• سه‌شنبه / ۱۷ تیر ۱۴۰۴ / ۱۲:۴۵
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1404041710219
  • خبرنگار : 50214

ثبت ملی ۶ اثر تاریخی دیگر در استان یزد

ثبت ملی ۶ اثر تاریخی دیگر در استان یزد

ایسنا/یزد شش مورد از آثار تاریخی استان یزد واقع در شهرستانهای یزد، بافق، اشکذر و زارچ در لیست آثار ملی کشور ثبت شد.

محمدرضا فلاحتی معاون میراث‌ فرهنگی استان یزد امروز سه شنبه از ثبت مدرسه مریم شهر یزد در فهرست آثار ملی خبر داد و گفت: مدرسه مریم از بناهای ارزشمند دوره پهلوی است که خارج از بافت ثبتی یزد قرار دارد و با توجه به سبک معماری و مستندات موجود بنا در دوره پهلوی طراحی و احداث شده است.

وی با اشاره به اینکه بنای مذکور یک واحد آموزشی است که در حال حاضر تحت عنوان دبستان دخترانه مریم مورد بهره برداری است، ادامه داد: مجموعه فضاها، به صورت سر بسته با مرکزیت دو هشتی (کریدر) در جهت شمالی جنوبی طراحی شده که دارای دو ورودی در جهت های شرق و غرب است. پوشش سقف در فضاها به صورت فیلپوش، طاق و تویزه و چهار بخشی با نمای آجرکاری و اندود سفید اجرا شده است.

ثبت ملی حمام قلعه و برج سیدآباد بافق

دو اثر تاریخی فرهنگی حمام قلعه و برج سیدآباد از شهرستان بافق در فهرست آثار ملی ثبت شد.

با توجه به نوع معماری، قدمت این آثار مربوط به دوره قاجار است و وجه تسمیه آنها نیز از نام محلاتشان، نشأت گرفته است.

حمام قلعه از بناهای ارزشمند محله قلعه شهرستان بافق است و بنای مذکور دارای فضاهای مختلفی از جمله فضای رختکن، گرمخانه، اتاق‌های دوش و غیره است.

ورودی حمام در ضلع غربی واقع شده، پس از عبور از ورودی با چند پله وارد فضای رختکن که هشت‌ضلعی است و یک حوض که در وسط آن قرار دارد، می‌شویم. سقف‌ها نیز از نوع آهنگ یا کلمبوست به طوری که در قسمت بام بنا هم‌تراز زمین است.

برج سیدآباد نیز در روستایی به همین نام(سیدآباد) از توابع بخش مرکزی شهرستان بافق قرار دارد، این برج یک بنای آجری ست که در سه‌طبقه ساخته شده است.

ورودی برج در جهت جنوب شرقی و طبقه اول همکف برج است که معماری بسیار ساده‌ای دارد. سقف طبقه، آجری است و سعی شده با چیدمان دایره‌وار سطح بالای آن به صورت تخت اجرا شود. بخش دوم محل مستقر شدن تک تیراندازها و بخش سوم پشت‌بام برج است.

ثبت ملی  ۲ اثر تاریخی در شهرستان اشکذر

آب‌انبار کریم و محوطه تاریخی اِسفنجردِ مَجومرد شهرستان اشکذر در فهرست آثار ملی ثبت شد.

نام آب‌انبار برگرفته از نام واقف و قدمت آن با توجه به شواهد و معماری موجود مربوط به دوره قاجاریه است.

آب‌انبار دستی در کشت خوان صحرای اشکذر از خشت و گل بنا شده، آب‌انبار دارای دو قسمت، قسمت ورودی با دو ورودی در ضلع‌های غربی و جنوبی که سقف آن به صورت مدور اجرا شده و فضای مخزن با یک بادگیر در ضلع شمالی که قسمت‌های بالایی بادگیر در سالیان قبل تخریب شده و این قسمت دارای سقف فیل پوش است.

محوطه تاریخی اِسفنجردِ، محدوده‌ای مستطیل شکل به طول ۱۰۲۰ متر، عرض ۸۴۰ متر و مساحت ۸۵ هکتار با تپه‌های ماسه‌بادی و درختان طاق پوشیده است و با توجه به شواهد و قراین باستان‌شناسی موجود، این شهری از دوره اسلامی است (قرون ۵ تا ۹ هجری قمری) که در اثر حرکت شن‌های روان در زیر خاک دفن شده است. سازه‌ها خشتی بوده و مواد فرهنگی شامل قطعات سفالی، سرباره های آهنی و سفالی، قطعات شیشه و … در جای‌جای محوطه پراکنده است.

ثبت ملی آب‌انبار شیر سرچشمه زارچ

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی یزد، ناصر مرادیان سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان زارچ نیز گفت: با توجه به سبک معماری، آب‌انبار در دوره قاجار طراحی و احداث شده است و وجه تسمیه آن برگرفته از نوع آب‌انبار که پاشیر دار است به آب‌انبار شیر معروف است.

وی با بیان اینکه آب‌ انبار شیر یکی از بناهای ارزشمند محله سرچشمه زارچ است، ادامه داد: ورودی بنا در ضلع شمال شرق قرار دارد آب‌ انبار پاشیر دار است راه‌پله آب‌ انبار دارای بیش از سی و سه عدد پله و سقف آن طاق جناقی است در قسمت پاشیر یک عدد شیر آب مشاهده می‌شود، مخزن بنا مدور و آجری و قطر آن ۱۰متر و عمق آن ۲۰ متر است قبلاً با آب قنات پر می‌شده ولی در حال حاضر از آب چاه پر می‌شود که حدوداً ده متر مخزن را پر می‌کند.

مرادیان خاطرنشان کرد: بنا دارای چهار بادگیر مدور است که با کاه‌گل پوشیده شده و تنها آب‌ انبار زنده شهرستان زارچ که در حال حاضر آبگیری می‌شود و به عنوان آب آشامیدنی مورد استفاده است.

انتهای پیام  

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha