همزمان با ایام محرم آیین شبیهخوانی در روستای «علاء» از توابع شهرستان سمنان با حضور جمع زیادی از مردم عزادار، نماینده ولی فقیه در استان و جمعی مسئولان محلی در تکیه این روستای تاریخی برگزار شد.
در این آیین بخشهایی از وقایع مربوط به شخصیت «حر بن یزید ریاحی» با حضور دلدادگان حضرت اباعبدالله(ع) در قالب نمایش برای عزاداران حسینی بازخوانی شد.
شبیهخوانی از کهنترین و قدیمیترین هنرهای نمایشی ایران است که با بهرهگیری از عناصر نمایشی همچون بازیگری، شعر و موسیقی، حوادث کربلا را به صورت زنده و تأثیرگذار به تصویر میکشد. مردم روستای علاء سمنان که ارادتمندان به سیدالشهدا هستند هر ساله در عزای سرور و سالار شهیدان به عزاداری و سینهزنی میپردازند.
برخی از آیینهای سنتی مردم این روستا از شهرت زیادی در سطح کشور برخوردار هستند که آیین «سنگزنی»(سنج زنی)از جمله آنها است.
این آیین پرشور و باشکوه در سال ۱۳۸۸ با شماره ۸۳ در فهرست آثار معنوی میراث ثبت ملی شد.
هر ساله در ایام محرم، تعداد زیادی از مردم از شهرها و روستاهای اطراف در آیینهای عزای مردم این روستا حضور مییابند.
آئین طوقگردانی و سنگزنی روستای علاء که قدمتی چندصدساله دارد همه ساله در ایام محرم و بویژه در هفتمین شب و دهمین روز محرم در این روستا برگزار میشود.

در آیین سنگزنی علاییها معمولا دو چوب کوچک دایرهای شکل و یا سنگ به اندازه کف دست با قطر تقریبی هفت سانتی متر است، سنگ زنان همراه با آهنگ نوحه به منظور تعزیت سنگها را در دو شیوه تک ضرب و سه ضرب به هم میزنند .
این آیین ثبت ملی شده و کهن هر ساله با برنامه تعزیهخوانی و حرکت هیاتهای عزاداری و تجمع در میدان اصلی روستا آغاز و دوستداران سرور و سالار شهیدان بیاد عاشورای سال ۶۱ هجری بر سر و سینه میزنند.
برخی کارشناسان معتقدند که آیین سنگ زنی، حکایت سوگواری و عزاداری قوم بنی اسد است که پس از واقعه روز عاشورا به کربلا میرسند و وقتی با پیکرهای بی سر و پاره پاره امام حسین(ع) و یارانشان مواجه میشوند به نشانه عزاداری سنگهایی را بر می دارند و به سر و صورت خود میزنند.
اگرچه آیین سنگزنی در برخی مناطق دیگر استان و از جمله در برخی مناطق روستایی سرخه ، دامغان و سمنان نیز برگزار میشود اما آیین سنگ زنی در حقیقت خاص روستا علاء بوده و سنگزنی مردمان این حال و هوای معنوی ویژه دارد.

مردم این روستا در این روزها با دادن نذورات از عزاداران حسینی پذیرایی کرده و موکبهایی نیز در روستا برپا میشود.
علم گردانی، نخل گردانی، تعزیه خوانی ، خیمه سوزان در روز عاشورا و... از جمله آیینهای سنتی عزاداری در روستای اعلاء سمنان است
روستای علاء یا به قول مردم محلی کلا از جمله روستاهای کهن سمنان و در حاشیه کویر است. جدای از آثارز معنوی ثبت شده وجود دو بنای تاریخی ثبت ملی شده دیگر نیز گویای قدمت و دیرینگی این روستای تاریخی است.
ارگ علاء و مناره تاریخی مسجد ابوالفضل از آثار ثبت ملی شده این روستا هستند که قدمت آنها به دوره قاجاریه برمیگردد.

انتهای پیام
نظرات