• شنبه / ۷ تیر ۱۴۰۴ / ۲۳:۲۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404040704550
  • خبرنگار : 50037

فامنین، پیشگام کشت انگور گلخانه‌ای در همدان

فامنین، پیشگام کشت انگور گلخانه‌ای در همدان

ایسنا/همدان امروزه توسعه کشت گلخانه‌ای یکی از راهبردهای مهم در بخش کشاورزی بوده که با هدف افزایش بهره‌وری، صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش تولید محصولات کشاورزی و نیز تولید در تمام فصول انجام می‌شود ضمن اینکه این روش به دلیل شرایط اقلیمی متغیر و محدودیت منابع آبی، اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

در شهرستان فامنین نیز در سال‌های اخیر توسعه کشت گلخانه‌ای به تبع سراسر کشور مورد توجه واقع شده و جز اولویت‌های جهاد کشاورزی بوده و از چنین طرح‌های گلخانه داران استقبال می‌شود.

برای نخستین‌بار در استان همدان در یکی از واحدهای گلخانه‌ای شهرستان فامنین در رابطه با تولید و کشت محصولات گلخانه‌ای از سال گذشته توسط یک زوج جوان تحصیلکرده تولید ۲۰ نوع انگور از ارقام مختلف در فضای گلخانه‌ای کشت شده و این زوج بر آنند تا با تولید انگور گلخانه‌ای نسبت به توسعه طرح گلخانه خود نیز اقدام داشته باشند.

الهه نادری پیکام، بهره‌بردار و گلخانه دار فامنینی در زمینه کشت انگور گلخانه‌ای در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: گلخانه تولید انواع انگورهای گلخانه‌ای این گلخانه بعنوان نخستین واحد انگور گلخانه‌ای استان همدان با سه هزار و ۵۰۰ متر مربع مساحت در حوالی روستای نگارخاتون فامنین واقع شده است.

وی تصریح کرد: پیش از این در این گلخانه به اتفاق همسر خود در بحث تولید گوجه گلخانه‌ای فعالیت داشتیم اما با توجه به اینکه رفته رفته هزینه‌های تولید گوجه و خیار در حال افزایش بود و نیز با توجه به بالا بودن هزینه‌های سوخت، نهاده های کشاورزی و کود و سم و نیز تحریم کشور در بسیاری از موارد از جمله سم و کود که از خارج از کشور تأمین می‌کردیم متوجه شدیم در هر دوره میزان هزینه‌ها برای تولید محصولات گلخانه ای مورد نظر ما افزایش بسیار و دو چندانی دارد.

این دکترای خاک‌شناسی بعنوان بهره‌بردار انگور گلخانه‌ای در فامنین ادامه داد:طی تحقیقاتی که انجام دادیم و با توجه به شرایطی که در ژاپن و چین و بسیاری از کشورها در بحث کشت انگور گلخانه‌ای وجود دارد تصمیم گرفتیم گلخانه خود را زیر کشت انگور گلخانه‌ای ببریم.

نادری پیکام اضافه کرد: کشت و پرورش و تولید انگور گلخانه‌ای علاوه بر صرفه اقتصادی بالا، ارزآوری خوبی نیز برای کشور داشته و از نقش مؤثری در کاهش مصرف سوخت، مصرف آب و کود و نهادهای کشاورزی برخوردار است. همین امر موجب شد با انجام طرح توجیهی فنی از کشت گوجه گلخانه‌ای نسبت به کشت انگور گلخانه‌ای اقدام کنیم.

نادری پیکام در ادامه گفت: هدف ما این بود که با پرورش و تولید این محصول در فضای گلخانه‌ای، انگوری بازار پسند در خارج از فصل طبیعی در فصول زمستان و اوایل بهار که غالب میوه سیب و پرتقال است، داشته باشیم و با این تصمیم کاهش وابستگی به واردات میوه کشور در فصل غیر برداشت را رقم بزنیم و علاوه بر آن درآمد کشاورزی خود را ارتقا دهیم و مصرف آب و سوخت و نهاده‌های کشاورزی را کاهش دهیم.

وی با اشاره به اینکه عملیات اجرای این پروژه از بهمن پارسال در این گلخانه آغاز شده، ادامه داد: در سال نخست کشت انگور گلخانه‌ای فاقد بار و میوه بوده اما از سال دوم به بعد بطور میانگین هر درخت انگور ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم تولید محصول خواهد داشت ضمن اینکه فروش برگ انگور هم در این گلخانه جزئی از اهداف درآمدزایی است. 

نادری پیکام با بیان اینکه در حال حاضر در این فضای گلخانه‌ای ۲۰ رقم متنوع از انواع انگور کشت شده است، گفت: با توجه به رنگ انواع انگور قرمز،مشکی ،سفید از نوع زودرس در این گلخانه کشت شده ضمن اینکه انگور بی‌دانه معمولاً بازار پسندتر، پربازده‌تر و شیرین‌تر بوده و نسبت به کشت آن توجه ویژه‌ای داشته‌ایم.

وی فلیم سیدلس، بلک سیدلس، سوپرسیدلس و رقم ایتالیایی را از جمله ارقام انگور کشت شده در این گلخانه برشمرد و تصریح کرد: با توجه به اینکه این ارقام در خارج از کشور کشت می‌شوند، همه این ارقام را در این‌گلخانه کشت کرده‌ایم که در نهایت بهترین رقم به دست بیاوریم و کشت دو چندان آم را توسعه دهیم.

نادری پیکام ادامه داد: معمولاً بازار هدف ما برای تولید انگور گلخانه‌ای این گلخانه صادرات این محصولات به کشورهای حاشیه و حوزه خلیج فارس، عراق و نیز ارسال آن به هتل‌ها و بازارهای داخلی از جمله تجربش و تهران است.

وی با بیان اینکه در سال‌ دوم بطور قطع محصول انگور گلخانه‌ای این گلخانه به بار خواهد نشست، افزود: طرح توسعه این گلخانه نیز جز برنامه بعدی ما بوده ضمن اینکه هدف دیگر ما این است که نشا و نهال این ارقام متنوع انگور را نیز در این گلخانه با مشاوره‌ای که با مشاور پژوهشکده انگور ملایر بصورت علمی داریم، تولید کنیم.

نادری پیکام بیان کرد: با برنامه‌های مطالعاتی علمی که در نظر گرفته ایم اهداف دیگری نیز مد نظر بوده که به تدریج این برنامه‌ها هم عملیاتی خواهد شد.

وی مزیت اقتصادی کشت انگور در بستر گلخانه را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و گفت: زمانی که برگ مو و انگور برداشت و روانه بازار می‌شود توجیه اقتصادی بسیار بالایی دارد.

تولید سالیانه ۱۰۰۰ تُن محصولات گلخانه‌ای در فامنین

مدیر جهاد کشاورزی فامنین هم از تولید سالیانه هزار تن محصولات گلخانه‌ای در این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: در حال حاضر در شهرستان فامنین هشت واحد گلخانه‌ای با مجموع مساحت ۵.۱ هکتار دارای فعالیت بوده که این واحدها سالیانه دارای تولید هزار تن محصولات متنوع از جمله خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای و توت‌فرنگی هستند.

منصور خزایی با بیان اینکه این محصولات نه‌تنها نیاز بازار محلی را تأمین می‌کنند بلکه به استان‌های همجوار نیز صادر می‌شوند، افزود: یکی از سیاست‌های جهاد کشاورزی، توسعه گلخانه‌ها بعنوان راهکار کلیدی برای افزایش بهره‌وری در تولید و ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی و راهکاری برای مقابله با کم‌آبی است.

وی تصریح کرد: استفاده از دانش روز و به‌کارگیری انواع سیستم‌های نوین آبیاری و کنترل شرایط تولید در فضای گلخانه‌ها تا چندین برابر نسبت به شرایط کاشت در فضای باز، بهره‌وری را افزایش می‌دهد.

خزایی با تأکید بر لزوم تغییر الگوی کشت، اظهار کرد: در راستای اجرای الگوی کشت و کمک به پایداری تولید در بخش کشاورزی، گلخانه‌ها از اهمیت ویژه‌های برخوردارند و گلخانه‌داری بعنوان راهکاری پایدار و کارآمد، می‌تواند موجب مصرف بهینه آب شود و در عین حال بازدهی تولید را افزایش دهد.

وی از رشد چشمگیر توسعه گلخانه‌ها در این شهرستان خبر داد و افزود: پیش از سال ۱۳۹۷ تنها یک گلخانه فعال در منطقه وجود داشت، اما امروز با پیگیری‌های مجموعه جهاد کشاورزی شاهد رشد قابل توجه این صنعتیم. 

خزایی از صدور ۱۱ مورد پروانه تأسیس و تغییر کاربری در هشت هکتار از اراضی شهرستان خبر داد و گفت: پرونده دو متقاضی با مساحت حدود یک هکتار در حال حاضر ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و انتظار می‌رود تا پایان سال ۱۴۰۴ این طرح به بهره‌برداری برسد.

 وی همچنین با اشاره به اینکه ۳۰ پرونده نیز در ۲۳ هکتار در مرحله اخذ استعلامات است، افزود: این اقدامات نقش مهمی در اشتغالزایی و افزایش درآمد کشاورزان منطقه برخوردار خواهد بود. 

خزایی با اشاره به دیگر اقدامات این مدیریت در راستای ایجاد شهرک‌های گلخانه‌ای در فامنین، افزود: شهرک گلخانه‌ای «کله سر» نیز در سطح ۳۵ هکتار تمام استعلامات آن انجام گرفته ضمن اینکه شهرک گلخانه‌ای فیض‌آباد هم در سطح ۱۰۰ هکتار در مراحل ابتدایی کار است.

مدیر جهاد کشاورزی فامنین در ادامه با اشاره به ضرورت سازگاری با شرایط جدید اقلیمی، گفت: از کشاورزان درخواست داریم تا با تغییر روش‌های سنتی و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، گام‌های مؤثری برای حفظ منابع آب و افزایش بهره‌وری بردارند.

خزایی، کمبود تسهیلات برای احداث گلخانه‌ها، تعدد شُرکا در تحت شرب چاه‌های کشاورزی، طولانی بودن پروسه اخذ استعلامات، محدودیت شدید منابع آبی شهرستان و وثیقه‌های سنگین بانکی برای اخذ تسهیلات را از موانع و مشکلات توسعه گلخانه‌ها در شهرستان برشمرد و اضافه کرد: امیدواریم که حمایت‌های فنی و مالی ازمتقاضیان موجب آن شود که گلخانه‌داری در سال‌های آینده نیز در این شهرستان تداوم پیدا کند.

به گزارش ایسنا؛ با توجه به اهمیت توسعه کشت گلخانه‌ای، ضروری بوده که دولت و بخش خصوصی با همکاری یکدیگر، در این زمینه سرمایه‌گذاری کنند و از این روش برای افزایش تولید محصولات کشاورزی مخنلف و تأمین امنیت غذایی کشور بهره دوچندان ببرند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha