• سه‌شنبه / ۲۴ تیر ۱۴۰۴ / ۱۳:۰۱
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1404042414935
  • خبرنگار : 71974

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران:

تمرکز تجهیزات امنیتی و علمی در یک نقطه از شهر، تهدید بزرگی است

تمرکز تجهیزات امنیتی و علمی در یک نقطه از شهر، تهدید بزرگی است

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: تجربه‌های اخیر نشان دادند که نباید تمام سرمایه‌های حیاتی کشور اعم از نظامی، علمی یا خدماتی را در یک نقطه متمرکز کنیم. باید ساختمان‌های مهم، زیرساخت‌ها، دانشمندان و مراکز تصمیم‌ساز را پراکنده کنیم.

به گزارش ایسنا، علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، با تأکید بر اینکه در حوزه مدیریت بحران نیازمند یک «تغییر پارادایم» هستیم، گفت: «فضای تهدیدات کشور تغییر کرده و علاوه بر جنگ‌های نوین، سایبری و شناختی حمله فیزیکی به شیوه‌های ترکیبی نیز توسط دشمن در حال طراحی و اجراست، لذا لزوم بازنگری اساسی در ساختارهای مدیریت ریسک بیش از پیش ضروری می‌باشد.»  

اجرای مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان، باید مورد توجه همه دست‌اندرکاران قرار گیرد

نصیری در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به مقررات ملی ساختمان گفت: مبحث ۲۱ یکی از مهم‌ترین مباحث مربوط به پدافند غیرعامل است که متأسفانه تا حدودی مغفول مانده. اگر این مبحث در ساخت‌وسازهای شهری در طول چند دهه گذشته رعایت می‌شد، امروز با سوالاتی مثل "پناهگاه کجاست؟" کمتر مواجه بودیم.

وی افزود: ساختمان‌های بلندمرتبه و مهم، الزامات مشخصی برای پدافند غیرعامل دارند که باید رعایت شوند. متأسفانه حتی در خطوط قبلی متروی تهران، این ملاحظات به‌طور کامل رعایت نشده است.

ساختار کمیته پدافند غیرعامل شهرداری باید تقویت شود  

نصیری از اقدامات اخیر شهرداری در حوزه پدافند غیرعامل نیز سخن گفت و افزود: در دوره جدید، ساختار کمیته پدافند غیرعامل شهرداری بازنگری شده و نگاه ما این بوده است که بخشهای متولی مدیریت ریسک در شهرداری تهران همانند مدیریت بحران، پدافند غیرعامل و HSE (سلامت، ایمنی و محیط زیست) باید در کنار یکدیگر دیده شوند.

وی با اشاره به مشکلات ساختاری ادامه داد: در برخی موارد، وجود چند ساختار موازی موجب تداخل وظایف و هدررفت زمان و منابع می‌شود و توصیه بر این است که در دستگاه‌های مختلف، بخش‌های متولی مدیریت بحران و پدافندغیرعامل ادغام شوند.    

رویکرد یکپارچه، راهکار مقابله با تهدیدات متنوع 

نصیری تأکید کرد: در کشورهای پیشرفته، مدل مدیریت شرایط اضطراری بر اساس توجه به کاهش آسیب‌پذیری و ارتقای ظرفیت تاب‌آوری زیرساخت‌ها است، نه نوع مخاطره و تهدید. در کشور ما که علاقه‌مندی زیادی به ایجاد ساختارهای متعدد و موازی برای مدیریت انواع شرایط اضطراری وجود دارد، باید با اتخاذ رویکردی تمام مخاطراتی (all-hazard) با یک ساختار واحد ولی با پروتکل‌ها و شیوه‌نامه‌ها، آموزش‌ها و تمرین‌های متناسب با هر تهدید، به مقابله با بحران‌ها برویم، نه با ایجاد ساختارای متعدد.

مدیر کمیته پدافند باید متخصص باشد

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: اقدام خوبی که سازمان پدافند غیرعامل کرده، این است که در دستگاه‌ها، رؤسای کمیته‌های پدافند غیرعامل را فردی غیر از رئیس دستگاه یا وزیر انتخاب می‌کند که به تخصص‌گرایی کمک می‌کند.

اتصال خطوط ۱ تا ۷ مترو به بیمارستان‌ها قبلاً پیش‌بینی نشده است   

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در مورد طراحی اولیه خطوط متروی تهران گفت: هیچ‌کدام از خطوط ۱ تا ۷ مترو اتصال مستقیم به بیمارستان‌ها ندارند. این در حالی است که یکی از برنامه‌های مهم ما در حال حاضر، ایجاد اتصال میان خطوط مترو و مراکز درمانی مهم، از جمله بیمارستان امام خمینی و بیمارستان میلاد است.

وی با اشاره به دشواری‌های اجرایی این طرح افزود: «این کار مستلزم صرف هزینه‌های سنگین، هماهنگی میان دستگاه‌ها و عبور از چالش‌های متعدد است. با این حال، در حال پیگیری اتصال مترو به بیمارستان امام خمینی هستیم و امیدواریم در آینده نزدیک این مسیر عملیاتی شود.»   

مترو باید به‌عنوان مسیر اضطراری برای انتقال مصدومان دیده شود  

این مقام مسئول با اشاره به لزوم طراحی پدافندی در خطوط آینده مترو تصریح کرد: در طراحی خطوط جدید، مانند خطوط ۸ تا ۱۱، اتصال به بیمارستان‌های مهم باید از ابتدا پیش‌بینی شود. این اقدام به‌ویژه زمانی اهمیت دارد که انتقال مصدومان در سطح زمین ممکن نباشد یا ترافیک مانع رسیدن به مراکز درمانی شود.

وی افزود: علاوه بر این، خود مترو نیز باید به‌گونه‌ای طراحی شود که در صورت مواجهه با انواع مخاطرات و تهدیدات، امکان مدیریت سریع به آن حادثه فراهم باشد.

مطالعات حذف گاز از شهر تهران؛ در دست انجام است 

نصیری در ادامه به مطالعات مربوط به حذف گاز از کلان‌شهر تهران اشاره کرد و گفت: مطالعات مربوط به حذف گاز شهری در حال حاضر در مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران در حال پیگیری است. این مطالعات با وجود برخی مخالفت‌ها و طبق برنامه، ادامه دارد.

وی تأکید کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا گاز به عنوان یک منبع بالقوه خطرناک، تا درِ خانه‌ها هدایت نمی‌شود. بلکه برق جایگزین آن شده و نیروگاه‌های محلی برق مورد نیاز را تأمین می‌کنند. زندگی با برق نه‌تنها امن‌تر و ایمن است بلکه آلودگی کمتری نیز ایجاد می‌کند.

توسعه مولدهای برق اضطراری در دستور کار

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از پیگیری جدی برای تأمین برق اضطراری در اجزای مدیریت شهری خبر داد و گفت: یکی از اولویت‌های ما در حوزه تداوم خدمات حیاتی، توسعه مولدهای برق اضطراری است که در قالب طرح‌های تداوم کارکردهای حیاتی (BCP) دنبال می‌شود.

اسناد پدافند غیرعامل ساختمان‌های مهم شهری در حال تدوین است

رئیس سازمان مدیریت بحران تهران با اشاره به اقدامات انجام‌شده در حوزه مستندسازی پدافندی تأکید کرد: شناسنامه پدافند غیرعامل برای ساختمان‌های با اهمیت بالا تهیه شده و پس از انجام مطالعات جامع پدافند شهری به طرح‌های مربوط به مناطق ۲۲گانه شهری در حال تهیه است.

وی همچنین از برنامه‌ریزی برای تعیین تکلیف تخلیه اضطراری شهروندان در شرایط بحرانی خبر داد و گفت: در حال بررسی ظرفیت‌های فضاهای زیرسطحی عمومی و خصوصی موجود در تهران هستیم که می‌توانند در شرایط خاص به‌عنوان پناهگاه‌های موقت مورد استفاده قرار گیرند. 

در جریان حملات، برخی از مردم به جای پناه گرفتن به تماشا می‌ایستند   

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با انتقاد از رفتار برخی شهروندان در مواجهه با تهدیدات امنیتی و حملات، گفت: در جریان برخی حملات اخیر، مردم به جای پناه گرفتن، روی پشت‌بام‌ها می‌رفتند تا تماشا کنند. این موضوع باعث شد که در چندین مورد مجروح و حتی فوتی داشته باشیم. تعدادی از افراد نیز دچار قطع عضو شدند.

وی ادامه داد: متأسفانه این فرهنگ تماشای حادثه، ریشه‌دار است. حتی در جریان حمله داعش به مجلس، مردم در محل تجمع کرده بودند تا ببینند چه اتفاقی می‌افتد! این چه نوع رفتاری است؟ چه چیزی قرار است دیده شود؟ این واقعاً جای تأسف دارد.
 

پارکینگ‌ها و فضاهای زیرزمینی؛ گزینه‌ای موقت برای پناهگیری  

وی افزود: در حال حاضر، مکان‌هایی مانند پارکینگ‌های ۳ تا ۵ متر زیر زمین می‌توانند محل مناسبی برای پناه گرفتن باشند. البته نه پارکینگ‌های پیلوت (طبقه همکف)، بلکه پارکینگ‌های عمیق.

وی تأکید کرد: این مکان‌ها باید عاری از اشیای پرتاب‌شونده یا شکستنی باشند.

ساختمان‌های بلند و حیاتی؛ ملزم به رعایت الزامات پدافندی   

نصیری با بیان اینکه مبحث ۲۱ باید در تمام ساختمان‌های با کاربری خاص رعایت شود،‌بیان کرد: ساختمان‌های بلند، مهم، حساس و با کارکرد حیاتی باید در مرحله ساخت، الزامات مبحث ۲۱ مقررات ملی ساختمان را رعایت کنند. این موضوع باید تبدیل به یک الزام قانونی با ضمانت اجرایی کافی شود، نه صرفاً یک توصیه فنی.

ابلاغ اسناد متعدد در حوزه پدافند غیرعامل شهری   

وی با بیان اینکه بیش از ۹ دستورالعمل پدافندی اصلی توسط سازمان پدافند غیرعامل در محورهای مختلف تدوین و ابلاغ شده است، افزود: سازمان پدافند غیرعامل کشور تاکنون حدود ۹ دستورالعمل رسمی با اسناد مشخص تدوین و ابلاغ کرده است. از جمله این اسناد می‌توان به دستورالعمل شهید باکری برای زیرساخت‌های حیاتی، شهید نیلفروشان برای زیرساخت‌های استانی و طرح شهید حجازی در حوزه پدافند مردم‌محور اشاره کرد.

پدافند غیرعامل یک مسئولیت ملی است، نه وظیفه یک سازمان خاص

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با تأکید بر لزوم مشارکت همه‌جانبه در تحقق الزامات پدافند غیرعامل گفت: «پدافند غیرعامل یک مأموریت ملی است، نه یک پروژه سازمانی. اگر می‌خواهیم انتقاد کنیم، باید به خودمان انتقاد کنیم. هر کسی در جایگاه خودش، چه دانشگاهی، چه مسئول شهری، باید وظیفه‌اش را درست انجام دهد.

وی افزود: بسیاری از اسناد و راهبردها نوشته شده و موجود است، اما در اجرا کوتاهی کرده‌ایم. اگر همان مقررات موجود اجرا می‌شد، وضع بسیار بهتری داشتیم.

نمونه‌ای از ایمن‌سازی در پروژه‌های شهری 

نصیری در بخش دیگری از صحبت‌های خود به تجربه ایمن‌سازی تونل نیک‌پسندی در منطقه ۱۸ تهران اشاره کرد و گفت: این تونل که در مسیر قطار تهران-تبریز قرار دارد، سال‌ها به دلیل کشمکش‌های سیاسی بین دو جریان، بدون الزامات ایمنی رها شده بود. سرانجام با ورود دادستانی و همکاری بخش‌های مختلف، اقدامات جدی در زمینه اجرای تهویه، خروج اضطراری و ایمن‌سازی انجام شد.

ارتقای ایمنی مترو در برابر انواع مخاطرات  

وی با بیان اینکه کمیته فضاهای زیرسطحی به‌طور فعال هر سه ماه تشکیل جلسه می‌دهد، گفت: یکی از خروجی‌های مهم این کمیته، تدوین و ابلاغ دستورالعمل ارتقاء ایمنی مترو در برابر حریق بود که سال‌ها میان مترو و سازمان آتش‌نشانی اختلاف وجود داشت. اکنون در حال گسترش این دستورالعمل برای مقابله با سایر مخاطرات از جمله سیل، زلزله، طوفان، مواد خطرناک و... هستیم.

انبار نفت در قلب شهر تهران؛ یک خطر بالقوه 

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این باره گفت: این انبار زمانی ساخته شده بود که در حاشیه شهر قرار داشت، اما امروز به دلیل توسعه شهری، در دل تهران واقع شده است. «۳۵ مصوبه برای ایمن‌سازی انبار نفت تدوین شده که بخش زیادی از آن اجرایی شده است، از جمله راه اختصاصی برای تانکرها که پیش از این سال‌ها موضوع اختلاف بین شهرداری و وزارت نفت بود.

اقدامات پیشگیرانه در برابر تهدیدات شیمیایی و بیولوژیکی   

نصیری با بیان اینکه تمرین‌های مقابله با حملات شیمیایی و بیولوژیک در حال اجراست،گفت: در ایستگاه‌ متروی میدان صنعت، مانور شیمیایی انجام شد و دستگاه‌هایی مانند هلال احمر که پیش‌تر در این زمینه ورود نداشتند، اکنون فعال شده‌اند. همچنین رزمایش پدافند بیولوژیکی با موضوع مقابله با پشه آئدس برگزار شده و آموزش‌های لازم در حال پیگیری است.

رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: تجربه‌های اخیر نشان دادند که نباید تمام سرمایه‌های حیاتی کشور اعم از نظامی، علمی یا خدماتی را در یک نقطه متمرکز کنیم. باید ساختمان‌های مهم، زیرساخت‌ها، دانشمندان و مراکز تصمیم‌ساز را پراکنده کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha