• شنبه / ۱۴ تیر ۱۴۰۴ / ۱۸:۱۱
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1404041408601
  • خبرنگار : 51023

آیین و سنت‌های ماه محرم در مازندران

سنت ۳۰۰ ساله عزاداری در امامزاده ماهرو با آیین «سلام دادن علم» زنده است

سنت ۳۰۰ ساله عزاداری در امامزاده ماهرو با آیین «سلام دادن علم» زنده است

ایسنا/مازندران سنت عزاداری در منطقه درویش ماهرو سوادکوه بخش زیراب قدمتی حدود ۳۰۰ سال دارد و این آیین که با برگزاری مراسم «سلام دادن علم» همراه است، همچنان با شکوه تمام برگزار می‌شود.

مسلم اصغری، یکی از متولیان امامزاده ماهرو، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، جزئیات این سنت کهن را تشریح کرد.

اصغری با بیان اینکه سابقه عزاداری در این منطقه به حدود ۳۰۰ سال پیش بازمی‌گردد، گفت: بر اساس گفته‌های ریش‌سفیدان منطقه، عزاداری در جوار امامزاده درویش ماهرو، که طبق نقل‌ها از فرزندان محمد بن حنفیه است و به دلیل زیبایی چهره‌اش به درویش ماهرو معروف شده، به حدود سه قرن پیش می‌رسد.

وی افزود: در آن زمان، دو طایفه سرخکلایی و قادی‌کلایی که در زیراب ساکن بودند، در روز تاسوعا در این مکان گرد هم می‌آمدند و به عزاداری می‌پرداختند. سرخکلایی‌ها پیاده و قادی‌کلایی‌ها که بخشی از آنها در همین محل سکونت داشتند، در کنار هم در این مراسم شرکت می‌کردند.

سنت ۳۰۰ ساله عزاداری در امامزاده ماهرو با آئین «سلام دادن علم» زنده است

آیین «سلام دادن علم» نمادی از ارادت و تجدید پیمان

یکی از برجسته‌ترین آیین‌های این عزاداری، «سلام دادن علم» است که قبادیان به شرح آن پرداخت: یکی از آیین‌های خاص که از گذشته مرسوم بوده، همراه داشتن علم توسط دسته‌های عزاداری است. هنگامی که هیئت سرخکلا وارد محوطه امامزاده می‌شود، دو مداح به صورت پرسش و پاسخ، که نمادی از گفت‌وگوی حضرت اباعبدالله (ع) و حضرت زینب (س) است، اشعار خاصی را قرائت می‌کنند.

وی ادامه داد: پس از اتمام این گفت‌وگو، دو علم در مقابل هم قرار گرفته، به اصطلاح به یکدیگر «سلام» می‌دهند و تعظیم می‌کنند و به عزاداران خوش‌آمد می‌گویند.

نوحه‌خوانی و سینه‌زنی با سبکی نوستالژیک

اصغری همچنین به سبک عزاداری دسته سرخکلا اشاره کرد و گفت: پس از مراسم سلام دادن علم، دسته سرخکلا دور امامزاده می‌چرخند و مداحی مخصوص روز تاسوعا را با مضمون «ای اهل حرم میر و علم‌دار نیامد، سقای حسین سید و سالار نیامد» قرائت می‌کنند.

سنت ۳۰۰ ساله عزاداری در امامزاده ماهرو با آئین «سلام دادن علم» زنده است

وی افزود: عزاداران در مقابل امامزاده جمع شده و به سبکی خاص سینه‌زنی می‌کنند که همراه با نوحه‌ای نوستالژیک خوانده می‌شود و قدمت این نوحه حداقل به ۱۰۰ سال می‌رسد.

پس از پایان عزاداری و سینه‌زنی، نماز اقامه و سپس به رسم دیرین، با آبگوشت از عزاداران پذیرایی می‌شود.

اصغری بر حفظ این آئین تاکید کرد و یادآور شد: این آیین همچنان پابرجاست و اشعار قدیمی، همان احترام، تعظیم و تکریم که در گذشته وجود داشت، اکنون نیز به قوت خود باقی است.

نذر برنج و ارادت مردم به امامزاده

اصغری به نکته جالبی درباره نذورات در گذشته اشاره کرد: در گذشته به دلیل اینکه مردم منطقه کشاورز بودند، برنج نذر می‌کردند و نقل است که گاهی برنجی که روی زمین می‌ریخت را نذر عزاداران می‌کردند. حتی گفته شده که امامزاده چندین نفر را در خواب، از منع این نذر نهی کرده و دستور داده که به عزاداران احترام بگذارید.

وی این آئین را اتفاقی فرهنگی دانست و خاطرنشان کرد: نسل جدید دهه هشتادی و نودی را نیز در این مراسم می‌بینیم. افرادی که مسئولیت‌های استانی و کشوری دارند، خود را به این مراسم می‌رسانند.

سنت ۳۰۰ ساله عزاداری در امامزاده ماهرو با آئین «سلام دادن علم» زنده است

وی همچنین به تلاش مردم سرخکلا برای رسیدن به امامزاده در روزهای بارانی اشاره کرد و گفت: به دلیل بارندگی، مردم سرخکلا که پیاده به مراسم می‌آیند، با طناب، مسیرهایی در جنگل را مشخص کرده‌اند تا بتوانند خود را به امامزاده برسانند، که این نشان‌دهنده تعهد و پایبندی آنان به برگزاری این آئین است.

اصغری خاطرنشان کرد: روز تاسوعا به طور ویژه به حضرت ابوالفضل العباس (ع) اختصاص دارد و مردم در این مراسم، حاجات خود را از ایشان طلب می‌کنند. این سنت ۳۰۰ ساله، نمادی از ارادت عمیق مردم منطقه به اهل بیت (ع) و پاسداشت میراث فرهنگی و مذهبی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha