در بررسی مراسم مذهبی این مکان مذهبی با یکی از قدیمیترین خادم و متولی پیرتکیه در خصوص مهمترین مراسم محوری این مکان گفتو گویی داشتیم.
آیین کرب زنی هیات سادات اطاقسرا با لباس سبز
فتاح پاشایی با اشاره به اینکه مراسم کرب زنی یکی از مهمترین مراسم پیرتکیه در محرم است، اظهار کرد: آئین کربزنی، یکی از مراسم عزاداری سنتی ماه محرم در روستای ساداتمحله اطاقسرای بابل است که قدمتی بیش از ۲۰۰ سال دارد.
وی با اشاره به اینکه آئین کرب زنی رو به فراموشی رفته و تنها در چند روستای معدود بابل از جمله اطاقسرا اجرا میشود، افزود: نوای حزین کرب زنی که یادآور عزاداری اصیل و سنتی مردم مازندران است، اکنون در بیشتر مناطق مازندران خاموش شده است و در کمتر نقطهای شنیده میشود.
پاشایی کرب زنی را مخصوص دهه نخست ماه محرم برشمرد و تصریح کرد: ناله کرب بیانگر ناله جمادات و زمین و زمان بر حسین (ع) و یارانش است.
متولی پیرتکیه با اشاره به اینکه مراسم کرب زنی با حضور بیش از هزار نفر برگزار میشود، یادآور شد: در این مراسم هیاتی متشکل از سادات روستای اطاقسرا در حالی که لباس سبز یکدست به تن دارند با دسته روی وسینه زنی از اطاقسرا به سمت پیرتکیه آمده و مراسم کرب زنی اجرا میکنند.
مراسم ادای احترام جوانان به پیشکسوتان در غروب تاسوعا
وی تصریح کرد: ادای احترام جوانان به پیشکسوتان یکی از مراسمات مهم محرم در پیرتکیه است که به یاد ولایت مداری و عشق حضرت عباس(ع) به امام حسین(ع) انجام میشود.
پاشایی ادامه داد: در این مراسم گروهی از جوانان در غروب تاسوعا با مراسمی خاصی وارد پیرتکیه شده و به پیرمردهای حاضر و خادمان پیشکسوت ادای احترام میکنند.
مراسم ادای احترام پیشکسوتان به جوانان
متولی پیرتکیه خاطرنشان کرد: در کنار پیرتکیه، سقانفار واقع شده که تنها جوانان در آنجا به عشق حضرت عباس(ع) در دهه محرم عزاداری می کنند و مکان مخصوص جوانان است.
وی تصریح کرد: در هشتمین شب محرم گروهی از پیشکسوتان و خادمان پیرتکیه به شکل نمادی از قدردانی امام حسین(ع) از حضرت عباس(ع) و جوانان حرم به سقانفار رفته و حدودا ۱۰ دقیقه در کنار جوانان نشسته عزاداری کرده و به جوانان حاضر پول انعام میکنند.
مراسم صبح زاری در روز عاشورا
پاشایی گفت: مراسم صبح زاری پیرتکیه که بعد از اذان صبح شروع میشود توسط گروهی با مداحی و طواف دسته جمعی دور پیرتکیه با نوحه سرایی معروف نکن ای صبح طلوع تا طلوع آفتاب انجام میشود.
نذر شیر دامداران در صبح عاشورا
متولی پیرتکیه یادآور شد: در صبح عاشورا تمام دامداران گتاب شیر خود را نذر شهدای کربلا کرده وآنرا به پیرتکیه اهدا میکنند تا خادمان پیرتکیه با آن شیربرنج پخته و بین عزاداران و سینه زنان عاشورا توزیع کنند و عدهای نیز بین همسایهها توزیع میکنند.
وی افزود: مردم منطقه معتقدند استفاده از شیر دام برای مصرف شخصی جایز نیست و باید به یاد شهدا کربلا نذر شود و گرنه داخل شیر خون مشاهده شده که نمادی از قطع شدن رزق و روزی است.
پاشایی گفت: با وجودی که ۱۲ روز نخست محرم از سوی بانیان و عاشقان حسینی به زائران شام میدهند اما بخاطر اعتقاد خاصی که از آورده نذری مکان مقدس پیرتکیه بین اهالی وجود دارد در روز ۷ و ۸ محرم از تبرک خود پیرتکیه ناهار پخت میشود و بین تمامی اهالی توزیع میشود تا شفای همه بیماران باشد.
مراسم جوانان نقابدار عزادار شب عاشورا
متولی پیرتکیه یادآور شد: در این مراسم یک گروه ۲۰ نفره از جوانان سنین بین ۱۵ تا۳۵ سال هرساله با چهره نقاب زده که هویت آنها مشخص نباشد وارد پیرتکیه شده و شروع به سینه زنی و مداحی میکنند و رو به آسمان نوحه معروف 《نکن ای صبح طلوع》 را زمزمه میکنند.
وی افزود: برگزاری این مراسم مخصوص این گروه بوده که هرساله به یاد جوانان ونوجوانان کربلا برگزار میشود.
معجزه شفا ورفع گرفتاری ها
وی با اشاره به معجزات زیاد این مکان مقدس تصریح کرد: پیرتکیه یکی از مکانهای مقدس و قابل احترام در منطقه است که معجزات زیادی دارد.
پاشایی خاطرنشان کرد: از نمونه معجزات پیرتکیه شفای دختر خودم بود که پزشکان عنوان کرده بودند بخاطر بیماری نادرش احتمال معلولیت یا کوری دارد اما فرزندم با عنایت صاحب این پیرتکیه شفا یافت.
انتهای پیام
نظرات