نتایج تحقیقات جدید دانشگاه «بث» (Bath) انگلستان نشان میدهد، افرادی که بهره هوشی بالاتری دارند، هنگام پیشبینی رویدادهای زندگی، اشتباهات کمتری مرتکب میشوند. این ضریب هوشی، تصمیمگیریها را بهبود میبخشد و منجر به نتایج بهتر در سلامت، ثروت و روابط میشود.
تحقیق کنونی بر روی دادههای ۳۹۴۶ فرد مسن در انگلستان متمرکز بود؛ هر شرکتکننده، شانس خود را برای زندگی تا سن خاصی حدس میزد و سپس این حدسها با دادههای امید به زندگی مقایسه شد.
خطاهای پیشبینی به معنای تفاوت بین شانسهای تخمینی و واقعی در بین افرادی با ضریب هوشی پایینتر بسیار بیشتر بود. در واقع، ۲.۵ درصد افراد با هوش کمتر، اشتباهاتی مرتکب شدند که بیش از دو برابر اشتباهات ۲.۵ درصد افراد با هوش بالا بود.
چگونه بهره هوشی از تصمیمگیریهای بهتر پشتیبانی میکند؟
کریس داوسون، محقق این تحقیق گفت: ارزیابی دقیق احتمال وقوع اتفاقات خوب و بد برای ما، در تصمیمگیری خوب ضروری است.
این تحقیق هم نمرات بهره هوشی و هم ویژگیهای ژنتیکی مرتبط با هوش و تحصیلات را اندازهگیری کرد. افراد باهوشتر نه فقط دقیقتر حدس میزدند، بلکه در حدسهای مکرر نیز تنوع کمتری نشان میدادند. در مقابل، افراد با بهره هوشی پایین، حدسهای دقیقی نداشتند.
انتخابهای هوشمندانهتر، زندگی بهتر
پیشبینی بر انتخابهای روزانه مانند پسانداز، بازنشستگی و سرمایهگذاری تاثیر میگذارد و اشتباهات در این موارد میتواند منجر به نتایج مالی ضعیف و رفاه اقتصادی پایینتر شود. حتی افراد با ضریب هوشی بالا نیز اشتباه میکنند، با این حال، آنان تمایل دارند بیشتر به تفکر منطقی و آرام تکیه کنند. افرادی با ضریب هوشی پایینتر اغلب از میانبرهای ذهنی استفاده میکنند یا احساسی پاسخ میدهند.
سایت ارث گزارش کرد، عوامل محیطی نیز میتوانند پیشبینیها را بیاثر کنند. به عنوان مثال، آبوهوای بد ممکن است بر نحوه قضاوت فرد در مورد خطرات نامربوط تاثیر بگذارد. این امر باعث ایجاد نویز میشود که به کیفیت تصمیمگیری آسیب میرساند.
نتایج این تحقیق در مجله روانشناسی «شخصیت و اجتماعی» (Personality and Social Psychology) منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات