دکتر علیرضا صداقت در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: وضعیت کنونی به دنبال حملات ناجوانمردانه رژیم صهیونیستی منجر به از دست رفتن جمعی از هموطنان مظلوم ما شده است؛ از کشور متخاصم با توجه به سوابق رفتاری آن انتظار دیگری نمیرود. عملکرد این رژیم و پایبندی آن به اصول و موازین بینالمللی در سالهای اخیر نشان داده است که حتی به تعهدات و قوانین جنگ نیز پایبند نیست.
وی با بیان اینکه متاسفانه شرایط کنونی بر سلامت روان مردم تأثیر گذاشته است، افزود: هر بحرانی، اساس و پروتکل خود را برای مواجهه خواهد داشت، ما سابقهای از بحرانهای متعدد در کشور داریم؛ از جمله جنگ تحمیلی در دهه ۶۰ که بسیاری از افراد هنوز متولد نشده بودند اما تجربههای زیادی از آن دوران نیز به جا مانده است؛ بزرگترهای ما بهطور مستقیم در جنگ شرکت و تجربیات ارزشمندی را کسب کردند.
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه مردم عزیز کشور ما با توجه به شرایط خاص منطقه و وجود دشمنان متعدد، همواره توانستهاند شرایط بحرانی را بهخوبی درک کنند، تصریح کرد: در مورد مسائل اخیر نیز این موضوع صدق میکند؛ اتفاقات رخ داده با درک بالا و تحلیل مناسب از سوی مردم ما همراه بوده است.
چگونگی بازنشر اخبار و اطلاعات در شرایط کنونی بسیار اهمیت دارد
صداقت با اشاره به اینکه در شرایط بحرانی ممکن است افراد اقداماتی انجام دهند که آسیبزا باشد، گفت: یکی از مهمترین مسائل، بازنشر اخبار و اطلاعات در خانوادههاست. زمانی که در خانه کودکانی داریم، باید بسیار مراقب باشیم. پروتکلهای متعددی در جهان در زمینه بحرانها و جنگها وجود دارد که بیان میکند اخبار چگونه باید به افراد کوچکتر منتقل شود.
وی ادامه داد: در شرایطی که نگران بمباران و از دست دادن عزیزان خود هستیم، آیا دریافت مکرر این اخبار به ما کمکی خواهد کرد؟ چه منابعی را باید برای استناد به اخبار انتخاب کنیم؟ امروز شبکههای مختلف خبری بهویژه شبکههای اجتماعی در دسترس همگان هستند و امکان انتشار اخبار نادرست و زرد وجود دارد. در شرایط جنگ، هیجانات و اضطرابها غالباً بر ما حاکم است و هورمونهایی که در پاسخ به استرس ترشح میشوند، میتوانند احساس محافظت را در ما ایجاد کنند.
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد یادآور شد: اکنون در شرایطی هستیم که این هورمونها به طور مکرر ترشح میشوند و ممکن است رفتارهای هیجانی را ایجاد کنند. آیا لازم است که تحلیلهای هیجانی خود را با تمام اعضای خانواده به اشتراک بگذاریم؟ ما معمولاً در جمعهای خانوادگی درباره موضوعات مختلف صحبت میکنیم، اما آیا واقعاً ضرورت دارد که این موضوعات را مطرح کنیم؟
ضرورت رسیدن به سواد رسانهای
وی با بیان اینکه مراقبت از سلامت روان خانواده و دوستان در چنین شرایطی از اهمیت ویژهای برخوردار است، خاطرنشان کرد: حتی اگر خبری ناراحتکننده داریم، آیا ضرورت دارد که آن را در خانواده پخش کنیم و اینکه چگونه این خبر را منتقل کنیم، بسیار مهم است. ما باید به سطحی از سواد رسانهای برسیم تا بدانیم اخبار را از چه منابعی بهدست آوریم. منابع قابل اعتماد باید خبرگزاریهای رسمی باشند یا منابعی که سابقه معتبری در ارائه اخبار دارند.
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه دستهبندی و نحوه انتقال اخبار به افراد کوچکتر یا سالمندان باید با احتیاط انجام شود؛ چرا که این اخبار میتوانند تاثیر منفی بر سلامت روان آنها داشته باشند، گفت: در محیط کار اگر خبری از بمباران یا بحران دیگری در شهری بشنویم، به چه دلیلی باید آن را با همکاران به اشتراک بگذاریم؟ این کار تنها میتواند به افزایش اضطراب آنها منجر شود و هیچ کمکی نخواهد کرد.
تقویت شبکه انجمنهای روانشناسی در شرایط بحران
صداقت ضمن اشاره به اینکه حفظ سلامت روح و روان در این شرایط جنگی بسیار مهم است و ما نباید از مراجعه به روانپزشکان و روانشناسان خجالت بکشیم، اضافه کرد: توصیه میشود که به نهادهای سلامت روانی مانند دانشگاه علوم پزشکی مشهد و سازمان نظام پزشکی مشهد مراجعه کنیم تا حمایتهای لازم را دریافت کنیم؛ در این راستا همکاران ما در انجمنهای روانشناسی، روانپزشکی، جامعهشناسی و سازمان نظام پزشکی گروههایی را ایجاد کردهاند که بهمحض وقوع چنین مشکلاتی بهسرعت اقداماتی انجام میدهند. ما برنامهریزی کردهایم تا این شبکه را در شرایط بحرانی تقویت کنیم.
وی با تاکید بر آمادگی بخش درمان، تصریح کرد: ما در حال حاضر در یکی از ICUها که به عنوان یکی از مراکز درمانی کرونا در شهر مشهور است، فعالیت میکنیم. تیمهای پزشکی ما به طور مداوم برای کمک به مجروحین و کسانی که به خدمات درمانی نیاز دارند، آماده هستند.
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به اینکه جامعه پزشکی در شرایط بحرانی همیشه در کنار مردم هستند و اساسیترین خدمات را ارائه میدهند، اظهار کرد: در گروههای مجازی موجود در شهر آمادگی همکاران ما برای ارائه کمکهای مالی یا انسانی به وضوح دیده میشود. من شخصاً تجربیاتی از زلزلههای گذشته دارم و به یاد میآورم که چگونه جامعه پزشکی با تمام توان برای کمک به آسیبدیدگان حضور داشت. این ویژگی جامعه پزشکی است که همواره آماده است تا در مواقع بحرانی به مدد نیازمندان بشتابد و هر نوع امدادرسانی را که نیاز باشد، انجام دهد.
صداقت با بیان اینکه جامعه پزشکی ما به خوبی از نیازهای مردم آگاه است و به همین دلیل پزشکان با رویکردی حرفهای و انسانی تلاش میکنند تا شفا را به همنوعان خود ارائه دهند، اضافه کرد: نژاد، قومیت، زبان و خطوط جغرافیایی هیچیک در فعالیتهای پزشکی مطرح نیستند. بهویژه در استان خراسان و شهر مشهد جامعه پزشکی نشان داده است که با آمادگی کامل به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی میپردازد .
وی تصریح کرد: با این حال باید به واقعیتها نیز توجه کنیم؛ قطعا نقصهایی در زمینه تجهیزات پزشکی و دارو وجود دارد و همه مردم از مشکلات ناشی از تحریمها و چالشهای اقتصادی آگاه هستند. در این شرایط جامعه پرستاری نیز با چالشهای معیشتی مواجه است، اما با وجود این مشکلات همواره در خط مقدم خدمات پزشکی و مراقبتهای ویژه فعال هستند و تلاش میکنند تا کیفیت خدمات خود را به هیچ عنوان کاهش ندهند.
ضرورت اتحاد و اعتماد به نهادهایی که وظیفه امنیت کشور را برعهده دارند
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در بحرانها تنها چیزی که میتواند ما را از این چالشها عبور دهد، اتحاد و همکاری است، گفت: برای مثال اگر اعضای یک ساختمان یا محله با همدیگر همنظر باشند و همکاری کنند، شرایط بسیار بهتری رقم خواهد خورد، این وحدت چیزی نیست که فقط در شعارها بیان شود بلکه شامل اقدامهای عملی است که همه ما باید انجام دهیم. چه در حوزه تخصصی و چه در زندگی روزمره، تواناییها و تخصصهای لازم برای مدیریت بحران در کنار هم وجود دارد. مردم باید به این مسئله آگاه باشند که در زمان تهاجمهای خارجی باید کنار هم باشند و اثر این تهدیدات را به بهترین شکل خنثی کنند.
صداقت با بیان اینکه ما همواره باید به تواناییهای نیروهای نظامی و امنیتی خود اعتماد کنیم و از آنها حمایت کنیم، تصریح کرد: توانمندی این نیروها در حفظ تمامیت ارضی کشور غیرقابل انکار است. توصیههای این روزها از سوی نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی را جدی بگیریم. مشاهده هرگونه تحرک مشکوک اعم از وسایل نقلیه یا فعالیتهای ناکارآمد باید با دقت بررسی و در صورت لزوم گزارش شود. ما باید به نهادهایی که وظیفه امنیت کشور را برعهده دارند، اعتماد کنیم؛ لذا یکی از نکات کلیدی در مدیریت بحران، هماهنگی در رفتارها و عملکردهاست.
وی ادامه داد: باید به این نکته توجه کنیم که انتقاد آسانترین کار است، اما اقدام برای اصلاح و کمک به رفع مشکلات نیازمند تلاش بیشتری است. اگر منتقد هستیم، باید به فکر راهحلها و اقداماتی باشیم که میتوانند به بهبود شرایط کمک کنند. ما باید یکدیگر را تشویق کنیم تا به میدان عمل بیاییم و نقش فعالتری در حل مشکلات ایفا کنیم. امیدوارم که مردم اطمینان داشته باشند که این بحران در نهایت برطرف خواهد شد. اگر شرایط بهطور جدیتر ادامه پیدا کند، جامعه پزشکی استان خراسان با وجود تمام کمبودها و نقصها بهطور پیوسته در کنار مردم ایستاده و به ارائه خدمات خود ادامه خواهد داد.
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با اشاره به اینکه جامعه پزشکی آنگونه که برخی رسانههای زرد به عنوان جامعه زیادیخواه یا فرار مالیاتی یا به عنوان افرادی که از جامعه عمومی دور بوده و خود را برتر میدانند نیست، گفت: جامعه پزشکی مجموعهای فداکار و متعهد است که همواره در خط مقدم خدمات بهداشتی و درمانی قرار داشته و امتداد خواهد داشت؛ اطمینان دارم در این زمینه سربلند خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات