• دوشنبه / ۶ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۰:۵۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404050603061
  • خبرنگار : 71402

امید شکننده در سوریه؛ ثبات بدون مردم ممکن نیست

امید شکننده در سوریه؛ ثبات بدون مردم ممکن نیست

به گزارش رسانه انگلیسی، ‌پس از دهه‌ها حکومت خانواده اسد و جنگ داخلی، سوریه همچنان با خشونت فرقه‌ای، بی‌ثباتی و چالش‌های حکمرانی روبه‌روست و امید به آینده، در گرو عدالت، گفت‌وگوهای مردمی و دولتی فراگیر باقی مانده است.

به گزارش ایسنا، نشریه انگلیسی گاردین در مطلبی به امیدها و ترس‌هایی که سوریه امروز با آنها مواجه است، پرداخته و می‌نویسد: «ثبات بدون حضور مردم ساخته نمی‌شود.»

نشریه انگلیسی می‌نویسد: «پس از پنج دهه حکومت خانواده اسد و تقریباً ۱۴ سال جنگ داخلی، سوری‌ها می‌دانستند که ساختن آینده‌ای روشن «پرمشقت» خواهد بود.

بسیاری با هیجان از رئیس جدید، احمد الشرع – جنگجوی سابق القاعده و رهبر گروه هیئت تحریرالشام – استقبال کردند، در حالی که اقلیت‌ها با خوش‌بینی محتاطانه به او نگریستند. اکنون خشونت‌های فرقه‌ای، امیدهای ضعیف اما واقعی به آینده‌ای بهتر را تهدید می‌کند.

امید شکننده در سوریه؛ ثبات بدون مردم ممکن نیست
احمد الشرع

در ماه مارس، صدها غیرنظامی عمدتا علوی در سواحل قتل‌عام شدند، پس از آن‌که نیروهای امنیتی در کمینی که به هواداران بشار اسد و عضو همین فرقه منسوب شد، هدف قرار گرفتند.

سپس در همین ماه، اختلافی میان قبایل عرب بادیه‌نشین و عضوی از اقلیت دروزی در منطقه سویدا واقع در جنوب سوریه، به سرعت به خشونت فرقه‌ای گسترده و هولناک تبدیل شد که نیروهای دولتی سوریه را نیز درگیر کرد. درگیری‌های مسلحانه، بمباران‌ها، اعدام‌های میدانی و سپس حملات هوایی اسرائیل، صدها نفر از جمله غیرنظامیان را به کام مرگ کشاند.»

گاردین می‌نویسد: «آنچه شاید از همه نگران‌کننده‌تر باشد، سرعت گسترش حوادث و ناتوانی یا بی‌میلی کابینه جدید در کنترل ساختاری است که بیشتر به مجموعه‌ای پراکنده از شبه‌نظامیان و جنگ‌سالاران شباهت دارد تا یک ارتش واقعی. احمد الشرع در جذب مخاطبان بین‌المللی خود مهارت نشان داده، اما در تعامل با مردم داخل کشورش موفقیت بسیار کمتری داشته است.»

نشریه انگلیسی معتقد است که او به ظاهرسازی‌هایی برای شمول‌گرایی دست زده، اما در عمل چیزی از محتوای واقعی دیده نمی‌شود.

روزنامه گاردین می‌نویسد: «رهبری او باید با یک تناقض بنیادین دست‌وپنجه نرم کند؛ از یک‌سو باید پایگاه افراطی و فرقه‌گرای خود را حفظ کند – در حالی‌که داعش و دیگر گروه‌ها سعی دارند اعضای آن را جذب کنند – و از سوی دیگر، به مردمی که کشوری متلاشی و زخمی را تجربه کرده‌اند اطمینان دهد که می‌تواند از آنان محافظت کرده و حداقل نیازهای اساسی‌شان را برآورده کند.»

گاردین می‌نویسد: «فراوانی سلاح پس از سال‌ها جنگ و تمایل سرکردگان شبه‌نظامی به دفاع از منافع خود، خطر را دوچندان کرده؛ همان‌گونه که رقابت بر سر منابع اقتصادی اندک نیز همین نقش را ایفا می‌کند. مداخله اخیر اسرائیل – ظاهراً به بهانه دفاع از دروزی‌ها، که اقلیتی مهم در اسرائیل محسوب می‌شوند – بحران را تشدید کرده است. اسرائیل اراضی بیشتری را اشغال کرده و آشکارا در تلاش است تا توانایی‌های نظامی سوریه را تضعیف کرده و رهبری آن را ضعیف کند. هدف قرار دادن وزارت دفاع در دمشق، فقط پیامی درباره "رویدادهای سویدا" نبود، بلکه حاوی اهداف کلان‌تری بود.»

به گزارش این رسانه، ایالات متحده، که دریافته فروپاشی سوریه به سودش نیست، تلاش کرده رژیم صهیونیستی را مهار کند و باید به این تلاش ادامه دهد. در میان این چشم‌انداز تیره، هنوز کورسوی امیدی وجود دارد؛ به‌ویژه در تلاش‌های مردمی مداوم برای مقابله با خشونت‌های فرقه‌ای از طریق گفت‌وگو و پیگیری عدالت انتقالی.

امید شکننده در سوریه؛ ثبات بدون مردم ممکن نیست
درگیری‌های سویدا

گاردین می‌نویسد: «این دو اولویت به‌هم پیوسته‌اند؛ بدون پایان دادن به مصونیت عاملان وقایع اخیر و دهه‌های گذشته، سوریه نمی‌تواند به اعتمادی دست یابد که گفت‌وگوهای مؤثر به آن وابسته‌اند. دولت صرفاً در کلام به عدالت انتقالی پرداخته، اما هنوز نامی از مسئولان کشتار ماه مارس نبرده است؛ آن هم با وجود شواهد موجود در شبکه‌های اجتماعی و اظهارات شاهدان.»

کابینه احمد الشرع معروف به ابو محمد جولانی می‌گوید که «هیچ‌گونه مدارا» با تخلفات در سویدا نخواهد داشت و اقلیت‌های وحشت‌زده خواهان دیدن اثبات این ادعا خواهند بود.

این رسانه معتقد است، پاسخگویی بهتر و تعهد به ساختن روابط میان جوامع، امتیازاتی مخصوص دوران‌های شادتر و ثروتمندتر نیستند، بلکه سنگ‌بنای یک ملت موفق به‌شمار می‌آیند و سوریه‌ای که فراگیر و محافظ نباشد، امیدی به بقا و شکوفایی نخواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha