• چهارشنبه / ۱۱ تیر ۱۴۰۴ / ۱۶:۲۳
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1404041107430
  • خبرنگار : 71290

باقری: دیپلماسی، انتخاب حکیمانه ایران بود/ دشمن در تقابل سخت‌افزاری شکست خورد

باقری: دیپلماسی، انتخاب حکیمانه ایران بود/ دشمن در تقابل سخت‌افزاری شکست خورد

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر این که «دیپلماسی انتخاب حکیمانه ایران بوده و هست»، گفت: آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها در تقابل سخت‌افزاری با جمهوری اسلامی نیز شکست خوردند و نتوانستند مسیر پیشرفتی که ملت ایران در زمینه هسته‌ای تعریف کرده بودند را از بین ببرند.

به گزارش ایسنا، «علی باقری» دبیر شورای راهبردی روابط خارجی با حضور در برنامه خرم‌شهر شبکه افق که شامگاه دوشنبه پخش شد، درخصوص تحولات اخیر و اقدامات رژیم صهیونیستی گفت: اگر تا حدودی عمیق‌تر به موضوع نگاه کنیم مناسبات رژیم صهیونیستی با کشورهای منطقه را نیز مورد توجه ویژه قرار دهیم، متوجه می‌شویم رژیم صهیونیستی در سطح منطقه یک تقابل و دشمنی ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک با کشورهای منطقه دارد.

هویت و موجودیت رژیم صهیونیستی در ایجاد بی‌ثباتی و تسری بحران در منطقه است

وی تصریح کرد: برخی تقابل ایدئولوژیک را می‌بینند و می‌گویند چرا در مقابل این رژیم قرار بگیریم که او بخواهد برای ما هزینه ایجاد کند، اما در واقع غفلت می‌کنند از این که رژیم صهیونیستی هویت و موجودیتش در ایجاد بی‌ثباتی در منطقه و تسری بحران در منطقه است.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی در برنامه تلویزیونی «خرمشهر» در شبکه افق همچنین بیان کرد: چرا که اگر در منطقه بحران نباشد و براساس سیاست حکیمانه جمهوری اسلامی ایران کشورهای منطقه انسجام داشته و همسو باشند، دیگر جایی برای اشغالگری متجاوز باقی نخواهد گذاشت.

باید از اتفاقات ۱۲ روزه درس بگیریم

باقری ادامه داد: این نکته مهم است ما از این اتفاقی که  طی ۱۲ روز رخ داد درس بگیریم و این که تقابل رژیم صهیونیستی علاوه بر ایدئولوژیک، در تقابل ژئوپلیتیک با ایران نیز بوده و هست، دقت کنید مراکز و اهدافی را مورد هدف قرار داد برای مثال دانشمندان هسته‌ای ایران؛ زیرا آن‌ها کسانی بودند که پیشروان پیشرفت کشور هستند و یا مراکز دفاعی و نظامی ایران در هدف آن‌ها بود.

وی تصریح کرد: همچنین در کشورهای دیگر نیز چنین است همین ترکیه شاید از اولین کشورهای منطقه باشد که رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت و روابط سیاسی و تجاری و اقتصادی با رژیم دارد، اما اخیرا وزیر مهاجران رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در چند سال دیگر ترکیه، ایران امروز خواهد شد و باید زمینه تقابل را فراهم کنیم و یا درباره امارات هم همین طور است یعنی رژیم با کشورهایی هم که ارتباط دارد نگاه تقابلی دارد.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی خاطرنشان کرد: لذا طراحی و سناریوسازی رژیم صهیونیستی این است که هیچ وقت ثبات در منطقه شکل نگیرد.

باقری درباره این که آیا مذاکرات شوخی و یا تله بود و اتفاقاتی که پشت سر گذاشتیم چه تصویری از  آینده دیپلماسی رقم می‌زند؟ گفت: در مورد مذاکرات همواره می‌خواهد شعله‌های بحران در عرصه‌های مختلف روشن باشد و تسری پیدا کند، لذا نه تنها در بحث مذاکرات در عرصه‌های دیگر سعی می‌کند تعامل در سطح منطقه شکل نگیرد.

دیپلماسی انتخاب حکیمانه ایران بوده و هست

وی افزود: بنابراین بستری که در مورد مذاکرات شکل گرفته از سال‌ها قبل بوده و این مربوط به الان هم نیست، دلیلش این است که جمهوری اسلامی ایران برای کار خود منطق دارد، فعالیتش صلح‌آمیز است و در چارچوب آژانس فعالیت می‌کند. خب کشورهایی آمدند در این رابطه موضع گرفتند، اما جمهوری اسلامی ایران خیلی حکیمانه گفت ما راه دیپلماسی را انتخاب می‌کنیم، دیپلماسی انتخاب حکیمانه ایران بوده و هست.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی ادامه داد: طبیعی است دیپلماسی فقط مذاکره نیست، ابزارهای مختلف و متنوعی دارد، این مسیر را جمهوری اسلامی ایران انتخاب کرد ولی این مسیر همان‌طور که دفعه قبل آمریکایی‌ها به هم زدند، به خاطر داریم که ایران در مسیر دیپلماسی به یک چارچوب مورد توافق رسید، بالاخره ایران آن توافق را پذیرفت، اما طرفی که مواجهه نرم افزاری کرد آمریکا بود که توافق را کنار گذاشت.

باقری همچنین اظهار کرد: در نتیجه در این مقطع آمریکایی‌ها دیدند که مقابله نرم افزاری با توافق نه تنها نتوانست فعالیت هسته‌ای ایران را از بین ببرد بلکه حتی باعث شد توسعه پیدا کند، لذا آمریکایی‌ها در این مقطع همراه صهیونیست‌ها تلاش کردند تقابل سخت افزاری با توانمندی و نماد پیشرفت و توسعه ایران داشته باشند که باز هم شکست خوردند و جالب هست که هم رژیم صهیونیستی هم آمریکایی‌ها که مدعی هستند، نتوانستند در این تقابل سخت‌افزاری، مسیر پیشرفتی که ملت ایران در زمینه هسته‌ای تعریف کرده بود را از بین ببرند.

به هیچ وجه قبول نداریم که جنگ ادامه دیپلماسی است

دبیر  شورای راهبردی روابط خارجی در ادامه خاطرنشان کرد: البته هزینه‌هایی برای مردم ما ایجاد کردند که قطعا در قبال این هزینه ها باید پاسخگو باشند. نمی‌توانند مسیر مذاکره را که شروع شده بود این گونه تعبیر کنند جنگ امتداد دیپلماسی است و یا دیپلماسی امتداد جنگ است. طبیعی است که به هیچ وجه ما قبول نداریم که جنگ ادامه دیپلماسی است. یعنی این‌گونه باشد دنیا، دنیای جنگل است و اگر اینطور القاء کنند ما چنین ادبیاتی را نمی‌پذیریم. اگر کسی وارد عرصه دیپلماسی شود باید به الزامات و ادبیات آن هم پایبند باشد وگرنه نمی‌تواند مدعی عرصه دیپلماسی باشد.

وی درباره این‌که آیا ایران به میدان مذاکره باز می‌گردد یا خیر ؟ اظهار کرد: دیپلماسی یکی از اجزاء مذاکره است، مذاکره بخشی از دیپلماسی است، در واقع دیپلماسی دامنه وسیعی است برای حل معضلاتی که بین کشورهاست . جمهوری اسلامی ایران در یک تصمیم راهبردی و حکیمانه دیپلماسی را انتخاب کرد و این موضوع برای الان نیست از قبل هم بوده و در این دوره نیز همین انتخاب را انجام داد، لذا انتخاب هوشمندانه‌ای بود.

آمریکایی‌ها میز مذاکره را با بمب منفجر کردند

باقری همچنین بیان کرد: اما خطای راهبردی که آمریکایی‌ها کردند که میز مذاکره را با بمب منفجر کردند،‌ ما که میز مذاکره را ترک نکردیم. قرار بود دور ششم مذاکرات در عمان برگزار شود اما ۴۸ ساعت قبل آن‌ها در میز مذاکره بمب انداختند،‌ کسی که این کار را کرده باید هزینه‌های احیاء مجدد میز مذاکره را هم بدهد. اکنون توپ در زمین آن‌هاست، در زمین طرف ایرانی نیست باید اراده،‌ جدیت و پایبندی داشته باشند.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی تصریح کرد: باید پاسخگو باشند چرا میز مذاکره را به هم زدند، چه تضمینی وجود دارد که دوباره این اتفاق نیفتد، تا این مسایل روشن نشود میز مذاکره ای وجود ندارد؛ منفجر شد،‌ بمب زدند. آن‌ها باید ترمیم کنند، راه دیگری ندارند مسیر پیش روی آن‌ها دیپلماسی است باید از دیپلماسی عبور کنند.

نابودی رژیم صهیونیستی در نهایت تحقق خواهد یافت

وی در پاسخ به این سوال که اگر دوباره میز مذاکره فعال نشود به معنای نابودی قطعی رژیم صهیونیستی است،‌گفت: نابودی رژیم صهیونیستی و این که چه زمانی محقق می‌شود در نهایت تحقق خواهد یافت . ما اعتقاد داریم که جهان یک صاحب و سرآمدی دارد . اما بحث بنده این است طرفی که باعث شده مسیر دیپلماسی دچار خدشه شود طرف آمریکایی است. او باید جدیت و اراده جدی خود را نشان دهد. باید به الزامات پایبند باشد و تضمین‌های لازم احراز شود.

مردم ما هوشمندی‌شان را در ۱۲ روز به رخ آمریکا و صهیونیست‌ها کشیدند

باقری در ادامه خاطرنشان کرد: مردم ما هوشمندی‌شان را در ۱۲ روز به رخ آمریکا و صهیونیست‌ها کشیدند و برخلاف ذهنیات و اوهام آن‌ها مردم با هوشمندی نشان دادند که اجازه نخواهند داد آمریکایی‌ها از ابزار سخت و نرم استفاده کرده و بخواهند اهداف خود را محقق کنند.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی در ادامه این گفت‌وگو درباره این‌که آیا دوگانه‌ای به نام امت گرایی و ملی گرایی اصالت دارد یا خیر؟ گفت: اتفاقی که در این ۱۲ روز افتاد یک واقعیت برخاسته از این است که ملت ریشه دارد. ما یک ملت با سابقه و متعهد هستیم، نشیب و فراز زیادی در طول قرن‌های گذشته داشته‌ایم، اما موفق برون آمدیم به همین دلیل است که ایران زنده است.

وی یادآور شد: زمانی که مغول‌ها به ایران حمله کردند کشتار زیادی انجام داده حتی کتابخانه‌ها را آتش کشیدند، اما بعد از چند سال که مغول‌ها حاکم شدند واقعیتی که خود را نشان داد این بود که ایرانی‌ها مغولیزه نشدند. این مغول‌ها بودند که مسلمان شدند، شیعه شدند و یا ایرانیزه شدند،‌ کدام ملت است که از دشمن شکست خورده ولی به دشمن چیره شود،‌ همچنین زمانی که اسلام وارد ایران و یا مصر شد از آن‌جایی که زبان عربی زبان رسمی بود اکنون مصر یک کشور عربی است. فرهنگ، موسیقی و حتی هنر عربی دارد، اما ایران اسلام را پذیرفت ولی زبان فارسی‌اش هم حفظ شد.

باقری خاطرنشان کرد: هنر امام (ره) این بود که این مسائل را هم افزا کرد. هنر امام پیشرو در مسیر انقلاب و هم افزایی‌ این‌ها بود. همچنین مقام معظم رهبری اینگونه بودند. لذا دشمنان ما خیلی تلاش کردند میان این مسائل انفکاک ایجاد کنند، اما ظرفیت و هوشیاری مردم این اجازه را نداد و در این مقطع نیز کسی نتوانست تفکیک کند و جمهوری اسلامی ایران نماد ایران شد.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی درباره آینده تعاملات ایران با روسیه و چین نیز اظهار داشت: اتفاقی که در این مقطع افتاد برای خیلی از صاحب نظرها غیر قابل پیش‌بینی بود خیلی از موازنه‌ها را به هم زد. نکته مهم این است حتی مسیری که توسط صهیونیست‌ها طراحی شده بود مطابق میل آن‌ها پیش نرفت.

برخی کشورهای اروپایی سمت اشتباه تاریخ رفتند

وی تصریح کرد: در این مقطع شرایط جدید را حس کردیم اما این که بقیه بازیگران چگونه عمل می کنند در عرصه سیاسی و حقوقی انسجام و همسو باشند یا خیر باید در نظر داشته باشیم که اکثر کشورهای منطقه تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا را محکوم کردند و برخی از کشورهای اروپایی نیز رفتند سمت اشتباه تاریخ و این نشان دهنده عقب‌ماندگی این‌ها در عرصه سیاست بین‌المللی است.

باقری یادآور شد: حتی شاهد هستیم آمریکا در این مقطع در مساله فلسطین به اروپایی‌ها نیز نقش نداد. در اوکراین نیز همین طور اجازه نداد نقشی داشته باشند. آن‌ها هیچ ابزاری نداشتند. در موضوع هسته‌ای نیز آمریکایی‌ها چیزی ندادند و در واقع آن‌ها جایگاهی در مناسبات بین‌المللی ندارند. همچنین موضع‌گیری هایشان نشان داد علیرغم خباثت عقب مانده نیز هستند. آلمانی ها که خباثت خود را در طول جنگ تحمیلی با ارسال بمب‌های شیمایی به دیکتاتور صدام نشان دادند.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی در ادامه اظهار داشت: در این مدت شاهد بودیم سازمان شانگهای و بریکس نقش آفرینی بارزی داشتند. البته باید تلاش‌ها را متمرکزتر و هدفمندتر کنیم و از ظرفیت‌ها بیش از گذشته استفاده کنیم.

وی در ادامه در پاسخ به این سوال که سال‌ها در دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران شخص وزیر سیاست خارجی کشور و دکترین آن را پی‌گیری می‌کردند، شما توفیق بودن با شهید امیرعبداللهیان را داشتید، تصور می‌کنید اگر دکتر امیرعبداللهیان حضور داشتند اتفاق دیگری می‌افتاد؟ گفت: بالاخره در همه عرصه‌های حکمرانی روحیات و رویکردها تاثیرگذار است،‌ طبیعتا ممکن است دو شخص مثل هم نباشند. نکته مهم این است متانتی که در پیگیری منافع جمهوری اسلامی ایران با استفاده از تمام ظرفیت‌های پیش رو و این‌که بتوانیم چارچوب را سامان دهیم که هیچ ظرفیتی معطل نماند و منافع را حفظ کنیم، رویکرد اصلی وزارت امور خارجه کشور بوده است.

بازیگر پیرو نیستیم؛ فعال و پیشرو هستیم

باقری تصریح کرد: خیلی از کشورها در دنیا اصلا سیاست خارجی ندارند و لذا نیازی ندارد که دیپلماسی و وزارت خارجه فعال داشته باشند بلکه آن‌ها وابسته به یک بلوک و قدرت هستند،‌این کشورهای مستقل هستند که نیاز به سیاست خارجی دارند و جمهوری اسلامی ایران یکی از این کشورهاست. اگر ما همه مولفه قدرت را کنار بگذاریم و تنها به استقلال خود اتکا کنیم برای ما اعتبار می آورد و در صحنه بین‌المللی در قبال تحولات گوناگون براساس چارچوب و نگاه خودمان تصمیم می گیریم. ما بازیگر پیرو نیستیم بلکه فعال و پیشرو هستیم.

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی افزود: این را هم بگویم که برخی می گویند سیاست خارجی ما ایدئولوژیک است. منافع ملی را تحت تاثیر قرار نمی دهد و این ناشی از کم توجهی است. سیاست خارجی از اصول و اهداف و منافع ماست. طبیعتا ایدئولوژی ما با آمریکا متفاوت است. اتفاقا یکی از عرصه های جدی سیاست خارجی اعتقاد به این مبانی است مثلا تضمین امنیت رژیم صهیونیستی از مبانی سیاست خارجی آمریکاست.

سیاست خارجی نوینی را در عرصه بین‌المللی ارایه کردیم که توانسته هنجارسازی کند

وی ادامه داد: بنابراین ما در چارچوب نگاه و باورهای اعتقادی خودمان مبانی را برای سیاست خارجی داریم و یک سیاست خارجی نوینی را در عرصه بین‌المللی ارایه کردیم که توانسته هنجارسازی کند. موجودیتی که هنجارشکنی می‌کند رژیم صهیونیستی است که تمام قواعد بین المللی را زیر پا می‌گذارد و به تبع آن آمریکا هم همین طور. آن‌ها می‌گویند ما فلان مولفه قدرت ایران را تهدید می‌دانیم، خب اگر چنین است بروید از همان سازمان ملل که بعد از جنگ جهانی ایجاد کردید درخواست کنید بررسی کند چرا خودسرانه اقدام می کنید.

باقری همچنین اظهار کرد: سیاست خارجی ایران ریشه و هدف دارد. اما آن‌ها براساس یکسری برآوردها دست به چنین اقداماتی زدند، اما با این وضعیتی که مواجه شدند تمام مناسبات آن‌ها به ریخت و همه ملت هم جهت با هم وارد عرصه شدند.

انسجام ملی درست شدنی نیست، حاصل شدنی است

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به انسجام ملی در کشور گفت: انسجام ملی درست شدنی نیست، حاصل شدنی است، برای مثال اکنون محرم است و هر کسی در هر جایی ارادت و نقش‌آفرینی می‌کند همه حول محور ایران است. آن‌هایی که می‌خواستند انفکاک ایجاد کنند نا موفق بودند. باید بستر انسجام و وحدت را گسترش دهیم که هم بازدارندگی ایجاد می کند هم تهدید آفرین برای دشمنان است و درواقع با اتحاد و همسویی ملی کمک کنیم و بتوانیم این مقطع را هم پشت سر بگذاریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha