شهر بابل بهعنوان نخستین شهر تالابی بینالمللی ایران معرفی شد و به علت برخورداری از سه تالاب درون شهری و حضور تالابهای متعدد در سطح شهرستان در سال ۲۰۲۴ موفق به کسب عنوان جهانشهر تالابی در کنوانسیون رامسر شد.
تالاب نیلوفر آبی در بابل به عنوان یک تالاب با اهمیت بینالمللی و ثبت شده در کنوانسیون رامسر، از ویژگیهای منحصر بفردی از نظر اهمیت اکولوژیکی و اکوسیستمی برخوردار است.
وجود این آببندانها سبب احیاء سفرههای زیر زمینی کاهش و مهار سیلابها، ذخیره آب کشاورزی، پیشگیری از خشکسالی و جذب گردشگر میشود لذا حفظ و نگهداری این تالابها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جهش «سنبل آبی» در تالابها
با تمام راهکارها و تدابیری که برای عدم تکثیر این گیاه مهاجم در تالابها و رودخانههای بابل انجام شده است اما بی اطلاعی برخی از افراد از مضرات این گیاه، سبب شده تا شاهد انتقال و رشد شیطان آبی در آببندان نیلوفر آبی باشیم.
دغدغه حضور این مهمان ناخوانده در این تالاب بزرگ بابل سبب نگرانی شهرداری و محیط زیست بابل شده و اقداماتی هم برای کنترل رشد و جمع آوری آن انجام شد که در این خصوص رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری بابل به ایسنا گفت: از زمانیکه بحث جمعآوری این گیاه مهاجم در تالاب آغوزبن بابل شروع شد بررسی این آببندان هم در دستور کار قرار گرفت و از یک ماه قبل پایش و جمع آوری این گیاه از آببندان حیدرکلا آغاز شد.
مجتبی ابراهیم زاده افزود: با توجه به اینکه شیطان آبی چالش جدی تالاب آغوزبن شد برای مهار تکثیر این مهمان ناخوانده تدابیری برای تالاب نیلوفر آبی حیدرکلا در دستور کار قرار گرفت که از جمله درگاه ورود و خروج آب وارده به این آببندان با محافظ توری مسدود شد تا احتمال ورود این گیاه تالاب و همچنین انتقال آن به زمینهای کشاورزی ورودهای مسیر مورد تغذیه آب این آببندان گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه بعد از جمعآوری کامل شیطان آبی از آببندان با پهپاد یک پایش کلی انجام میشود تا اثری از آن نماند، تصریح کرد: روند پاکسازی و جمع آوری شیطان آبی که از یک ماه قبل با نخستین پیدایش این گیاه مهاجم آغاز شده است تا سه روز آینده کاملا پاکسازی خواهد شد.
وی یادآور شد: با توجه به رشد این گیاه در ضلع غربی آببندان که محل عبور و مرور گردشگران و مردم است گمان میشود توسط مردم به این منطقه منتقل شده باشد.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری بابل با اشاره به اینکه طبق پایش انجام شده این گیاه مهاجم در داخل آببندان رشد نکرده است، گفت: این گیاه مهاجم بعد از جمعآوری با هماهنگی محیط زیست به مکان معینی که دسترسی به آب ندارد حمل و امحاء میشود.
وی با اشاره به اینکه پایش مستمر آببندان نیلوفر آبی در دستور کار قرار گرفت تا در صورت مشاهده بلافاصله پاکسازی انجام شود، ادامه داد: برای آببندان نیلوفر آبی طرح توسعه در نظر گرفته شد که از تابستان آینده اجرایی میشود.
ابراهیم زاده با اشاره به اینکه ابتدا اجرای طرح از ورودی یاسینی آغاز میشود، تصریح کرد: با هماهنگی محیط زیست طرح گردشگری هم در نظر گرفته شد.
وی از تهیه بستههای سرمایه گذاری برای این طرح توسعه خبر داد و یادآور شد: گسترش اسکله تالاب در ضلع شرقی، طرح ماهیگیری، احداث موزه محیط زیست، ایستگاه سلامت و غیره از جمله بخشهای این طرح توسعه است.
پایش مستمر آبندانها از حمله شیطان آبی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بابل نیز در خصوص انتقال شیطان آبی به آببندان نیلوفرآبی بابل به ایسنا، اظهار کرد: گردشگران و شهروندان بدون اطلاع از مضرات گیاه شیطان آبی جذب زیبایی ظاهری آن شده و با بی احتیاطی سبب انتقال آن میشوند.
ناصر کیایی افزود: این گیاه بعد از جمعآوری و خشک شدن حتی بعد از گذشت چهار سال قابلیت تکثیر داشته و تهدید جدی برای محیط زیست است.
وی با اشاره به اینکه تمام دغدغه ما پیشگیری،جمعآوری و دور کردن این گیاه از آببندان و رودخانهها برای جلوگیری از تکثیر آن است، تصریح کرد: آنچه باعث نگرانی است رشد سریع، تعداد دانههای زیاد و زیبایی ظاهری گلهای این گیاه بوده، که سبب شده تا اخیرا به اسم گیاهی زینتی خرید و فروش شود، در منازل، کنار گیاهان آپارتمانی قرار گیرد و اگر ناآگاهانه به آببندانها و رودخانهها منتقل شود به سرعت تکثیر و محیط زیست را مختل میکند.
کیایی با اشاره به اینکه آلودگی تالاب نیلوفر آبی از شیطان آبی لکهای بوده و هنوز چالش جدی ایجاد نکرده است، گفت: از سال ۱۳۹۸ در آببندان حیدرکلا بابل شیطان آبی مشاهده و هر سال جمع آوری میشود ولی چون این گیاه مهاجم سریع رشد میکند با کمی غفلت، به سرعت سطح آب بندان را پر خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه برای پایش تالاب حیدرکلا از قایق موتوری استفاده میکنیم تا پایش به شکل کامل انجام شود، تصریح کرد: چون شیطان آبی در حاشیه آببندان رشد کرده و هنوز به داخل سرایت نکرد؛ با روش جمع آوری دستی مشکل مرتفع خواهد شد.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان بابل به چالش حضور شیطان آبی در آببندان ۴۰ هکتاری آغوزبن بابل اشاره کرد و گفت: شهرستان بابل ۲۰۷ آببندان دارد که دغدغه ما انتشار آن به دیگر آببندانهاست، سنبل آبی با قدرت جذب بسیار بالا آب آببندانها را که منبع تامین آب کشاورزی است شالیکاران را با مشکل جدی مواجه میکند.
وی از امحاء شیطان آبی از تالاب ۴۰ هکتاری آغوزبن از ابتدای سال جاری تا اوایل مرداد خبر داد و گفت: جهاد کشاورزی با شناسایی چند نقطه این تالاب در مساحت کم از دوز متفاوت مواد شیمیایی کشاورزی برای نابودی این گیاه مهاجم به شکل آزمایشی استفاده کرده است که منتظر جواب مرکز تحقیقات اصلاح و نباتات جهاد کشاورزی از بیضرر بودن این علف کشها هم در حوزه بهداشتی و زیست محیطی هستیم تا مورد استفاده قرار گیرد.
کیایی یادآور شد: روشهای متفاوتی از جمله مبارزه شیمیایی، تجهیزات و بیل مکانیکی و روش دستی وجود دارد در حال حاضر روشی که طبق مصوبه برای امحا شیطان آبی تالاب آغوزبن در نظر گرفته شد استفاده از روش دستی و تجهیزات و بیل مکانیکی است.
وی خطاب به شهروندان و گردشگران گفت: تقاضا داریم مردم بیننده باشند نه برنده و حمل کننده گیاهان مختلف آببندان ها زیرا اطلاعات کافی در خصوص گیاهان نداشته و با حمل یا انتفال آن سبب چالش جدی زیست محیطی و از بین بردن آببندان و رودخانهها می شوند.
کیایی با اشاره به اینکه بیشتر آب بندان ها به پرورش ماهی اختصاص داده شد، گفت: هفتهای یکبار این آببندان ها مورد پایش و بازرسی قرار میگیرند تا از عدم سرایت شیطان آبی مطمئن شویم .
انتهای پیام
نظرات