دکتر زهرا حیدری در گفتوگو با ایسنا، فضای مجازی را چاقوی دو لبهای دانست که هم دارای تاثیرات مثبت و هم منفی است و استفاده صحیح از آن، مستلزم افزایش سطح سواد رسانهای است.
وی سرعت و سهولت در ارتباطات را یکی از مزیتهای فضای مجازی عنوان کرد و افزود: در عین حال، فضای مجازی در صورت استفاده نامتعادل میتواند جایگزین تعاملات رو در رو شده و باعث کاهش صمیمیت و کیفیت روابط اجتماعی شود.
این روانشناس تصریح کرد: در فضای مجازی، ارتباط به صورت کامل اتفاق نمیافتد و فقدان یا محدودیت رفتارهای غیرکلامی مانند زبان بدن و لحن صدا که بخش مهمی از ارتباطات انسانی هستند، میتواند منجر به سوءتفاهم شود.
او با بیان اینکه استفاده افراطی از فضای مجازی باعث فردگرایی نوجوانان و جوانان شده که تناسبی با بافت فرهنگی و اجتماعی جامعه ما که مبتنی بر جمعگرایی است ندارد، اظهار کرد: این موضوع منجر به ایجاد شکاف بین نسلی و فاصله گرفتن والدین و فرزندان شده است. در این شرایط، به والدین توصیه میشود که همراه با فرزندان خود به بررسی و استفاده از شبکههای مجازی بپردازند تا از این طریق مشارکت و تعامل میان والدین و فرزندان افزایش یابد و زمینه تقویت ارتباط خانوادگی فراهم شود.
حیدری با اشاره به اینکه برخی افراد، ابعاد و زوایایی دروغین از زندگی خود را در فضای مجازی منتشر میکنند و مخاطبان ناآگاه نیز تحت تاثیر این ظواهر میشوند، افزود: این محتواهای فریبنده باعث ایجاد انتظارات و توقعات غیرواقعبینانه از زندگی مشترک در جوانان میشود و از تاثیرات منفی شبکههای مجازی است.
وی با تاکید بر لزوم حفظ مرزها و حریمهای شخصی در فضای مجازی، گفت: برخی افراد به دلیل نداشتن سواد رسانهای و رعایت نکردن مرزبندیهای شخصی، وارد روابطی در فضای مجازی میشوند که ممکن است به سوءاستفاده، نقض حریم خصوصی و آسیبهای روانی منجر شود. این وضعیت نه تنها امنیت فردی را تهدید میکند، بلکه میتواند باعث بروز مشکلات خانوادگی و اجتماعی شود.
این روانشناس افزود: آموزش سواد رسانهای و آگاهیبخشی درباره اهمیت حفظ مرزهای شخصی در فضای مجازی ضروری است تا کاربران بتوانند با آگاهی و مسئولیتپذیری از این فضا استفاده کنند و از خطرات احتمالی جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه برخی افراد، گوشی تلفن همراه همسرشان را به طور پنهانی بررسی و کنترل میکنند، اظهار کرد: به زوجین توصیه میشود به جای رفتارهای کنترلگرانه، مبنا را بر اعتماد و اطمینان به طرف مقابل بگذارند و بر غنیسازی روابط عاطفی و افزایش صمیمیت تمرکز کنند. همچنین از رفتارهایی که میتواند منجر به ایجاد بدبینی، سوءظن و بیاعتمادی در طرف مقابل شود پرهیز کند.
او طلاق عاطفی را یکی از پیامدهای استفاده افراطی از فضای مجازی عنوان کرد و گفت: پیشگیری از طلاق عاطفی، مستلزم مشارکت عاطفی زوجین و داشتن تفریحات و لذتهای مشترک مثل قدم زدن، دیدن فیلم، انجام کارهای منزل یا آشپزی در کنار هم است و زوجین برای مراقبت از رابطه باید زمان مشخص و محدودی را برای فضای مجازی اختصاص دهند و علایق مشترکشان را تقویت کنند.
انتهای پیام
نظرات