بهروز پرنیان چهارشنبه ۲۵ تیر در جمع خبرنگاران در شیراز به مناسبت ۲۶ تیرماه، سالروز تأسیس نهاد شورای نگهبان، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب اسلامی، بهویژه سرداران، فرماندهان، دانشمندان هستهای و شهدای جنگ ۱۲ روزه اخیر با رژیم صهیونیستی، از تلاشهای ۱۸ هزار ناظر امین در سطح استان فارس قدردانی کرد و گفت: باید از همه کسانی که در اجرای وظایف شورای نگهبان همکاری میکنند، یاد کنیم.
وی با اشاره به فرمایشات امام راحل و رهبر معظم انقلاب در خصوص جایگاه شورای نگهبان اظهار کرد: حضرت امام (ره) شورای نگهبان را حافظ اسلام و قانون اساسی معرفی کردند و مقام معظم رهبری نیز آن را «عماد ملت و دین» و «مایه اطمینان و سکینه قلب مؤمنین» دانستهاند.
پرنیان ادامه داد: شورای نگهبان از نگاه رهبر معظم انقلاب، «مطمئنترین، مؤثرترین و حساسترین دستگاه نظام» و «تضمینکننده اصول انقلاب و هویت نظام» است؛ نهادی که در صورت نبود آن، موجودیت مجلس قانونگذاری نیز بیاعتبار خواهد بود.
فلسفه تأسیس شورای نگهبان
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان فارس با اشاره به اصول ۹۱ و ۹۳ قانون اساسی، گفت: علت اصلی پیشبینی نهاد شورای نگهبان در قانون اساسی، حراست از احکام اسلام و صیانت از قانون اساسی است.
وی افزود: قانون اساسی در اصل ۹۱ صراحت دارد که بهمنظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی، شورایی به نام شورای نگهبان تشکیل میشود و در اصل ۹۳ نیز آمده که مجلس شورای اسلامی بدون شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد، مگر در مواردی خاص.
پرنیان نخستین وظیفه شورای نگهبان را نظارت بر قانونگذاری عنوان کرد و افزود: فلسفه نظارت بر قوانین در جمهوری اسلامی، پاسداری از شریعت و قانون اساسی است. اصل چهارم قانون اساسی تأکید دارد که کلیه قوانین و مقررات باید بر اساس موازین اسلامی باشد.
وی ادامه داد: برای اطمینان از عدم مغایرت قوانین با شریعت و قانون اساسی، نیازمند مرجعی ذیصلاح برای بررسی مصوبات هستیم. شورای نگهبان این وظیفه را با ترکیبی متشکل از فقهای آشنا به احکام اسلامی و حقوقدانان متخصص در قانون اساسی انجام میدهد.
پرنیان، دومین وظیفه شورای نگهبان را تفسیر قانون اساسی دانست و تصریح کرد: مطابق اصل ۹۸ قانون اساسی، تفسیر قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان است. این وظیفه مهم از آنرو به این شورا سپرده شده که پاسداری از اصول قانون اساسی نیز بر عهده همین نهاد است.
به گفته وی، ترکیب علمی و استقلال شورای نگهبان، این نهاد را در تفسیر اصول قانون اساسی نسبت به نهادهای مشابه در کشورهای دیگر ممتاز کرده است.
نظارت بر انتخابات؛ صیانت از آراء مردم
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان فارس سومین وظیفه این شورا را نظارت بر انتخابات برشمرد و بیان کرد: بر اساس اصل ۹۹ قانون اساسی، نظارت بر انتخابات ریاستجمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و همهپرسیها به شورای نگهبان سپرده شده است.
وی افزود: در جمهوری اسلامی ایران، انتخابات مظهر اراده مردم و پایه اداره کشور است. بنابراین قانون اساسی، نظارت بر حسن اجرای این فرآیند را برای حفظ سلامت و صیانت از آراء مردم ضروری دانسته است.
دفاتر نظارتی؛ تضمینکننده نظارت دائمی
پرنیان در ادامه گفت: برای تحقق نظارت دقیق و مستمر، شورای نگهبان علاوه بر هیأتهای نظارت مقطعی، اقدام به راهاندازی دفاتر نظارتی دائم در سراسر کشور کرده است.
وی با اشاره به فعالیت دفاتر نظارتی در فارس، بیان کرد: با عنایت خداوند، در تمامی شهرستانهای استان فارس دفاتر نظارتی فعال هستند و حدود ۱۸ هزار نیروی آموزشدیده و آمادهبهکار، وظایف نظارتی خود را در تمام مراحل انتخابات انجام میدهند.
ناظران مردمی، سرمایه اعتماد عمومی
رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان فارس تأکید کرد: این ناظران که از بین نیروهای با انگیزه، معتقد و دلسوز انقلاب انتخاب میشوند، با آموزش حضوری، مجازی و دریافت نشریات تخصصی در ارتباط دائمی با دفاتر نظارتی قرار دارند.
وی افزود: این ناظران بهعنوان امین مردم، وظیفهای سنگین برای صیانت از «حقالناس» یعنی آراء مردم بر عهده دارند؛ همان وظیفهای که رهبر معظم انقلاب بارها بر ضرورت اجرای دقیق آن تأکید داشتهاند.
انتهای پیام
نظرات