دکتر مریم احمدی در گفتوگو با ایسنا به تشریح نقش هورمونهای زنانه در چرخه قاعدگی و اختلالات شایع پیش از آن پرداخت و با بیان اینکه دو هورمون اصلی زنانه، یعنی استروژن و پروژسترون، نقش کلیدی در تنظیم چرخه قاعدگی و حالات روحی و جسمی زنان ایفا میکنند، تصریح کرد: در روزهای ابتدایی قاعدگی، سطح هر دو هورمون پایین است، اما بهتدریج سطح استروژن افزایش مییابد و با نزدیک شدن به زمان تخمکگذاری، به اوج میرسد، این افزایش، علاوه بر تحریک رشد تخمک، باعث افزایش نشاط، میل جنسی، و حتی میل به ورزش در خانمها میشود.
متخصص زنان و زایمان فلوشیپ لاپاراسکوپی با بیان اینکه پس از تخمکگذاری، هورمون پروژسترون ترشح میشود و در نیمه دوم سیکل قاعدگی غالب میشود، خاطرنشان کرد: افزایش این هورمون با علائمی مانند پرخاشگری، افزایش اشتها، نفخ شکم، کاهش حرکات روده و تغییرات خلقی همراه است.
وی با اشاره به اینکه حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد زنان درجاتی از سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه میکنند، گفت: این یک وضعیت شایع و طبیعی است، اما آگاهی از آن بسیار مهم است، تحریکپذیری، پرخاش، افسردگی، یا گریههای بیدلیل در هفته آخر قبل از قاعدگی از علائم رایج هستند که اگر خانمها و اطرافیان آگاه باشند، میتوانند بهتر مدیریت شوند.
درمانهای مؤثر برای کاهش علائم
متخصص زنان و زایمان فلوشیپ لاپاراسکوپی در ادامه توصیههایی برای کاهش علائم این سندرم ارائه کرد و گفت: ورزشهای هوازی (ایروبیک) یکی از موثرترین راهکارها هستند، همچنین مصرف مکملهایی نظیر کلسیم، ویتامین D و روی در برخی مطالعات موثر گزارش شدهاند.
احمدی تأکید کرد: در موارد شدید، ممکن است نیاز به داروهای خاص برای کنترل سطح سروتونین باشد که حتماً باید با مشورت روانپزشک یا متخصص زنان تجویز شود.
قرصهای ضدبارداری و علائم شدید PMS
و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تایید اثربخشی قرصهای ضدبارداری در موارد شدید، افزود: در برخی از زنان که علائم PMS شدید دارند و اختلال عملکردی در محیط کار یا خانواده پیدا میکنند، مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری، بهعنوان یک درمان مؤثر تجویز میشود؛ چرا که با مهار تخمکگذاری، نوسانات شدید هورمونی کاهش مییابد.
تفاوت PMS و PMDD
متخصص زنان و زایمان فلوشیپ لاپاراسکوپی با اشاره به تفاوت میان PMS و نوع شدیدتر آن یعنی اختلال خلقی پیش از قاعدگی (PMDD)، گفت: PMDD شدت بسیار بیشتری دارد و میتواند باعث افکار منفی شدید، از جمله تهدید به خودکشی شود. این اختلال باید جدی گرفته شده و حتماً به روانپزشک مراجعه شود.
احمدی تاکید کرد: مهمترین نکته، آگاهی خانمها و خانوادهها از تغییرات طبیعی در این دوره است، پنهانکاری درباره این مسائل مفید نیست، ورزش، مکملهای مفید و مراجعه به متخصص در صورت نیاز، راهکارهای اصلی مدیریت این دوران هستند.
انتهای پیام
نظرات