آیین عزاداری روز یازدهم محرم الحرام که در سال ۱۳۹۱ به شماره ۶۵۳ در فهرست میراث معنوی و ناملموس ملی کشور ثبت شد، براساس یک رسم کهن هر سال، یک روز پس از عاشورا با حضور پرشور عزاداران حسینی در شهر دامغان برگزار میشود.
در این آیین کهن که هر سال در یازدهمین روز ماه محرم در شهرستان دامغان برگزار میشود هیئات مذهبی روستاهای این شهرستان به یاد مظلومیت اباعبدالله و ۷۲ شهید کربلا عزاداری میکنند و همصدا با کاروان اسرای اباعبدالله الحسین (ع) بر ماتم و مظلومیتش اشک می ریزند.
این آیین کهن که نمایشی از دلدادگی مردم این دیار به سرور و سالار شهیدان حضرت حسین ابن علی(ع) است، حداقل قدمتی بیش از یک قرن دارد و امروز ۱۶ تیر مصادف با ۱۱ محرم در دیار دلدادگان حسینی(ع) دامغان برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین مطیعی نماینده ولی فقیه در استان سمنان محمدجواد کولیوند استاندار سمنان، سردار موسی حسینی فرمانده انتظامی استان سمنان، حجتالاسلام رستمیان امام جمعه دامغان، علی اکبر علیزاده برمی نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی و علیرضا نوچه ناسار فرماندار دامغان از دیگر حاضران در این آیین بودند.

عزاداری ۱۱ محرم دامغانیها که به عنوان یکی از آیینهای عاشورایی استان سمنان در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده، پرشورترین و باشکوهترین آیین عزای حسینی در شهرستان دامغان محسوب میشود. آیین عزاداری ۱۱ محرم از دیرباز مورد توجه مردم دیار کویر در شهرستان دامغان بوده است.
در این آیین، هیات مذهبی دامغان و شهرها و روستاهای پیرامونی این شهرستان با حضور در شهر دامغان در کنار عزاداری به اجرای آیین نخل گردانی نیز میپردازند.
هر سال در این روز، حرکت هیات های عزاداری از دو مکان امامزاده علی و ولی (ع) و حسینیه اعظم حضرت ابوالفضل دامغان (ع) آغاز و عزاداران ضمن سوگواری در سوگ امام سوم شیعیان، یک دهه عزاداری خود در محرم را با اجتماع بزرگ و اقامه نماز جماعت در بقعه متبرکه بُکیر بن اعین به پایان میرسانند. هیات های عزاداری روستاهای شهرستان دامغان در طول مسیر منتهی به بقعه بُکیر بن اعین کم کم به همدیگر ملحق و هر لحظه بر شمار آنها افزوده میشود.
عزاداران در عزای سیدالشهدا و یاران باوفایش به نخل گردانی، دستهروی، سینه زنی، زنجیر زنی و سنج زنی، اجرای نمادین حرکت کاروان اسرا، تعزیهخوانی و ... پرداخته و به یاد عاشورای ۶۱ هجری بر سر و سینهزنان به اقامه عزا میپردازند.

در آیین روز یازدهم محرم که دستجات سوگواری نقاط روستایی و دیگر شهرها از هنگامه صبح به شهر دامغان آمده و با حرکت زنجیره وار در خیابانهای شهر به عزدارای می پردازند. حمل نشانههای عزاداری همچون پرچم، پنجه، بیرق، علم و کتل در هر دسته به فراوانی دیده میشود.
در این آیین ویژه، دستهجات مختلفی از دهها روستا و شهر و شهرک پیرامونی دامغان با حضور در این آیین کهن، یک روز بعد از عاشورای حسینی به یاد آنچه بر کاروان اسرای اباعبدالله الحسین علیه السلام رفته، بر ماتم و مظلومیت آلالله اشک میریزند. آنها در این آیین ویژه، یک روز پس از اقامه عاشورای حسینی با تعطیل کردن بازار و برافراشتن پرچمهای عزا بر سر در خانهها، از ساعات اولیه صبح با پای پیاده به یکی از سه مبادی این آیین شامل: تکیه ابوالفضل ، آستان امامزاده علی ولی و میدان فرهنگ دامغان رفته و از آنجا تا آرمگاه بُکیر بن اعین، حسین گویان در سوگ خاندان به اسارت رفته امام مظلوم مینشینند.
مراسم ویژه «نخلگردانی» محور اصلی آیین ۱۱ محرم دامغانیها بوده و دهها هیئت مذهبی از اقصینقاط این شهرستان گردهم آمده و در پایان با برپایی نماز جماعت و با اطعام، پذیرایی و برپایی موکبها و.. تصاویری زیبا از عشق مردمان این دیار کویری به سرور و سالار شهیدان میآفرینند.

انتهای پیام
نظرات