• دوشنبه / ۱۶ تیر ۱۴۰۴ / ۱۲:۱۳
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404041609397
  • خبرنگار : 50237

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بوعلی‌سینا:

حمله ایران به پایگاه‌های آمریکا در منطقه، بسیار سنگین بوده و وجهه آمریکا را زیر سوال برده است

حمله ایران به پایگاه‌های آمریکا در منطقه، بسیار سنگین بوده و وجهه آمریکا را زیر سوال برده است

ایسنا/همدان عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: برخلاف تصور عمومی، حمله به پایگاه‌های آمریکا برای ایران آسان‌تر از حمله به رژیم صهیونیستی است، زیرا پایگاه‌های آمریکایی در منطقه نزدیک‌تر هستند. ایران تاکنون چندبار مستقیم به اهداف آمریکایی حمله کرده است و این اقدامات برای آمریکا که خود را ابرقدرت می‌داند، بسیار سنگین بوده و وجهه بین‌المللی آن را زیر سوال برده و هیچ کشور دیگری پس از جنگ جهانی دوم چنین جرأتی در برابر آمریکا نداشته است.

میثم نوروزی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به تجاوز نظامی اخیر آمریکا علیه مراکز هسته‌یی صلح‌آمیز ایران، گفت: برای نخستین‌بار پس از جنگ ویتنام، ایالات متحده بدون تشکیل ائتلاف و به‌صورت مستقیم وارد عملیات نظامی علیه ایران شد و به سه سایت هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان با بمب‌افکن‌های B۲ حمله کرد و این اقدام به‌منظور عملیاتی‌کردن ایدئولوژی جنبش MAGA و بازگرداندن یک‌جانبه‌گرایی آمریکا به عرصه بین‌الملل انجام شد.

وی با بیان این‌که جنبش MAGA یا همان «Make America Great Again» در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ توسط دونالد ترامپ با هدف بازگرداندن آمریکا به جایگاه ابرقدرت جهانی مطرح شد، اظهار کرد: پس از جنگ سرد و فروپاشی بلوک شرق و انحلال پیمان ورشو، ایالات متحده به تنها قطب نظام بین‌الملل تبدیل شد و این کشور در حوزه‌های سیاسی، نظامی، اقتصادی و نهادهای بین‌المللی نظیر شورای امنیت و سازمان ملل متحد به یکه‌تازی پرداخت و جنبش MAGA نیز تلاش دارد این جایگاه را حفظ و تثبیت کند و روند نزولی قدرت آمریکا در دوران رؤسای جمهوری پیشین همچون بوش و اوباما را متوقف سازد.

نوروزی با اشاره به پیشینه این جنبش، افزود: شعار «بازگرداندن عظمت به آمریکا» پیش‌تر در دوران ریاست‌جمهوری رونالد ریگان در سال ۱۹۸۰ نیز مطرح شده بود؛ زمانی که آمریکا با رکود اقتصادی روبه‌رو بود. پس از آن، بیل کلینتون نیز در سال‌های ۱۹۹۲ و ۲۰۰۸ عباراتی مشابه را به‌کار گرفت، اما دونالد ترامپ با بهره‌گیری گسترده از این شعار و نمادهایی مانند کلاه قرمز معروف، آن را به محور یک جریان سیاسی محافظه‌کار و پوپولیستی تبدیل کرد.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: ایدئولوژی جنبش MAGA بر پایه بازگرداندن مشاغل از خارج، کاهش واردات، احیای صنایع داخلی، مخالفت با مهاجرت و تأکید بر ارزش‌های محافظه‌کارانه شکل گرفته است و این جنبش به‌طور خاص با مسائلی مانند سقط جنین، آموزش‌های جنسیتی در مدارس و همچنین تعهد به پیمان‌های بین‌المللی همچون توافق اقلیمی پاریس مخالفت می‌ورزد و بر منافع ملی یک‌جانبه تأکید دارد و رهبر اصلی این جریان همچنان دونالد ترامپ است که توانسته حامیان خود را حول این محور بسیج کند.

نوروزی با بیان این‌که جنبش MAGA به یک جریان اجتماعی - سیاسی تبدیل شده، اضافه کرد: با وجود انتقادات گسترده نسبت به جنبه‌های دموکراسی‌زدای این جنبش مانند تضعیف دموکراسی، خشونت‌طلبی، تبعیض و تفرقه، استفاده از روش‌های نوین مانند جذب نسل جوان موجب تداوم حیات آن شده و آینده این جنبش با مشارکت در انتخابات آمریکا پیوند خورده است و نقش مؤثری در سیاست داخلی آمریکا ایفا می‌کند.

وی بیان کرد: ترامپ با خروج از پیمان‌های مهم بین‌المللی از جمله برجام، تلاش دارد تا یک‌جانبه‌گرایی آمریکا را که پس از جنگ سرد شکل گرفت، احیا کند و مجدداً جایگاه یکه‌تاز این کشور در عرصه جهانی را تثبیت کند و او در این مسیر با نادیده‌گرفتن اصول حقوق بین‌الملل، به‌دنبال حذف رقبا و تثبیت جریان سیاسی خود است و در این میان، حزب دموکرات با این رویکرد هم‌سو نبوده و انتقاداتی جدی نسبت به جنبش MAGA مطرح کرده است؛ جنبشی که بر ملی‌گرایی اقتصادی، محافظه‌کاری فرهنگی و سیاست شخصیت‌محور استوار است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی‌سینا افزود: پیش از این، آمریکا حملات خود را به‌صورت نیابتی یا با تشکیل ائتلاف انجام می‌داد، اما این‌بار هدف، تحمیل نظم بین‌المللی موردنظر واشنگتن به ایران بود؛ نظمی که مبتنی بر پذیرش رهبری یک‌جانبه آمریکاست. در حالی‌ که جمهوری اسلامی ایران با شعار «نه شرقی، نه غربی» بر اصل حاکمیت و برابری کشورها در حقوق بین‌الملل تأکید دارد که در منشور سازمان ملل نیز این اصل مورد توجه قرار گرفته است و در عرصه حقوق بین‌الملل، اصل بر برابری حاکمیت کشورهاست و امکان سلطه یا برتری یک دولت بر دولت‌های دیگر، از منظر حقوقی و نهادهای بین‌المللی، مشروعیت ندارد.

نوروزی خاطرنشان کرد: تجاوز نظامی آمریکا به ایران در شرایطی صورت گرفت که ایران خود را برای مذاکرات روز یک‌شنبه(۲۵ خرداد) در مسقط آماده می‌کرد و این حمله ناگهانی، ایران را در موقعیتی غافلگیرکننده قرار داد و آمریکا و رژیم صهیونیستی تصور می‌کردند که با یک حمله محدود، مردم ایران را با خود همراه خواهند کرد، اما برخلاف انتظار اشتباه آنها، مردم با وجود اختلاف سلیقه‌های داخلی، در برابر دشمن خارجی متحد باقی ماندند و این پروژه با شکست روبه‌رو شد.

وی بیان کرد: رژیم صهیونیستی تلاش داشت با آسیب زدن به مراکز حساسی مانند صداوسیما، زندان اوین و مراکز نظامی، نارضایتی عمومی ایجاد کند تا مردم از درون به این حمله کمک کنند، اما این هدف نیز محقق نشد و ایران در جنگ ۱۲ روزه، در قالب ۲۱ عملیات طرح «وعده صادق ۳»، ضربات سنگینی به رژیم صهیونیستی وارد کرد و اگر در آینده چنین حملاتی تکرار شود، ایران آماده‌تر خواهد بود و عواقب جدی‌تری برای آمریکا و رژیم صهیونیستی به همراه خواهد داشت.

نوروزی تأکید کرد: برخلاف تصور عمومی، حمله به پایگاه‌های آمریکا برای ایران آسان‌تر از حمله به رژیم صهیونیستی است، زیرا پایگاه‌های آمریکایی در منطقه نزدیک‌تر هستند. ایران تاکنون چندبار به‌طور مستقیم، مانند حمله به پایگاه عین‌الاسد در عراق و پایگاه العدید در قطر، به اهداف آمریکایی حمله کرده است و این اقدامات برای آمریکا که خود را ابرقدرت می‌داند، بسیار سنگین بوده و وجهه بین‌المللی آن را زیر سوال برده و هیچ کشور دیگری پس از جنگ جهانی دوم چنین جرأتی در برابر آمریکا نداشته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha