سعید آقایی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: نوشآباد، شهری در شمال استان اصفهان، پیشینهای بلند در برگزاری آیینهای سنتی و مذهبی محرم دارد که هفت آیین این شهر بهعنوان میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
وی افزود: آیین «سقاخوانی» نوشآباد که با شماره ۱۳۳۴ در تاریخ ۱۳مهر ۹۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، از شامگاه عید غدیر آغاز شده و طی ۱۸ شب با خواندن اشعاری بهصورت دستهجمعی و آداب خاص در حسینیههای این شهر برگزار میشود.
عضو انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر فرهنگی نوشآباد بیان کرد: سقاخوانی در روز تاسوعا به یاد درگذشتگان و روز عاشورا نیز توسط سادات برگزار میشود. سقاخوانان به دو دسته و هر دسته به یک گروه اصلی بهعنوان نقیب یا استاد و یک گروه بهعنوان شاگرد تقسیم میشوند.
آقایی اضافه کرد: قطعات اصلی شعر را دو گروه نقیب خوانده و دو گروه شاگرد که تعدادشان از گروه اصلی بیشتر است بندهای قطعات که در قالب ترجیع یا ترکیببند است یا یک مصرع از هر بیت را پاسخ میگویند. این آیین در دستگاههای موسیقی ایرانی بهصورت همخوانی و در جلوهای باشکوه اجرا میشود.
وی گفت: زنگ حیدری، شب قبل از محرم به تیرکهای منبر مرکز «هیئت حسینی نوشآباد» آویخته شده و «سقاخوانان» پای این زنگ ایستاده و همراه با نواختن آن، به خواندن اشعار و روایات در ستایش امام حسین و بیان مظلومیت آن حضرت میپردازند.
عضو انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر فرهنگی نوشآباد افزود: مسئول نواختن زنگ یکی از معتمدان و مسنترین افراد هیئت است که در پایان هر دو بیت، یکبار به زنگ ضربه میزند و خطاب به زنگ و نواختن آن، او را به ناله و اعلام ایام عزا فرامیخواند. زنگ حیدری در هفتم بهمن ۱۴۰۳ به شماره ۲۷۳۶ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.
انتهای پیام
نظرات