• یکشنبه / ۵ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۱:۰۷
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404050502342
  • خبرنگار : 50402

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان:

باتری سایت‌های تلفن همراه در همدان پاسخگوی قطعی‌ مکرر برق نیست/از همدانی‌ها عذرخواهی می‌کنیم

باتری سایت‌های تلفن همراه در همدان پاسخگوی قطعی‌ مکرر برق نیست/از همدانی‌ها عذرخواهی می‌کنیم

ایسنا/همدان مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان با اشاره به چالش‌های فنی در حفظ پایداری ارتباطات در زمان قطعی برق گفت: سایت‌های ارتباطی همراه در اکثر نقاط استان مجهز به باتری هستند، اما این باتری‌ها تنها برای پایداری موقت طراحی شده‌اند و توان پاسخگویی به قطعی‌های طولانی‌مدت برق را ندارند.

عباس صادقی پوریانی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه باتری‌ها همانند باتری آسانسور تنها برای عبور از شرایط اضطراری طراحی شده‌اند، اظهار کرد: این تجهیزات مناسب قطع و وصل‌های مقطعی هستند، اما در مواجهه با خاموشی‌های چندساعته عملاً از کار می‌افتند و سایت ارتباطی از مدار خارج می‌شود.

صادقی با اشاره به افزایش قطعی‌های برق در ماه‌های اخیر، تصریح کرد: شارژ ناقص و مکرر باعث آسیب دیدن بسیاری از باتری‌ها شده و آن‌ها را از رده خارج کرده است. هزینه‌های تعویض این باتری‌ها به‌ویژه در سایت‌های روستایی بسیار بالا است و برای اپراتورها مقدور نیست. برای نمونه، یک سایت ارتباطی در روستایی با ۱۰۰ خانوار در بهترین حالت ماهانه شش میلیون تومان درآمد دارد، در حالی که تعویض باتری آن بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هزینه دارد.

وی با بیان اینکه در یک سال گذشته حدود ۳۰ میلیارد تومان برای خرید باتری در استان هزینه شده است، گفت: از این میزان، ۲۰ میلیارد تومان صرف مراکز ثابت و ۱۰ میلیارد تومان برای مراکز سیار شده، اما با این هزینه‌ها هم تضمینی برای پایداری سایت‌ها در خاموشی‌های چندساعته وجود ندارد.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان خاطرنشان کرد: اگر قطعی برق در روز چند نوبت رخ دهد یا چند ساعت طول بکشد، باتری‌ها پاسخگو نیستند و ما از مردم بابت این موضوع عذرخواهی می‌کنیم. سایت‌های ارتباطی ما معمولاً تا حدود یک ساعت پس از قطع برق فعال می‌مانند، اما پس از آن کیفیت خدمات افت می‌کند یا به‌طور کامل قطع می‌شود.

صادقی با تأکید بر اینکه سازمان تنظیم مقررات رادیویی اپراتورها را ملزم به رعایت استانداردها کرده است، گفت: این الزام‌ها در شرایطی که تعرفه‌ها ثابت مانده و هزینه‌ها به‌شدت افزایش یافته‌اند، محدودیت دارد و طبیعی است که بر کیفیت خدمات اثرگذار باشد.

وی با بیان اینکه بیش از یک هزار سایت همراه در استان فعال است، گفت: حتی اگر تمام هزینه‌ای که مردم استان به اپراتورها پرداخت می‌کنند صرف خرید باتری شود، باز هم پاسخگوی نیازها نخواهد بود؛ به‌ویژه در مسیرهای جاده‌ای و مناطق روستایی که زیرساخت‌ها پرهزینه‌تر است.

مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان همدان از اجرای بیش از ۹۰ سایت از مجموع ۱۲۸ سایت ارتباطی تعریف‌شده برای روستاها از سال ۱۴۰۲ تاکنون خبر داد و گفت: هدف‌گذاری شده تا پایان امسال تمامی این سایت‌ها تکمیل شود و در دو سال آینده، تمام ۹۲۵ روستای بالای ۲۰ خانوار استان همدان به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کنند.

صادقی همچنین اظهار کرد: یکی دیگر از اهداف ما، تجهیز تمام نقاط شهری استان به فیبر نوری تا پایان برنامه هفتم توسعه است به‌ صورتی‌ که بتوانیم در کم‌ترین زمان، فیبر نوری را در اختیار شهروندان متقاضی قرار دهیم.

وی با قدردانی از همراهی مردم استان در این شرایط، گفت: مردم شریف استان همدان واقعاً در این مدت صبوری کرده‌اند و ما نیز تلاش می‌کنیم تا کیفیت خدمات را تا حد ممکن ارتقاء دهیم و به‌ویژه در مناطق روستایی شرایط بهتری را فراهم کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha