به گزارش ایسنا، نشست سران کشورهای عضو بریکس با حضور مقامات و اعضای این نهاد در شهر ریودوژانیرو برگزار شد، شرکت کنندگان اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران را محکوم کردند.
«سید عباس عراقچی»، وزیر امورخارجه ایران که در سفر به برزیل در این نشست شرکت کرده، در سخنانی تاکید کرد: آنچه رژیم اسرائیل و بهدنبال آن، ایالات متحده مرتکب شدند، نقض صلح بینالمللی بود.
او تاکید کرد: هیچ قاعده حقوقی، هدف قرار دادن تأسیسات صلحآمیز هستهای تحت نظارت آژانس را، صرفاً بهدلیل گمانهزنی در خصوص امکان استفاده نظامی از آنها در آینده، توجیه نمیکند. حمله به چنین تأسیساتی براساس حقوق بینالملل، بهطور مطلق ممنوع است.
عراقچی خاطر نشان کرد: مسئله ناامنی در منطقه ما تا زمانی که یاغیگری اسرائیل از سوی حامیانش پشتیبانی شود، حل نخواهد شد. نباید اجازه داد حقایق و واقعیتها توسط رژیم اسرائیل و حامیانش وارونه جلوه داده شوند.

محکومیت تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی در بریکس، نشانگر قدرت نهادی ایران است
«نوذر شفیعی»، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از نشست اعضای بریکس در برزیل و محکومیت اقدامات تجاوزکارانه آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران اظهار داشت: در ارتباط با محکومیت اقدامات آمریکا و اسرائیل علیه ایران توسط بریکس باید به این نکته اشاره کرد که اصولا قدرت ملی یک کشور در شکلهای مختلفی خود را نشان میدهد، یکی مجموعه توانمندیهای آن کشور است که به آن توان ملی میگوییم و گاهی نیز یک کشور با کشورهای دیگر روابط قوی برقرار میکند و این رابطه خود به خود قدرتی را به توان ملی میافزاید که به این نوع قدرت رابطهای میگوییم.
وی افزود: در مواقعی نیز یک کشور قدرتی را در ارتباط با سایر کشورها به دست میآورد یعنی با عضویت در نهادهای منطقهای و بینالمللی قدرت جدیدی را کسب میکند و این همان مسالهای است که دیدیم توسط اعضای بریکس اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی محکوم شد و این نشانگر قدرت نهادی ایران است.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین با اشاره به چندجانبهگرایی بریکس بیان کرد: تقریبا هیچ نهاد بینالمللی نیست که به اندازه بریکس برای آمریکا نگران کننده باشد. دلیلش این است که اعضای بریکس از قدرتهای نوظهور هستند و از سوی دیگر درب این نهاد به روی اعضای جدید باز است، در عین حال اهداف و رویکردهای نهاد بریکس به سمت ایجاد یک ساختار نوین جهانی میرود.

یکی از رویکردهای بریکس تجدید نظر در میان نهادهای بینالمللی بوده است
شفیعی ادامه داد: یکی از رویکردهای بریکس تجدید نظر در میان نهادهای بینالمللی بوده که آمریکا محور هستند، بعد از جنگ جهانی دوم کشورهایی بودند که توسط آمریکا ایجاد شده و در راستای منافع ایالات متحده عمل میکنند، اما بریکس میخواهد این نهادها یا کشورها را اصلاح کند و در این شرایط قدرت نهادی آمریکا در سطح جهان کاهش مییابد لذا بریکس این خط را دنبال میکند خصوصا وقتی که صحبت از مبادله با ارز ملی میشود.
وی همچنین اظهار داشت: در عین حال تلاش برای راه اندازی واحد پول بینالمللی جدید (ارز بریکس) یکی دیگر از اقدامات این نهاد است که این موارد برای قدرتی مانند آمریکا که تاکنون در پرتو نهادهای زیر مجموعه خود به یک موقعیت هژمون در جهان رسیده و سیاست یکجانبه گرایی را در پیش گرفته بود، آزار دهنده است.
این کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: بنابراین نگرانی آمریکا از اقدامات بریکس و تهدید علیه اعضای بریکس قابل تامل است زیرا به طور طبیعی وقتی قدرت مسلطی به نام آمریکا توسط قدرت های نوظهور به چالش کشیده میشود او تلاش کرده از تمام ابزارها برای سرکوب قدرتهای نوظهور استفاده کند تا جلوی رشد آنها را بگیرد.
شفیعی در پایان تاکید کرد: بنابراین تحریمها ابزار ایالات متحده علیه این قدرتهاست که بتواند جلوی پیشرفت و توسعه بریکس را بگیرد و همچنان بهعنوان یک قدرت باقی بماند.
انتهای پیام
نظرات