• یکشنبه / ۵ مرداد ۱۴۰۴ / ۰۹:۴۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404050502213
  • خبرنگار : 50549

رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی:

تدوین سند تاب‌آوری گردشگری در پسابحران ضروری است

تدوین سند تاب‌آوری گردشگری در پسابحران ضروری است
عکس از آرشیو

ایسنا/خراسان رضوی رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به پیامدهای جنگ ۱۲ روزه اخیر بر صنعت گردشگری، این رخداد را تلنگری برای لزوم تدوین استراتژی‌های پسابحران در کشور دانست.

مژگان ثابت تیموری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در بازه زمانی اخیر با وجود فاصله جغرافیایی مشهد از مناطق درگیر جنگ، صنعت گردشگری خراسان رضوی دچار آسیب‌های جدی شد. بسیاری از مسافرانی که پیش‌تر اقدام به رزرو هتل یا تهیه بلیت پرواز به مقصد مشهد کرده بودند، به دلیل شرایط اضطراری ناگزیر به لغو سفر خود شدند. این موضوع منجر به مشکلاتی از جمله بلاتکلیفی در دریافت مبالغ پرداخت‌شده برای اقامت و حمل‌ونقل هوایی، ریلی و جاده‌ای شد.

وی افزود: هرچند مجموعه‌های اقامتی در مشهد با پذیرش مهمانانی که به دلیل لغو پروازها در شهر ماندگار شده بودند همکاری خوبی داشتند، اما خسارات وارده به بخش خصوصی در این حوزه قابل چشم‌پوشی نیست.

رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با تأکید بر لزوم برخورد نظام‌مند با شرایط بحران در آینده تصریح کرد: ضروری است سندی جامع در حوزه تاب‌آوری صنعت گردشگری تدوین شود تا در شرایط بحرانی یا پس از آن، بتوان به صورت نظام‌مند عمل و از خسارات گسترده جلوگیری کرد.

ثابت تیموری ادامه داد: در سطح بین‌المللی در شرایط جنگی و بحرانی، کاهش اعتماد گردشگران نسبت به سفر به مقاصد درگیر امری اجتناب‌ناپذیر است؛ بنابراین باید با تبلیغات هدفمند، اطلاع‌رسانی دقیق و به‌ ویژه ارائه تصویری واقعی از بازسازی و ایمنی مقاصد گردشگری، اعتمادسازی مجدد صورت گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت گردشگری داخلی اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط اقتصادی و توان مالی محدود شهروندان، گردشگری داخلی نسبت به بحران جنگ تأثیرپذیری کمتری داشته است. با این حال برگزاری جشنواره‌ها به ‌ویژه در مناطق نزدیک به مناطق بحران‌زده می‌تواند به بازگشت رونق به بازار گردشگری کمک شایانی کند.

ثابت تیموری جذب اعتماد گردشگران داخلی و خارجی را یکی از کلیدی‌ترین راهکارها دانست و افزود: حضور واقعی گردشگران، ارائه خدمات ویژه، تسهیلات سفر و انتشار تصاویر و روایت‌های رضایت‌بخش از سفر، می‌تواند نقش مهمی در اعتمادسازی ایفا کند. این اقدامات باید به‌ صورت روزآمد و در بازه‌های زمانی کوتاه از طریق رسانه‌های عمومی و شبکه‌های اجتماعی صورت گیرد.

حمایت دولت، کلید بازسازی و بهبود صنعت گردشگری در بحران‌ها

وی با اشاره به ضرورت حمایت دولت و وزارتخانه‌های مرتبط خاطرنشان کرد: در صورت حمایت و مساعدت دولت، پاک‌سازی فضای روانی ناشی از بحران، ارائه تسهیلات مالیاتی و بیمه‌ای و حتی بخشودگی‌هایی برای فعالان گردشگری که در طول بحران خدمات ارائه داده‌اند، می‌توان امید داشت که صنعت گردشگری در مسیر بهبود و بازسازی حرکت کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha