• سه‌شنبه / ۱۴ مرداد ۱۴۰۴ / ۲۳:۰۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404051409083
  • خبرنگار : 50549

دبیر علمی جشنواره:

«دولت عشق» جشنواره‌ای برای بازگرداندن هویت عارف بزرگ ایرانی است

«دولت عشق» جشنواره‌ای برای بازگرداندن هویت عارف بزرگ ایرانی است

ایسنا/خراسان رضوی دبیر علمی جشنواره «دولت عشق» گفت: این جشنواره فرصتی است برای معرفی فرهنگ مهرورزی و صلح ایران به جهانیان و تصحیح این اشتباه که مولانا را تنها به نام «رومی» می‌شناسند.

علیرضا قیامتی شامگاه سه‌شنبه ۱۴ مرداد، در نشست خبری و رونمایی از پوستر فستیوال بین‌المللی «دولت عشق» اظهار کرد: شخصیتی چون «رینولد نیکلسون» که عمر خود را صرف مولانا و شرح اندیشه‌های او کرده است، نشان از جایگاه ویژه و جهانی مولانا دارد. «ادوارد برون» از علاقه بی‌نظیر خود به ادبیات فارسی می‌گوید و معتقد است هیچ ادبیاتی به اندازه ادبیات فارسی پیام مهر، صلح، دوستی و اخلاق را به جهان منتقل نکرده است.

این استاد زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: «آندرژید» از بزرگ‌ترین دانشمندان ادبی جهان، بزرگ‌ترین حسرت زندگی‌اش را نداشتن زبان فارسی بعنوان زبان مادری می‌داند و «آرمان رنو»، «مینورسکی» و «ویکتور هوگو» هر یک جایگاه والای ادبیات فارسی را ستایش کرده‌اند.

وی اضافه کرد: با وجود این همه ستایش، پرسش این است که ما تاکنون چه کرده‌ایم تا این پیام‌های مهرآمیز ادبیات فارسی را به جهان بهتر معرفی کنیم؟ ادبیات فارسی و بویژه اندیشه‌های مولانا، راه زندگی بهتر را به جهانیان می‌آموزد و این تنها نظر ما نیست بلکه دیدگاه بزرگ‌ترین اندیشمندان جهان است.

قیامتی ادامه داد: باید تلاش کنیم با زبان هنر به ‌ویژه موسیقی عرفانی ایرانی که با مولانا عجین است، این پیام‌ها را جهانی کنیم. جشنواره «دولت عشق» نیز بر پایه همین اندیشه مهرورزی شکل گرفته است تا فرهنگ صلح و دوستی ایران را به همه جهان مخابره کند.

این عرفان‌پژوه گفت: مولانا در اوج جنگ‌های صلیبی و خشونت‌های مذهبی فریاد صلح سر می‌دهد و بر تفاهم میان ادیان و باورها تأکید می‌کند. او معتقد است همه انسان‌ها، فارغ از دین و باور، زیر پرچم عشق گرد آمده‌اند و این عشق، مذهب حقیقی است.

وی گفت: این اندیشه از فردوسی بزرگ آغاز می‌شود که جهان را غریب نمی‌داند، اگر هر کسی دینی دیگر گزیده باشد و می‌گوید باید یکدیگر را درک کنیم و از اختلاف هراس نداشته باشیم. مولانا نیز بر فهم متقابل و کنار گذاشتن خشونت تأکید دارد و این پیام‌ها امروزه بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارند.

قیامتی افزود: جشنواره «دولت عشق» فرصتی است برای معرفی فرهنگ مهرورزی و صلح ایران به جهانیان و تصحیح این اشتباه که مولانا را تنها به نام «رومی» می‌شناسند. مولانا بلخی، این عارف بزرگ ایرانی، در آینده نزدیک جهان را تحت تأثیر اندیشه‌های خود قرار خواهد داد؛ واقعیتی که فروش میلیون‌ها نسخه از ترجمه مثنوی و دیوان شمس در قاره آمریکا نیز گواه آن است.

هیچ فرهنگی به اندازه مولانا نتوانسته پیام مهرورزی را به جهان منتقل کند

استاد ادبیات و زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: این اندیشه صلح و مهر است و ما جشنواره دولت عشق را با این بنیان و هدف برگزار می‌کنیم که بتواند فرهنگ بهزیستی، مهرورزی و صلح جهادی را فریاد بزند. باور ما و بزرگان جهان این است که هیچ ادبیات و فرهنگی به اندازه مولانا نتوانسته پیام صلح، دوستی، مهرورزی و اخلاق را در جهان منتقل کند.

این عرفان‌شناس اظهار کرد: مولانا می‌گوید اصل دوزخ کینه است و هر کس جزء آن باشد دشمن دین است. هیچ‌چیز بهتر از نیکوکاری، انسانیت و اخلاق مداری نیست و بزرگ‌ترین جهنم کینه و خشونتی است که در وجود انسان است. هیچ جهنمی بدتر از این نیست و بهشتی بالاتر از دل مهربانی و مهرورزی وجود ندارد.

شعرهای عارفانه مولانا در روزگار امروز نقش درمانی ایفا می‌کنند

وی افزود: این اندیشه باید در طول قرون باقی بماند و تنها خواص جهان با آن ارتباط داشته باشند، زیرا این اندیشه برای جهانیان امروز کاربرد عملی و درمانی دارد. شعر عارفانه مولانا امروز در بسیاری از موارد نقش درمانی ایفا می‌کند و اندیشه‌های روانشناسانه‌ای دارد که سال‌ها پیش توسط بزرگان روانشناسی مانند اریش فروم مطرح شده است. اندیشه مولانا که ریشه در زبان فارسی دارد، متعلق به تمام جهانیان است و می‌تواند پلی برای همگرایی فرهنگی در جهان باشد.

