محمدسعید اربابی در گفت وگو با ایسنا، افزود: منطقه آزاد چابهار در شراکت با افغانستان به عنوان قلب آسیا و بهترین مسیر برای دسترسی به کشورهای محصور در خشکی شمال افغانستان برای چابهار است و این بندر اقیانوسی ایران بهترین ارتباط دهنده افغانستان به کشورهای حاشیه اقیانوس هند بهویژه عمان، شرق آفریقا و هند و جنوب شرق آسیا است.
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: ۲ کشور ایران و افغانستان از منظر جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک، پل ارتباطی شرق - غرب و شمال - جنوب محسوب میشوند و با توجه به تقویت ایده اتصالات منطقهای، اهمیت این حوزه بیش از گذشته برجسته میشود.
وی ادامه داد: به منظور دستیابی به عنصر ثبات و پایداری در مناسبات، آینده دو کشور در چارچوب ایده «مکمل ژئوپلیتیکی یکدیگر» قابل طرح است و اساساً توسعه تعاملات در حوزههای مختلف در کنار تأکید بر مناطق راهبردی ایران برای برون رفت افغانستان از محصور ماندگی سرزمینی (محاط در خشکی بودن) و همچنین بهرهگیری از جغرافیای افغانستان برای تجارت ایران با چین و کشورهای آسیای مرکزی، ضرورت توجه هر ۲ کشور را به بهرهگیری از تمامی مزیتهای نسبی ژئوپلیتیکی یکدیگر الزامی میکند.
اربابی گفت: همین اشتراکات باعث نزدیکی هرچه بیشتر دو ملت ایران و افغانستان با یکدیگر شده و حضور چند میلیون افغانستانی به صورت مهاجر و میهمان در ایران نیز دایره این گستره تعاملات و ارتباطات را افزونتر کرده است.
وی افزود: ایران سومین کشوری بوده که در سال ۱۹۱۹ میلادی استقلال افغانستان را به رسمیت شناخته و به فاصله اندکی در پی شناسایی استقلال افغانستان از سوی ایران، عهدنامه مودت و دوستی در سال ۱۹۲۱ میلادی بین ۲ کشور به امضا رسیده و هم اکنون حدود یک قرن از آن میگذرد.
انتهای پیام
نظرات