• شنبه / ۲۸ تیر ۱۴۰۴ / ۰۸:۵۷
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404042817044
  • خبرنگار : 50469

یک روان‌شناس و مدرس دانشگاه: 

آگاهی والدین و حمایت جامعه، سرنوشت کودکان دارای معلولیت را تغییر می‌دهد

آگاهی والدین و حمایت جامعه، سرنوشت کودکان دارای معلولیت را تغییر می‌دهد

ایسنا/ایلام روان‌شناس و مدرس دانشگاه فرهنگیان ایلام گفت: آگاهی والدین از عوامل مؤثر بر بروز معلولیت و نحوه صحیح برخورد با کودک، در کنار حمایت‌های روانی، اجتماعی و آموزشی از سوی جامعه، نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت زندگی کودکان دارای معلولیت دارد. 

امین عزیزی در گفت‌ و گو با ایسنا اظهار کرد: معلولیت‌های ذهنی و جسمی می‌توانند دلایل بسیار متنوع و پیچیده‌ای داشته باشند که معمولاً در سه دسته اصلی شامل عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و عوامل ناشناخته قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون در میان عوامل ژنتیکی، خاطرنشان کرد: آگاهی والدین از عوامل مؤثر بر بروز معلولیت و نحوه صحیح برخورد با کودک، در کنار حمایت‌های روانی، اجتماعی و آموزشی از سوی جامعه، نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت زندگی کودکان دارای معلولیت دارد، جهش‌های ژنی که ممکن است ارثی یا خودبه‌خودی باشند و همچنین اختلالات متابولیکی ارثی نظیر فنیل کتونوریا (PKU) نقش مهمی دارند، این عوامل می‌توانند منجر به اختلالات رشد ذهنی یا جسمی در کودک شوند.

استاد دانشگاه فرهنگیان ایلام افزود: عوامل محیطی نیز بسیار تأثیرگذارند و شامل دوره‌های قبل، حین و بعد از تولد می‌شوند برای مثال، عفونت‌های دوران بارداری مانند سرخجه، مصرف مواد مخدر، الکل یا سیگار، قرارگرفتن در معرض سموم و سوءتغذیه شدید مادر می‌توانند رشد طبیعی جنین را مختل کنند.

عزیزی ادامه داد: در هنگام تولد نیز عواملی مانند زایمان زودرس یا دیررس، کمبود اکسیژن، عفونت‌ها و صدمات فیزیکی به نوزاد ممکن است منجر به بروز معلولیت شوند همچنین بعد از تولد، مواردی مانند مننژیت، آسیب‌های مغزی ناشی از ضربه، مسمومیت با سرب، سوءتغذیه و حتی سکته مغزی در دوران کودکی می‌توانند تأثیرگذار باشند.

این دانش‌آموخته دکترای روان‌شناسی تربیتی گفت: با وجود همه این عوامل، در برخی موارد باوجود انجام تمام بررسی‌های پزشکی، علت دقیق معلولیت مشخص نمی‌شود که به آن‌ها عوامل ناشناخته می‌گوییم.

آگاهی والدین و حمایت جامعه، سرنوشت کودکان دارای معلولیت را تغییر می‌دهد

پیشگیری از معلولیت باید قبل از بارداری آغاز شود

این روان‌شناس به راه‌های پیشگیری اشاره کرد و افزود: پیشگیری از معلولیت‌ها باید قبل از بارداری آغاز شود مشاوره ژنتیک برای والدینی که سابقه خانوادگی بیماری دارند، واکسیناسیون مادر، مدیریت بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشارخون، تغذیه مناسب و پرهیز از مصرف مواد مضر، همگی نقش کلیدی دارند.

وی تصریح کرد: در دوران بارداری نیز مراقبت‌های منظم پزشکی، غربالگری‌های لازم، پرهیز از مصرف خودسرانه دارو و سبک زندگی سالم برای پیشگیری از مشکلات احتمالی ضروری است، پس از تولد نیز مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای، واکسیناسیون و ایجاد محیطی امن برای کودک از اقدامات مهم پیشگیرانه هستند.

این روان‌شناس تأکید کرد: شناسایی زودهنگام مشکلات رشدی و مداخلات به‌موقع می‌تواند تا حد زیادی در بهبود شرایط کودک مؤثر باشد و از بروز مشکلات جدی‌تر جلوگیری کند.

والدین در برخورد با کودک دارای معلولیت صبور باشند

این استاد دانشگاه گفت: برخورد والدین با کودکی که دارای معلولیت است، نیازمند صبر، عشق، آگاهی و حمایت حرفه‌ای است. والدین باید ابتدا شرایط را بپذیرند و بعد در مسیر توانمندسازی کودک، از خدمات مشاوره‌ای و توان‌بخشی استفاده کنند.

وی خاطرنشان کرد: حمایت روانی از خانواده‌ها، آموزش مهارت‌های ارتباطی با کودک و ایجاد شبکه‌ای حمایتی از سوی جامعه و نهادهای ذی‌ربط، نقش مهمی در ارتقاء کیفیت زندگی کودک و خانواده دارد.

این روان‌شناس گفت: این کودکان نیز حق دارند در محیطی امن، محبت‌آمیز و پذیرنده زندگی کنند ما به‌عنوان خانواده، جامعه و متخصص، وظیفه داریم زمینه شکوفایی توانایی‌های آن‌ها را فراهم کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha