به گزارش ایسنا، روزی نیست که خبر تصادف در جادههای چهارمحال و بختیاری به گوش مان نرسد، جادههایی که سالها از احداث آنها میگذرد اما به دلیل بی توجهیها استاندارد نشده و باتوجه به حجم بالای تردد همچنان در پیج و خم خود جان افراد را میگیرد.
محور سامان به جعفرآباد که جایگزین محور شهرکرد به اصفهان شده و به دلیل مسدود بودن تونل، تردد از آن انجام میشود، شاید لازم بود پیش از اینکه به عنوان محور جایگزین انتخاب شود، در ابتدا رصدی از وضعیت آن صورت میگرفت، چرا باید تصمیمی این چنین گرفته شود که پس از وقوع حوادث ناگوار کارهای عقب افتاده جبران شود.
یکی از شهروندانی که روزانه در این مسیر تردد متعددی داشته است، به خبرنگار ایسنا میگوید: روزانه تعداد زیادی خودرو از این محور عبور میکنند. عرض کم جاده و پیچ و خمهای زیاد آن، باعث شده است که رانندگی در این مسیر بسیار خطرناک باشد، بهویژه در ساعات شلوغی، ترافیک شدیدی ایجاد میشود و کوچکترین بیاحتیاطی میتواند منجر به حادثهای تلخ شود.
محور سامان_جعفرآباد زیرساختهای مناسب را برای جایگزینی محور اصلی شهرکرد_اصفهان ندارد
غلامرضا چهلگردی، رئیس شورای شهر شهرستان سامان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: جاده سامان_جعفرآباد که به جاده اصفهان متصل میشود، جادهای کمعرض و پر پیچ و خم است که پیچهای آن بسیار خطرناک هستند.
وی افزود: متاسفانه به دلیل بستهشدن جاده اصلی شهرکرد_اصفهان، ترافیک در این مسیر(سامان_جعفرآباد) که جایگزین مسیر اصلی است بسیار زیاد شدهاست و ما هر روزه شاهد تصادفات جادهای در این مسیر هستیم.
چهلگردی بیان کرد: حدود 6 سال پیش از سوی اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری قولهایی برای استانداردسازی جاده قولهایی داده شد اما متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی در اینخصوص صورت نگرفتهاست.
وی در ادامه گفت: بعد از مسدودسازی جاده اصلی شهرکرد_اصفهان بعضی از خطوط این جاده تعویض شد اما بهطور کلی اصلاحی صورت نگرفت.
رئیس شورای شهر شهرستان سامان با بیان اینکه این جاده یکی از جادههای مهم ارتباطی استان است، تصریح کرد: این جاده ( سامان_جعفرآباد) در زمان عادی و در زمان پدافندی به عنوان یک جاده کارآمد و مهم بهحساب میآید.
وی ادامه داد: این جاده یک مسیر پر ترافیک و خطرناک است که اکثر مواقع شاهد تصادفات جادهای در آن هستیم ولی حتی با وجود پیگیریهای صورت گرفته برای چهارخطه کردن این جاده، باز هم این جاده استانداردهای لازم را ندارد.
چهلگردی توضیح داد: این جاده یک جایگزین نامناسب برای محور اصلی شهرکرد_اصفهان است چون پیش از اینکه این جاده به عنوان جاده جایگزین معرفی شود لازم بود اقدامات زیرساختی و استاندارد سازی انجام و سپس بهعنوان جایگزین معرفی شود.
وی بیان کرد: علائم جادهای که در آن وجود دارند نسبت به استاندارها کمتر هستند و خطکشی جادهای وجود ندارد.نصب علائم در سر پیچهای این محور بسیار کم است،
بهگفته وی، این محور درجه سه است و پهنای کم و ترافیک بسیار بالایی دارد، بهطوری که از لحاظ ترافیکی حتی میتواند با محور اصلی برابری کند.
بیشترین حوادث یک ماه اخیر در محورهای شهرستان سامان
مسعود مثنوی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: از ماه گذشته تا به امروز حدود ۱۰ حادثه در محورهای شهرستان سامان رخ داده که این شهرستان بیشترین تصادفات را در بین سایر شهرستانهای استان به خود اختصاص دادهاست.
محور سامان_جعفرآباد از لحاظ داشتن علائمایمنی در وضعیت مطلوبی است
فریدون پیشکار رئیس اداره ایمنی و تجهیزات اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: در ابتدای این ماه بهعلت یکسری اقدامات صورتگرفته تونل گردنهرخ مسدود شده است و یکی از راههای جایگزین برای این محور، محور سامان_جعفرآباد است که پس از انتخاب شدن این محور به عنوان جایگزین، توسط پیمانکار خطکشیها به صورت سهخط کاملا اجرا شد، همچنین قسمتهایی که نیاز به حفاظ داشت حفاظ سازی آن انجام شد.
وی افزود: با همراهی مسئولان پلیسراه استان از محور سامان_جعفرآباد بازدید انجام گرفت و کمبود علائمی که وجود داشت در اسرعوقت خریداری و توسط گروه پیمانکاری راه و شهرسازی نصب شد.
پیشکار تصریح کرد: مجددا بازدیدهایی از این محور انجام خواهد گرفت و در صورت کم و کسریهای موجود، برطرف خواهند شد.
وی افزود: قسمتی از این محور در حوزه چهارمحال و بختیاری و قسمتی دیگر در حوزه استان اصفهان است که تلاش ما بر این است آن بخشی که در حوزه استان ماست ایمنسازی انجام شود.
پیشکار بیان کرد: زمانی که جاده اصلی بسته شد به ناچار مجبور به انتخاب جادههای جایگزین بودیم که این محور هم در محورهای جایگزین قرار داشت و در توان مان نبود در آن شرایط بخواهیم جادهای جدید بسازیم.
رئیس اداره ایمنی و تجهیزات اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای چهارمحال و بختیاری یادآور شد: از مردم تقاضا میشود با توجه به اینکه این محور بار ترافیکی بالایی دارد به علائم نصبشده در این جاده توجه و با سرعت مطمئنه حرکت کنند تا از هرگونه حادثه جلوگیری شود.
وی ادامه داد: تلاش ما بر این است کمبودهای این جاده مانند علائم و حفاظها را برطرف کنیم اما در توان ما نیست در این زمان جاده را تعریض یا اصلاح کنیم و زمانی که درخواست داده و اعتبارات نیز تامین شود میتوان این محور را بهصورت چهارخطه آماده کرد.
پیشکار در پایان گفت: از مردم تقاضا میشود برای تردد به سمت اصفهان از جادههای جایگزین دیگر مانند تونل فجر استفاده کنند تا از ترافیکهای بالا جلوگیری شود.
وی گفت: دلیل اتفاق افتادن اکثر تصادفات در این محور رعایت نکردن سرعت مجاز است زمانی که افراد با سرعت غیرمجاز از پیجها عبور میکنند حادثههایی هم در ادامه ممکن است تجربه کنند.
با این تفاسیر، آیا نباید زمانی که جاده جایگزین انتخاب میشود از لحاظ ایمنی کاملا بررسی و زیرساختهای مناسبی تعریف شود تا جان مردم در امان باشد؟ وتا چه زمانی قرار است در این جادههای مهم ولی فرعی حادثه رخ دهد تا مسئولان استان دست به ایمنسازی جاده بزنند و شرایط را برای تردد مساعد کنند؟!
امید است روزی برسد که با آسودگی خاطر از جادههایی همچون محور سامان_جعفر آباد گذر کنیم بدون آنکه بخواهد حادثهای برای یکی از هموطنانمان رخ دهد.
انتهایپیام
نظرات