قیامتی تصریح کرد: رسالت ما این است که این فرهنگ را به جهانیان معرفی کنیم و به همین دلیل جشنواره بین‌المللی «دولت عشق» را با سازوکاری جدی و ویژه پایه‌گذاری کرده‌ایم تا به این نوع نگاه بپردازیم. نگاهی که همبستگی بشری را فارغ از دین، مذهب، نژاد و ملیت ایجاد می‌کند و همه انسان‌ها را در کنار هم قرار می‌دهد تا عشق و مهرورزی کنند.

این استاد زبان و ادبیات فارسی تاکید کرد: این وظیفه همه ماست که این فرهنگ را گسترش دهیم و پیام مهر و محبت را به گوش جهانیان برسانیم. این نشست صرفاً یک گزارش خبری نیست بلکه تجلی عشق و تعهد به فرهنگ ایران است.

 وی افزود: بنیانگذاران جشنواره با تمام وجود و از سر اخلاص این رویداد را شکل داده‌اند و همراهی نخبگان و شخصیت‌های برجسته از کشورهای حوزه تمدنی ایران مانند تاجیکستان، ازبکستان، افغانستان و همچنین ترکیه، نشان‌دهنده گستردگی و اهمیت این جشنواره است.

وی به همکاری ویژه بنیاد فردوسی، بنیاد جامی، انجمن جامی افغانستان و حضور شاعران و اساتید مطرح همچون استاد کیوان ساکت، حسام‌الدین سراج و دیگر هنرمندان موسیقی عرفانی اشاره کرد و گفت: حضور این بزرگان به زیبایی هرچه تمام‌تر پیام عشق و مهرورزی را منتقل می‌کند.

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به مشارکت بانوان برجسته‌ای مانند بانو پروین آراسته، خانم گلسار شاعر بزرگ تاجیکستان و بانو چلپی بنیانگذار خانه مولانا، اظهار امیدواری کرد که این جشنواره بتواند فرهنگ ناب ایرانی را به بهترین شکل به جهان معرفی کند.

وی از اصحاب رسانه و خبرنگاران خواست این نشست را فراتر از یک جلسه خبری معمولی ببینند و با عشق و دغدغه نسبت به فرهنگ ایرانی آن را دنبال کنند و تأکید کرد: مدیریت این جشنواره صرفاً با عشق و اخلاص و بدون چشم‌داشت انجام می‌شود.

سخن مولانا سخن عشق است

در ادامه کیوان ساکت، آهنگساز با اشاره به اینکه امسال برای اولین بار با عشق و علاقه در این فستیوال شرکت می‌کند، گفت: سخن مولانا سخن عشق است و باید بتوانیم پیام دوستی و صلح ایران را به جهانیان منتقل کنیم؛ مردم ایران جنگ‌طلب نیستند بلکه طالب صلح و همدلی‌اند.

وی ادامه داد: هیچ مانعی نباید در مسیر این فستیوال ایجاد شود و هدف این است که فرهنگ ایران از جنبه‌های مختلف به جهان معرفی شود.

وی فرهنگ ایران را فرهنگی صلح‌دوست و انسان‌ساز توصیف کرد که از شعر، ادبیات، موسیقی و نقاشی آن می‌توان انسانیت را آموخت و عنوان کرد: در میان علاقه‌مندان به شعر مولانا هیچ رفتار ناشایستی دیده نمی‌شود و هدفشان انتقال پیام عشق به قونیه و از آنجا به دیگر نقاط جهان است.

مولانا فراتر از مرزها و تعلقات اجتماعی است

علی پژوهشگر، دبیر اجرایی همایش دولت عشق در ادامه گفت: ما به خانه مولانا با احترام و ایمان می‌نگریم و هدف‌مان عشق است. نمی‌رویم که مولانا را به مکانی خاص نسبت دهیم، بلکه می‌خواهیم نشان دهیم که او فراتر از مرزها و تعلقات جغرافیایی است.

وی با اشاره به همکاری‌های فرهنگی با ترکیه و مردم قونیه افزود: قدردان مهمان‌نوازی و همدلی مردم ترکیه هستیم و مولانا را متعلق به همه جهان می‌دانیم.

پژوهشگر تاکید کرد: فرهنگ و عرفان ایرانی از جمله آثار فردوسی، حافظ و مولانا زبان مشترک و میراثی جهانی است که باید به آن افتخار کرد و آن را پاس داشت.

وی همچنین از ادیبان، بزرگان فرهنگی و جامعه جهانی دعوت کرد تا در مسیر گسترش فرهنگ عشق و مهر همکاری کنند و افزود: هدف نهایی ما رسیدن به صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز در جهان است.

پژوهشگر از هنرمندان و فعالان فرهنگی خواست که این پیام عشق و مهر را به گوش جهانیان برسانند و یادآور شد: این تلاش‌ها زیر سایه بزرگانی مانند انجمن فردوسی و دیگر نهادهای فرهنگی ادامه خواهد یافت.

گفتنی است جشنواره بین‌المللی «دولت عشق» ۶ تا ۱۷ مهرماه برگزار می‌شود.علاقه‌مندان برای شرکت در این فستیوال می‌توانند به سایت www.magicalnap.com مراجعه نمایند یا در واتساپ به شماره  ۸۱۸۲۹۰۰۹۶۵ پیام دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha