حمیده زرآبادی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با مسئولان قضایی کشور مبنی بر لزوم صیانت از انسجام ملی، بیان کرد: در شرایط بحران، ملتها نیازمند انسجام و همصداییاند. آنچه در تجربههای تاریخی ملت ما، بهویژه در دوران دفاع مقدس، اتحاد ملی را میان گروههای سیاسی، مذهبی و اجتماعی تقویت کرد، چند عامل کلیدی بود. نخست، تهدید مشترک که موجب اولویت یافتن منافع ملی بر اختلافات جناحی شد.
اتحاد ملی زمانی شکل می گیرد که همه احساس کنند بخشی از «راه حل» هستند
وی در ادامه اظهار کرد: عامل دوم، رهبری الهامبخش و فراگیر بود که توانست با بیانی روشن، خواست عمومی را نمایندگی کند. عامل سوم، حضور مردم در صحنه بهویژه نقشآفرینی اقشار مختلف، از روحانیون تا دانشگاهیان و بازاریان بود که خود ضامن همبستگی اجتماعی شد. در نهایت، رسانههای مسئول و نهادهای فرهنگی که اختلافات را کاهش داده و فضای همدلی را تقویت کردند. اتحاد ملی زمانی شکل میگیرد که همه احساس کنند بخشی از راهحلاند، نه بخشی از بحران.
اختلاف نظر لزوما تهدید نیست
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: حفظ اتحاد ملی نیازمند رفتار مسئولانه نخبگان سیاسی و فرهنگی است. یکی از اصلیترین راهها، تقویت گفتمان گفتوگو بهجای تقابل است. ما باید یاد بگیریم که اختلاف نظر لزوماً تهدید نیست، بلکه فرصتی برای غنای تصمیمسازی است. در سطح رسانهها، باید پرهیز از دوقطبیسازی و ترویج همگرایی را نهادینه کرد. در فضای اجتماعی نیز، تقویت سرمایه اجتماعی از طریق شفافیت، عدالت و پاسخگویی، اتحاد ملی را عمیقتر میکند.
ایجاد نهادهای مشورتی میان جناحی اتحاد ملی را به یک مزیت راهبردی تبدیل می کند
این عضو فراکسیون امید در مجلس دهم، تصریح کرد: از منظر اجرایی، ایجاد نهادهای مشورتی میانجناحی، استفاده از ظرفیتهای ملی بهجای تمرکز بر وابستگیهای سیاسی، و اعتماد به نخبگان استانها و اقلیتها از جمله راهکارهایی است که اتحاد ملی را تبدیل به یک مزیت راهبردی میسازد، نه صرفاً یک شعار. جوانان موتور محرک تحولاند و هر سیاستمداری که افق بلندمدت دارد، باید به جای مهار هیجان جوانان، آن را هدایت و سرمایهگذاری کند.
باید فضایی برای آموزش نقد حرفه ای ایجاد کنیم
وی در ادامه تاکید کرد: شور جوانی اگر با دانش، تمرین گفتوگو و مسئولیتپذیری همراه شود، تبدیل به یک ظرفیت ملی میشود. ما باید فضاهایی برای آموزش نقدحرفهای، مشارکت در تصمیمسازی، و تجربهاندوزی در قالب شوراهای جوانان، پارلمانهای دانشجویی و حضور در سطوح اجرایی ایجاد کنیم. بیصبری زمانی رخ میدهد که جوان احساس بیاثر بودن کند؛ پس کلید مدیریت آن، ایجاد احساس مشارکت و دیده شدن است.
آینده از آن نسلی است که امروز اعتماد می گیرد
وی افزود: همچنین، سیاستمداران باید صدای نقد جوانان را نه با حساسیت، بلکه با مسئولیت پاسخ دهند. آینده از آن نسلی است که امروز اعتماد میگیرد، نه نسلی که از آن صرفاً شور خواسته میشود. نظام سیاسی سالم، نه با حذف اختلاف، بلکه با مدیریت و بهرهبرداری از آن تقویت میشود. برای این منظور، سیاستمداران باید سه اصل کلیدی را مدنظر داشته باشند. در وهله اول تفکیک سلیقه از اصول؛ بسیاری از اختلافها در حوزه روش است، نه ارزش. نباید هر تفاوت رویکردی را به اختلاف در مبانی تعبیر کرد.
اگر نقد تبدیل به تخریب شود هیچ نظامی سود نمی برد
زرآبادی در پایان بیان کرد: در وهله دوم کاهش سطح گفتوگو از رسانه به اتاقهای کارشناسی؛ رسانهها میدان جدال نیستند، بلکه باید حاصل گفتوگوهای حرفهای را منتقل کنند. ایجاد محافل سیاسی میانجناحی و اتاق فکرهای مشترک، تنشها را به تصمیم تبدیل میکند. در وهله سوم پرهیز از شخصیسازی نقد؛ انتقاد باید از موضع اصلاح و در چارچوب قانون باشد. اگر نقد تبدیل به تخریب شود، هیچ نظامی از آن سود نمیبرد. سیاستمدار آیندهنگر کسی است که اختلاف را تبدیل به تضارب آرا کرده و در نهایت، برآیند آن را در خدمت مردم قرار دهد.
انتهای پیام
نظرات