به گزارش ایسنا، «دنیس راس»، مشاور ویژه سابق شورای امنیت ملی ایالات متحده و یکی از معماران اصلی توافقهای صلح بین رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان فلسطین در دوران ریاست جمهوری جورج بوش پدر و بیل کلینتون، مقالهای در وبگاه بلومبرگ با عنوان «اسرائیل بهترین شانس خود را برای صلح در ۲۵ سال گذشته دارد»، منتشر کرد.
به نقل از خبرگزاری معا، او در مورد چشمانداز ازسرگیری روند صلح با توجه به تحولات اخیر منطقهای، به ویژه پس از جنگ غزه، بحث کرد.
مروری بر تجربه شکستن بنبست
راس مقاله خود را با یادآوری تجربه خود به عنوان مذاکرهکننده کلیدی رئیس جمهور کلینتون در اجلاس کمپ دیوید در ژوئیه ۲۰۰۰ آغاز کرد. او در آن زمان نسبت به پیشرفت حاصل شده پس از توافق اسلو، که منجر به چندین توافق جزئی مانند توافق «غزه-اریحا»، «پروتکل الخلیل» و توافق «وای» شد، ابراز خوشبینی کرد.
راس همچنین به دیداری که در دسامبر ۲۰۰۰ با «یاسر عرفات»، رئیس فقید تشکیلات خودگردان فلسطین داشت، اشاره کرد که در طی آن عرفات تمایل خود را برای پذیرش پیشنهادات ایالات متحده برای حل مسائل اساسی مانند قدس، آوارگان و مرزها ابراز کرد.
با این حال، پس از شکست مذاکرات، به اصطلاح «پارامترهای کلینتون» ارائه شد که توسط «ایهود باراک»، نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی پذیرفته شد، اما عرفات آنها را رد کرد و منجر به وقوع انتفاضه دوم شد.
توافقنامههای ابراهیم و نقطه عطف
دنیس راس معتقد است که توافقنامههای ابراهیم ۲۰۲۰ که روابط بین رژیم صهیونیستی و امارات، بحرین و مراکش را عادیسازی کرد، یک نقطه عطف بود. او خاطرنشان کرد که دولت «جو بایدن» رئیس جمهور سابق آمریکا تلاش کرد تا همکاری با کشورهای عربی را تعمیق بخشد و تقریباً به توافق تاریخی با عربستان سعودی رسید که شامل عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی در ازای توافق دفاعی و حمایت از انرژی هستهای عربستان بود.

وقایع ۷ اکتبر و فرصتی از دست رفته
راس در مورد حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توضیح داد که این حمله با هدف خنثی کردن این روند انجام شده بود و مقامات سعودی بعداً به او اطلاع دادند که اگر تخریب گسترده و تعداد زیاد کشتهها در غزه نبود، عادیسازی روابط امکانپذیر بود.
با وجود خشم مردم عرب، راس خاطرنشان کرد که برخی از رهبران عرب، تضعیف ایران و «نیابتیها» توسط رژیم صهیونیستی را یک تحول مثبت میدانند.
فرصتی جدید در حال ظهور است
راس معتقد است که تضعیف ایران در داخل و خارج، «فرصتی را برای آغاز یک روند صلح منطقهای»، از جمله توافقات عدم تجاوز با کشورهایی مانند لبنان و سوریه، فراهم میکند. با این حال، او تأکید کرد که هرگونه پیشرفتی مستلزم پایان جنگ در غزه، خروج ارتش رژیم صهیونیستی و ایجاد جایگزینی برای حکومت حماس است.
او افزود که نه دولت ترامپ و نه کابینه نتانیاهو هیچ طرح معتبری برای «روز بعد» در غزه ارائه نکردهاند و کشورهای عربی نیز هیچ طرح عملی برای غیرنظامی کردن غزه، که پیشنیاز بازسازی است، ارائه نکردهاند.
اصلاحات در تشکیلات خودگردان فلسطین «ضروری» است
راس معتقد است که تشکیلات خودگردان فلسطین به اصلاحات اساسی، از جمله کاهش نقش «محمود عباس» رئیس این تشکیلات به نقشهای نمادین، انتصاب نخست وزیر جدید با اعتماد بینالمللی و اجرای اصلاحات مالی تحت نظارت بانک جهانی، نیاز دارد.
او تأکید کرد که بدون این اصلاحات، صحبت از «کشور فلسطین» شعاری توخالی خواهد بود.
فراخوانی برای غنیمت شمردن فرصت
راس مقاله خود را با این جمله به پایان رساند که تاریخ لحظات نادری از فرصتها را ایجاد میکند و اشتباه سال ۲۰۰۰، زمانی که طرفین نتوانستند عرفات را به پذیرش راهحلهای پیشنهادی متقاعد کنند، نباید تکرار شود.
او افزود: «رئیس جمهور دونالد ترامپ میتواند از دست رفتن این فرصت را جلوگیری کند، اما تنها در صورتی که از رهبران عرب و اسرائیل بخواهد که مسئولیت بپذیرند.»
انتهای پیام
نظرات