• یکشنبه / ۱۵ تیر ۱۴۰۴ / ۰۹:۰۶
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1404041508728
  • خبرنگار : 50184

میراث عاشورایی ۲۰۰ ساله در فش کنگاور

میراث عاشورایی ۲۰۰ ساله در فش کنگاور

ایسنا/کرمانشاه در دل شهرستان کنگاور، روستایی کوچک و خوش آب و هوا وجود دارد که خیلی‌ها به واسطه اینکه دهکده سازهای ملی ایران است و برخی‌های دیگر هم به واسطه سراب زیبا و طبیعت دل انگیزش آن را می‌شناسند، اما شاید خیلی‌ها ندانند که مردمان این روستا میراث داران آیینی کهن هستند که نسل به نسل به آنها منتقل شده و در ماه محرم آن را به شکلی باشکوه برگزار می‌کنند.

آنطور که کهنسالان روستا می‌گویند از حدود ۲۰۰ سال قبل تاکنون روستای فش یکی از مراکز اصلی برپایی آیین مذهبی تعزیه خوانی بوده، آیینی که سینه به سینه و نسل به نسل منتقل شده و هنوز هم در ایام محرم برگزار می‌شود و در سالهای گذشته به ثبت ملی نیز رسیده است.

سعید مرآتی یکی عوامل اجرایی و تعزیه خوانان روستای در گفت و گو با ایسنا، به قدمت و دیرینگی این آیین اشاره می‌کند و می‌گوید: قدیمی‌ترین تعزیه خوان روستای ما شیخ حسن بود که حدود دو سال پیش در سن یکصد سالگی از دنیا رفت و آنطور که از او شنیدم و او هم از پدرش شنیده بود، تعزیه روستای ما خیلی قدیمی است و حدود ۲۰۰ سالی قدمت دارد.

وی افزود: هرساله که تعزیه فش را برگزار می‌کنیم، حدود پنج تا شش هزار تماشاچی از روستاهای کنگاور و شهرستان‌های مختلف برای تماشای این آیین می‌آیند.

مخالف خوان تعزیه فش تصریح کرد: حدود ۶۰ تا ۷۰ نفر از اهالی روستای ما در آیین تعزیه نقش ایفا می‌کنند. البته ما به آن صرفا به عنوان یک تعزیه نگاه نمی‌کنیم، بلکه به عنوان یک آیین مذهبی برای ما بسیار اهمیت دارد.

وی تاکید کرد: هرچند از شروع ماه محرم تا پایان روز عاشورا هر روز مراسم عزاداری و تعزیه در روستای ما برگزار می‌شود، اما اصل مراسم تعزیه روستای فش مربوط به ۱۲ محرم یعنی سه روز بعد از شهادت امام حسین(ع) و یارانشان است.

مرآتی اضافه کرد: در این روز مراسم تعزیه از ساعت ۹ صبح از درب مسجد جامع روستای فش آغاز می‌شود و به میدان تعزیه روستا ختم می‌شود.

وی با بیان اینکه میدان روستای فش بزرگترین جایگاه تعزیه روباز در غرب کشور است، اعلام کرد: دور تا دور این میدان سکوهایی ساخته شده تا تماشگران روی آن مستقر شوند و راحت‌تر این آیین مذهبی را ببینند.

این مخالف خوان تعزیه روستای فش، این آیین را بزرگترین آیین فرهنگی غرب ایران خواند و افزود: در پایان مراسم مردم روستا هرکدام به اندازه وسع خود نذری درست می‌کنند و درب‌خانه‌هایشان را باز می‌گذارند و از میهمانانی که از جاهای دور و نزدیک برای دیدن مراسم تعزیه آمده‌اند دعوت می‌کنند تا به خانه‌هایشان بروند و با نذری‌هایشان میزبان آنها باشند.

وی خاطرنشان کرد: بعلاوه، یک موکب در این روز برپا می‌شود و از تمام پنج تا شش هزار نفر با شربت و چای پذیرایی می‌کنند.

مرآتی با بیان اینکه پتانسیل تعزیه خوانی از قدیم الایام بین مردم فش بوده، اظهار کرد: در گذشته از برخی از شهرهای ایران افرادی به فش می‌آمدند و تعزیه خوانی را اینجا فرا می‌گرفتند تا به شهرهایشان بروند و آن را اجرا کنند.

وی در پایان گفت: در سال‌های گذشته نیز این آیین را در برخی شهرها و در عراق برگزار کرده‌ایم که مورد استقبال قرار گرفته است.

آیین تعزیه فش سال ۱۳۹۵ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha