به گزارش ایسنا، «سعید زندیه» استاد دانشگاه امام حسن مجتبی (ع) در نشست «ابعاد حقوقی و آسیبشناختی جنگ ۱۲ روزه رژیم اسرائیل با ایران؛ راهکارها و چالشها» با بیان اینکه «دشمن در حمله نظامی نتوانست به اهداف خود دست پیدا کند»، خاطرنشان کرد: برنامه بعدی دشمن در داخل کشور است و احتمالاً به دنبال این خواهد بود که با استفاده از گروههای معاند و سلطنتطلب اقداماتی را در داخل کشور انجام دهند.
وی با بیان اینکه «در حال حاضر در مرحله خاکستری جنگ هستیم»، گفت: همانطور که اشاره کردم، برنامه دشمن این است که با فعالکردن اپوزیسیون در داخل کشور، در راستای از بین بردن انسجام داخلی عمل کند و این موضوعی است که باید در این برهه به آن توجه ویژهای کنیم.
باید آسیبشناسی داشته باشیم
در ادامه این نشست، «تهمورث بشیریه» حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در سخنانی با بیان اینکه «ما در جنگ با تمام قوت در برابر دشمنان و خائنین به وطن ایستادگی کردیم»، ادامه داد: اکنون باید با یک نگاه انتقادی تحولات را بررسی کنیم از جمله اینکه ببینیم که چه اتفاقی افتاد که به این مرحله رسیدهایم و باید یک آسیبشناسی داشته باشیم.
وی با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه «حاکمان در کشور از اتفاقات رخ داده درس بگیرند»، گفت: در این جنگ ۱۲ روزه برخی از مسائلی که در جریان جنگ رخ داد، دردناکتر از ضربات دشمن بود و آن این بود که عدهای از افراد به اسم هم وطن از حملات دشمن به کشور ابراز خرسندی میکردند.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: باید بررسی کنیم که چرا چنین اتفاقی افتاد و و عدهای در داخل کشور حاضر شدند که با دشمن همکاری کنند. برخی از این افراد حاکمیت را مساوی با کشور میدانستند و و این نگاه را داشتند که حمله اسرائیل به ایران نیست بلکه جنگ علیه حاکمیت است، آنها جنگ را جنگ علیه ایران نمیدانستند و و در واقع آن را جنگ علیه جمهوری اسلامی میدانستند.
این استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه «این افراد در اقلیت بودند ولی وجود چنین اقلیتی با چنین تفکری نیز خطرناک است»، خاطرنشان کرد: ما باید علت ایجاد چنین تفکری را بررسی کنیم و اینکه چرا چنین تفکری ایجاد شده است.
بشیریه با اعتقاد بر اینکه «یکی از دلایل این موضوع ظلم و بی عدالتی است که بعضا در کشور در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، محیط زیست و فرهنگی رخ داده است»، ادامه داد: هدف اصلی دشمن در این جنگ تجزیه ایران بود، ما باید با مردم خیلی صحبت کنیم تا آنها متوجه شوند که ایران با حاکمیت یکی نیست و نباید از حملات خارجی دفاع کنیم.
وی تاکید کرد که «حاکمیت نیز باید اصلاحات و تغییرات بنیادین ایجاد کند از جمله اینکه آزادیهای اجتماعی را بیشتر کند و به سمت اصلاح برخی از مقررات حرکت کند».
این استاد دانشگاه در بخش پایانی صحبتهای خود در این نشست که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شده بود، گفت: من دست همه مدافعان وطن در جنگ هشت ساله و جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را میبوسم.

اهداف دشمنان فروپاشی نظام و تجزیه کشور بود
در ادامه این نشست، «عباس شیری» حقوقدان و رئیس دانشکده حقوق علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه «اهداف دشمنان در این جنگ فروپاشی نظام جمهوری اسلامی ایران و تجزیه کشور بود»، گفت: آنها در واقع معتقد هستند که باید ایران بزرگ را تجزیه کرد و در این جنگ ۱۲ روزه افراد وطنپرست با دیدگاهها و نظرات مختلف این تهدید را به درستی درک کردند و پای وطن ایستادند.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: ما با انسجام داخلی از این بحران عبور کردیم اما نفوذ در درون برخی از سیستمهای اطلاعاتی کشور را باید از نگاه جرم شناسی بررسی کنیم.
برگ دیگری از صفحه ننگین زندگی بشری در قرن بیست و یکم رقم خورد
«محسن محبی» رئیس اسبق مرکز امور حقوقی بینالملل ریاستجمهوری و استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات نیز با بیان اینکه «ما این روزها همه سوگوار حقوق بینالملل هستیم»، در بخشی از صحبتهای خود به موضوع غزه اشاره کرد و گفت: این روزها مردم غزه حتی غذا را نیز با طعم مرگ به دست میآورند و متاسفانه هیچ ضابطهای وجود ندارد که از چنین وضعیت مرگبار جلوگیری کند. حقوق بینالملل تدابیری برای این وضعیت اندیشیده ولی این تدابیر توان جلوگیری از این وضعیت را ندارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آنچه که در حمله به ایران رخ داد برگ دیگری از صفحه ننگین زندگی بشری در قرن بیست و یکم بود.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر همچنان جنگ در عرصه بینالمللی فصل الخطاب است، این در حالی است که تاکنون بشر راه طولانی را طی کرده که از چنین موضوعی جلوگیری کند ولی این اتفاق نیفتاده است. در حقوق بینالملل اصالت با صلح است.
این استاد دانشگاه در بخشی دیگر از صحبتهای خود گفت: این حرفی که نتانیاهو میزند که صلح از زور و لوله تفنگ بیرون میآید، متاسفانه واقعیت موجود صحنه بینالملل است. آلترناتیو این موضوع، این است که صلح به جای اینکه در غیاب جنگ ایجاد شود به یک امر اخلاقی و و درونی تبدیل شود.
وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود به برخی از مباحث در مورد امکان پیگیری حمله رژیم صهیونیستی به ایران از طرف دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان کیفری بینالمللی اشاره کرد و گفت: ما و اسرائیل هر دو عضو کنوانسیون ۱۹۴۴ شیکاگو هستیم و میتوانیم شکایت خود را از طریق ایکائو پیگیری کنیم که اگر از آنجا به نتیجه نرسیدیم به آیسیجی مراجعه کنیم.
محبی همچنین با اشاره به این موضوع که «از طریق کنوانسیون پیشگیری از نسلزدایی ۱۹۴۸ نیز میتوانیم این مسئله را پیگیری کنیم»، اظهار کرد: ما و اسرائیل هیچکدام عضو دیوان کیفری بینالمللی ICC نیستیم ولی میتوانیم این موضوع را از طریق کنوانسیون رم پیگیری کنیم.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: البته طرح دعوی به منزله شناسایی نیست و ما همچنین میتوانیم از طریق مجامع قضایی بینالمللی از جمله شورای حقوقبشر نیز این مسئله را پیگیری کنیم.
او در بخش پایانی صحبتهای خود تصریح کرد: اکنون ما شاهد جنگ روایتها هستیم، ما در این زمینه ناتوان هستیم و برخی از حرفهایی که میزنیم معقول نیست.

در این نشست، «رسول صفر آهنگ» پژوهشگر ارشد مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه نیز یکی اگر از سخنرانان بود که به علت کمبود وقت نتوانست مطالب خود را به طور کامل ارائه کند و در همین چارچوب اعلام کرد که از طریق شبکههای اجتماعی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران متن خود را منتشر خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات