• چهارشنبه / ۲۵ تیر ۱۴۰۴ / ۱۲:۱۴
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 1404042515684
  • خبرنگار : 71271

ثبت اختراع یک دستگاه فناورانه در پژوهشگاه فضایی ایران

ثبت اختراع یک دستگاه فناورانه در پژوهشگاه فضایی ایران

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران از صدور گواهی ثبت اختراع «دستگاه تست نفوذپذیری پارچه‌ سازه‌های بادشونده با گازهای مورد استفاده در این سازه‌ها» در مرکز مالکیت معنوی اداره ثبت اختراعات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور خبر داد.

به گزارش ایسنا، دکتر وحید یزدانیان با بیان این مطلب گفت: این اختراع در پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ و نقل فضایی به ثمر رسیده است.

یزدانیان با اشاره به کاربرد گسترده پارچه‌های ویژه در ساخت بالن‌های مقید، مأموریت‌های ارتفاع بالا و سایر سازه‌های بادشونده، اظهار کرد: «نگهداری طولانی‌مدت گاز هلیوم یا سایر گازهای استراتژیک در این سازه‌ها تنها زمانی امکان‌پذیر است که میزان نفوذپذیری پارچه با دقت بسیار بالا سنجیده شود. دستگاه ابداعی پژوهشگران ما نه‌ تنها این دقت را فراهم می‌کند، بلکه امکان آزمایش با خودِ گازهای عملیاتی را نیز در فشارهای بسیار پایین از یک تا ۱۰ میلی‌بار برای نخستین بار در کشور فراهم کرده است.

وی خاطرنشان کرد: ویژگی‌های متمایز دستگاه عبارتند از «قابلیت آزمون با گازهای واقعی سازه (هلیوم، هیدروژن و …)»، «دقت بالا در محدوده فشار گیج ۱ تا ۱۰ mbar، فراتر از روش‌های متداول جریان هوا یا خلأ» و «فرایند ساده و قابل تکرار: افت تدریجی فشار در مخزن و تحلیل ترمودینامیکی زمان فشار، بدون نیاز به تجهیزات پیچیده اندازه‌گیری دبی».

یزدانیان درباره سازوکار عملکرد این دستگاه گفت: دستگاه از مخزنی تشکیل می‌شود که گاز مورد نظر با فشار مشخص در آن تزریق می‌شود. نمونه پارچه در خروجی مخزن قرار می‌گیرد؛ نفوذ گاز از بافت پارچه موجب کاهش تدریجی فشار داخل مخزن می‌شود. با ثبت تغییرات فشار نسبتِ زمان و استفاده از اصول ترمودینامیک، ضریب نشتی پارچه با دقت بالا به دست می‌آید.

رئیس پژوهشگاه فضایی ایران افزود: این فناوری یک گام مهم برای بومی‌سازی زیرسیستم‌های سازه‌های بادشونده در پروژه‌های فضایی و هوافضایی کشور است. با استقرار این سامانه در پژوهشکده سامانه‌های حمل‌ و نقل فضایی، امکان توسعه بالن‌های تحقیقاتی بلندمدت و همچنین سازه‌های قابل‌باد شدن (Inflatable) با طول عمر بیشتر فراهم می‌شود.

به نقل از پژوهشگاه فضایی ایران، گواهی ثبت این اختراع پس از طی مراحل داوری تخصصی، در مرکز مالکیت معنوی به نام پژوهشگاه فضایی ایران صادر شده و در بانک اطلاعات اختراعات کشور ثبت شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha