• دوشنبه / ۳۰ تیر ۱۴۰۴ / ۰۷:۲۸
  • دسته‌بندی: آسیا و اقیانوسیه
  • کد خبر: 1404043018548
  • خبرنگار : 71402

شکست تاریخی دولت ژاپن پس از ۷۰ سال؛ ایشیبا به ادامه کار متعهد شد

شکست تاریخی دولت ژاپن پس از ۷۰ سال؛ ایشیبا به ادامه کار متعهد شد
شیگرو ایشیبا

براساس نتایج نهایی انتخابات ژاپن، ائتلاف حاکم ژاپن برای نخستین‌بار در ۷۰ سال گذشته دیگر اکثریت پارلمانی ندارد و با این حال «شیگرو ایشیبا» قول داد به عنوان نخست‌وزیر به کارش ادامه دهد.

به گزارش ایسنا، بر اساس نتایج نهایی انتخابات مجلس مشاوران ژاپن که روز یکشنبه برگزار شد، برای نخستین‌بار از زمان تأسیس حزب حاکم لیبرال دموکرات در سال ۱۹۵۵، ائتلاف حاکم در هیچ‌یک از دو مجلس قانون‌گذاری ژاپن (علیا و سفلی) اکثریت ندارد؛ چرا که حزب لیبرال دموکرات و حزب کومیتو در مجلس علیا ۱۹ کرسی را از دست دادند.

شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن پس از شکست سنگین ائتلاف حاکمش در انتخابات و در حالی که برخی از اعضای حزب خودش در مورد آینده او بحث می‌کردند و مخالفان در حال بررسی طرح عدم اعتماد بودند، قول داد که در سمت خود باقی بماند.

او در جمع خبرنگاران گفت که به عنوان نخست‌وزیر باقی خواهد ماند و به مهلت قریب‌الوقوع تعرفه‌ها با توجه به اینکه ایالات متحده قرار است چهارمین اقتصاد بزرگ جهان را تحت فشار قرار دهد، اشاره کرد.

بر خلاف مجلس سفلی که نقش کلیدی دارد، مجلس علیا قابل انحلال نیست. نمایندگان این مجلس برای دوره‌ای ۶ ساله انتخاب می‌شوند و هر ۳ سال، نیمی از اعضا انتخاب می‌گردند.

مجلس مشاوران ۲۴۸ عضو دارد که ۱۰۰ نفر از طریق فهرست‌های حزبی به شکل نسبی و ۱۴۸ نفر از حوزه‌های انتخابیه برگزیده می‌شوند. یعنی هر سه سال، انتخابات برای ۵۰ کرسی از فهرست‌های حزبی و ۷۴ کرسی از حوزه‌های انتخابیه برگزار می‌شود. این بار، ۵۲۲ نامزد برای ۱۲۵ کرسی رقابت کردند (نیمی از کل اعضای مجلس علیا به‌علاوه یک کرسی خالی در حوزه توکیو).

برای حفظ اکثریت در مجلس، ائتلاف لیبرال دموکرات و کومیتو باید دست‌کم ۵۰ کرسی به دست می‌آوردند. پیش از انتخابات، آن‌ها در مجموع ۶۶ کرسی از ۱۲۵ کرسی را که به رای گذاشته می‌شد، در اختیار داشتند.

نوریهیرو یاماگوچی، اقتصاددان ارشد بخش ژاپن در آکسفورد اکونومیکس، گفت: «وضعیت سیاسی سیال شده و می‌تواند منجر به تغییر رهبری یا تغییر ترکیب ائتلاف در ماه‌های آینده شود، اما نخست‌وزیر شیگرو ایشیبا احتمالاً فعلاً برای تکمیل مذاکرات تعرفه‌ای با ایالات متحده باقی خواهد ماند.»

براساس انتخابات روز یکشنبه، حزب لیبرال دموکرات ژاپن ۱۳ کرسی از دست داد و تنها ۳۹ کرسی کسب کرد، و حزب کومیتو نیز به جای ۱۴ کرسی قبلی، تنها ۸ کرسی به دست آورد. در نتیجه، مجموعاً ۴۷ نماینده از این دو حزب انتخاب شدند و با احتساب ۷۵ نماینده‌ای که انتخابات شامل حال آن‌ها نمی‌شد، ائتلاف حاکم ۱۲۲ کرسی از ۲۴۸ کرسی را در اختیار دارد.

پیش از انتخابات، ائتلاف حاکم ژاپن ۱۴۱ کرسی داشت. علاوه بر نگرانی‌های اقتصادی، به نظر می‌رسد عدم پیشرفت ایشیبا در جلوگیری از تعرفه‌هایی که قرار است توسط بزرگترین شریک تجاری‌اش، ایالات متحده، در اول اوت اعمال شود، برخی از رأی‌دهندگان را ناامید کرده است.

در همین حال، اپوزیسیون ژاپن توانست حضور خود را در مجلس علیا به‌طور قابل‌توجهی افزایش دهد. نیروی اصلی اپوزیسیون، حزب دموکرات قانون اساسی، ۲۲ کرسی پیشین خود را حفظ کرد. همزمان، نیروهای اپوزیسیون تازه‌تأسیس نیز توانستند تعداد کرسی‌های خود در مجلس علیا را چندین برابر کنند.

برای نمونه، حزب دموکرات مردم ۱۷ کرسی به‌دست آورد در حالی‌که پیش از این فقط ۴ کرسی داشت، و حزب سانسِیتو که پیش‌تر تنها یک نماینده داشت، ۱۴ کرسی کسب کرد.

حزب نوسازی ژاپن (نیپون ایشین نو کای) ۷ کرسی، حزب کمونیست ۳ کرسی، حزب رِی‌وا ۳ کرسی، حزب محافظه‌کار ۲ کرسی، حزب سوسیالیست یک کرسی، حزب آینده یک کرسی، و نمایندگان مستقل ۸ کرسی به دست آوردند.

در نتیجه، اپوزیسیون اکنون ۱۲۶ کرسی از ۲۴۸ کرسی را در اختیار دارد، در حالی‌که پیش از انتخابات ۹۹ کرسی داشت.

با توجه به شکست در انتخابات مجلس سفلی در پاییز گذشته، ائتلاف حاکم ژاپن اکنون اکثریت خود را در هر دو مجلس از دست داده و در حال حاضر ناچار است با احزاب مخالف مذاکره کرده و دیدگاه‌های آن‌ها را در نظر بگیرد.

این امر، تسلط شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن بر قدرت را بیش از پیش تضعیف کرد، حتی با وجود اینکه او با اشاره به مهلت قریب‌الوقوع تعرفه‌ها با ایالات متحده، قول داده بود که رهبر حزب باقی بماند. در حالی که این رأی‌گیری مستقیماً مشخص نمی‌کند که آیا دولت ایشیبا سقوط خواهد کرد یا خیر، فشار را بر این رهبر درگیر در بحران که کنترل مجلس سفلی قدرتمندتر را هم در ماه اکتبر از دست داد، افزایش می‌دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha