به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی نوشته این کشور هفت سامانه موشکی پیشرفته «تاد» در اختیار دارد که در جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران، ۲ سامانه به اراضی اشغالی ارسال شدند اما این تعداد برای رهگیری حملات موشکی گسترده ایران کافی نبود.
روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت: مقامات رسمی آمریکایی میگویند مصرف مهمات سامانههای تاد که در کنار سامانههای دفاع هوایی اسرائیل عمل میکردند با سرعت بالایی انجام میشد و بیش از ۱۵۰ موشک رهگیر برای سرنگونی موج موشکهای بالستیک ایران شلیک کردند. این تقریبا یک چهارم کل موشکهای رهگیر خریداری شده توسط پنتاگون است.
یکی از این مقامات میگوید سرعت تقاضا به اندازهای بالا بود که پنتاگون در مقطعی انتقال موشکهای رهگیر خریداریشده توسط عربستان سعودی به این سامانهها در اراضی اشغالی را بررسی کرد. گفتوگوها در این باره حساس بود، چراکه شهرها و تاسیسات نفتی عربستان نیز در درگیری در معرض خطر بودند.
اما مشکل فقط تاد نبود، بلکه آمریکا شمار زیادی از موشکهای رهگیر دریایی خود را نیز مصرف کرد. رژیم صهیونیستی نیز به سرعت ذخیره سامانههای خود را خالی کرده بود. دهها موشک ایرانی به هر طریق، از سد دفاعی عبور میکردند.
طبق این گزارش، در حالی که مقامات رژیم صهیونیستی سامانههای آمریکایی را نجاتدهنده جان هزاران نفر معرفی میکردند، این جنگ شکاف نگرانکننده در ذخایر موشکی آمریکا را آشکار کرد. واشنگتن همچنین به نقصهای شیوه شلیک سامانههای ضدموشکی خود پی برد و در حال بررسی عملکرد برخی از سامانههای رهگیر است.
رژیم صهیونیستی در سحرگاه ۲۳ خرداد مرتکب حمله متجاوزانه به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران شد. حملات این رژیم که طی ۱۲ روز تاسیسات هستهای، مراکز نظامی، محلههای مسکونی، مراکز درمانی و حتی زندان اوین در تهران را هدف قرار داد، منجر به شهادت شماری از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان هستهای و شهروندان غیرنظامی، از جمله زنان و کودکان شد.
ایران طی عملیات «وعده صادق ۳» در پاسخ به این تجاوزگری اراضی اشغالی را هدف حملات موشکی و پهپادی قرار داده و اهداف معین نظامی و راهبردی این رژیم را مورد اصابت قرار داد. به رغم سانسور شدید خبری آسیبهای این جنگ در رژیم صهیونیستی، گزارشهای رسانهای حتی در مدت جنگ ۱۲ روزه حاکی از نفوذ موشکهای ایران به پدافند دفاع هوایی چندلایه این رژیم بود که علاوه بر سامانههای این رژیم موسوم به «گنبد آهنین»، «پیکان» و «فلاخن داود»، مجهز به سامانههای دفاع هوایی آمریکایی «پاتریوت» و «تاد» است.

فوریت نیاز آمریکا به خریداری مهمات رهگیر بیشتر
رسانه آمریکایی در ادامه نوشت: برخی از برنامهریزهای پنتاگون میگویند سامانههای دفاع هوایی پنتاگون که برای حفاظت از نظامیان و داراییهای آمریکا در برابر حملات هدفمند روسیه، چین و کره شمالی طراحی شدهاند، برای جهانی کافی نیست که موشکهای ارزان و انبوه به سلاح هوایی اصلی تبدیل شدهاند.
نیروی دریایی آمریکا در بهار سال جاری با ارتش یمن وارد نبرد شد که موشکها را رکن اصلی زرادخانه مهمات خود ساختهاند. اوکراین بارها از سوی روسیه بمباران شده که به جای به خطر انداختن جان خلبانهای خود، از موشکها و پهپادها برای حمله استفاده میکند. از سوی دیگر، چین سرمایهگذاری زیادی در توسعه موشکی کرده و به سرعت در حال ساخت تسلیحاتی است که میتواند در هر درگیری آینده با آمریکا بر سر تایوان،آن را دور نگه دارد.
در همین راستا، «تام کاراکو» مدیر پروژه دفاع موشکی در «مرکز مطالعات راهبری و بینالمللی» میگوید: ما بالاخره در حال پی بردن به ضرورت خریداری مهمات دفاعی هستیم.
دریاسالار «برد کوپر» که قرار است به سمت فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا (سازمان تروریستی سنتکام) برسد که مانوریت عملیاتهای نظامی آمریکا در غرب آسیا را بر عهده دارد، در ژوئن به کنگره گفته بود که مقامات باید در این زمینه با احساس فوریت وارد عمل شوند.
کوپر گفت: من نگران همه چیز هستم که یکی از آنها مهمات و عمق زرادخانهها است.
رسانه آمریکایی نوشت: هر سامانه تاد یا همان «پدافند هوایی مرحله پایانی ارتفاع بالا» قادر به حمل ۴۸ موشک رهگیر میان ۶ پرتابگر است و برای بارگذاری مجدد، تحلیل دادهها، تعمیر و نگهداری و شلیک موشکها به حدود ۱۰۰ سرباز آمریکایی نیاز دارد.
«دن شاپیرو» که در دولت «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا مسؤول سیاست غرب آسیا در پنتاگون بود و اکنون از اعضای ارشد اندیشکده «شورای آتلانتیک» است، میگوید: تا جایی که میدانم، آمریکا هیچگاه دو سامانه تاد را به یک کشور ارسال نکرده است. این تعهدی خارقالعاده از فناوری و نظامیان آمریکایی به امنیت اسرائیل است.
پنتاگون در طی این جنگ، موشکهای رهگیر جایگزین را ارسال کرد اما ذخایر محدود بود.
طبق اسناد بودجه، هر موشک رهگیر سامانه تاد حدود ۱۳ میلیون دلار هزینه دارد که پنتاگون از سال ۲۰۱۰ حدود ۶۵۰ فروند از این موشکها را خریداری کرده است. مقامات به دنبال خریداری ۳۷ فروند دیگر در سال مالی آتی بودهاند.
«لاکهید مارتین» شرکت سازنده این سامانه دفاع هوایی میگوید قادر است در سال جاری، حدود ۱۰۰ موشک رهگیر را بسازد و در حال همکاری با دولت درباره گزینههای افزایش تولید برای سفارشهای جدید است.
وِس رامبا» یکی از اعضای مرکز مطالعات راهبردی آمریکا که درباره خرید موشکها و جزئیات بودجه پنتاگون تحقیق میکند، میگوید، احتمالا جایگزین کردن موشکهای رهگیر سامانه تاد که در مدت ۱۲ روز جنگ رژیم صهیونیستی با ایران شلیک شد، بیش از یک سال زمان میبرد و بین ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلار نیز هزینه خواهد داشت.
تحلیلگران میگویند ارسال مهمات و جنگافزارهای آمریکا به غرب آسیا آمادگی عملیاتی آمریکا را تحت فشار قرار داده و نشاندهنده نیازی فزاینده نهتنها به موشکهای رهگیر، بلکه حتی به پرتابگرهای بیشتر است.
وال استریت ژورنال نوشت: افسران ارتش میگویند در شرایط ایدهآل، به ازای هر سامانه تاد مستقرشده، ۲ سامانه دیگر باید در خاک آمریکا باشد. بر این اساس، یک سامانه در عملیات است، سامانه دیگر برای تعمیر و ارتقا بازمیگردد و سومی برای استقرار بعدی در حال تمرین.
از بین هفت سامانه عملیاتی تاد آمریکا، دو سامانه در حال حاضر در خط مقدم اراضی اشغالی مستقر هستند. ۲ سامانه دیگر به صورت بلندمدت در گوام و کره جنوبی قرار دارند، یک سامانه در عربستان سعودی مستقر است و ۲ سامانه در خاک آمریکا هستند. یک سامانه هشتم نیز تولید شده اما هنوز کاملا عملیاتی نیست.
به گفته یک افسر ارتش که در آموزش مدافعان هوایی مشارکت دارد، با استقرار پنج سامانه از هفت سامانه تاد آمریکا احتمالا با مشکل «کمبود زمان استراحت» مواجه خواهد شد که واحدها بین ماموریتهای مختلف فرصت کافی برای تجدید قوا نخواهند داشت.

مصرف سریع ذخایر موشکهای رهگیر آمریکا و رژیم صهیونیستی
در ادامه این گزارش مطرح شد: اگرچه اسرائیل از پدافند دفاعی چندلایه پیشرفته خود شامل سامانههایی مانند پیکان، فلاخن داود و گنبد آهنین برخوردار است، اما در آستانه پایان جنگ با کمبود موشکهای رهگیر مواجه شد و منابع خود را ذخیره میکرد.
یکی از مقامات آمریکایی گفت اگر ایران چند حمله موشکی بزرگ دیگر انجام میداد، اسرائیل ممکن بود ذخیره موشکهای پیشرفته «پیکان۳» خود را تمام کند.
ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که تعداد موشکهای رهگیر یا جزئیات عملیاتی مربوط به سامانههای دفاع هوایی خود را افشا نمیکند، اما مدعی شد که «در طول جنگ، نیروی دفاعی اسرائیل ابزار لازم برای دفاع از حاکمیت خود و محافظت از غیرنظامیان را داشت».
با ادامه جنگ و حملات موشکی ایران، آمریکا هفت ناوشکن مجهز به سامانههای رهگیری موشکهای بالستیک را به شرق مدیترانه و دریای سرخ اعزام کرد.
بیشتر ناوشکنهای موشکانداز «آرلی برک" آمریکا به انواع موشکهای استاندارد «اسام-۲»، «اسام-۳» و «اسام-۶» مجهز هستند که میتوانند موشکهای بالستیک و سایر تهدیدات هوایی را سرنگون کنند.
دریاسالار «جیمز کیلبی» فرمانده موقت عملیات دریایی، در ژوئن در کنگره گفت که این ناوها نیز با سرعتی نگرانکننده موشکهای رهگیر خود را مصرف کردند. به گفته یک مقام آمریکایی، در طول جنگ رژیم صهیونیستی و ایران، این ناوها حدود ۸۰ موشک اسام-۳ را به سمت تهدیدهای ایرانی شلیک کردند.
هزینه هر موشک اسام-۳ که توسط شرکت دفاعی «آرتیایکس» ساخته میشود، بسته به مدل آن، بین ۸ تا ۲۵ میلیون دلار است.
به گفته ۲ مقام دفاعی، در پنتاگون نگرانیهایی وجود دارد که موشکهای اسام-۳ که سال گذشته برای اولین بار برای دفع حمله ایران استفاده شدند، کمتر از حد انتظار اهداف مورد نظر را تخریب کرده باشند.
والاستریتژورنال نوشته ارتش آمریکا اکنون با دقت در حال بررسی هر شلیک است تا به درک بهتری از آنچه در اینجا رخ داده برسد. اگرچه یک افسر نیروی دریایی که در این روند فعالیت میکند، گفت که هتوز برای قضاوت درباره عملکرد اسام-۳ زود است.
در بخش دیگری از این مطلب مطرح شد: با افزودهشدن به چالشهای ناشی از شلیک انبوهی از موشکها در این جنگ، کشتیهای آمریکایی مجبور شدند پس از شلیک تمامی موشکهای رهگیر خود به بندر مدیترانه یا دریای سرخ بازگردند، چراکه نیروی دریایی هنوز روش کارآمدی برای بارگذاری مجدد موشکها در دریا ندارد.
جای گرفتن دقیق کنیستر موشکی ۳۰ فوتی(۹متری) در لوله عمودی پرتابگر به این معناست که نیروهای دریایی نمیتوانند روی تکانههای حرکت کشتی در مسیر خود کار بارگذاری موشکها را انجام دهند. این در صورت بروز یک درگیری احتمالی میان آمریکا و چین مشکل عمدهای برای ارتش آمریکا خواهد بود.
به گفته کاراکو، بزرگترین مشکل کمیت است. او معتقد است که این جنگ و احتمال دیگر درگیریها نشان داد که آمریکا به تعدادی زیادی از موشکهای رهگیر اضافی نیاز دارد.
او میگوید: «نگرانی دیگر این است که ایرانیها قرار است دوباره این کار را انجام دهنده و مسئله این است که ما دیگر از عهده دوباره انجام دادن این کار بر نمیآییم».
انتهای پیام
نظرات