رييس دانشگاه تبريز در همايش بزرگداشت مشروطه: مشروطه هرگز تعطيلبردار نبود
رييس دانشگاه تبريز گفت: تاريخ ايران پر از فراز و نشيبهايي است كه سراسر آن بيانگر همت والاي ايراني و قامت سلحشورانه آن است و نهضت مشروطيت يكي برگهاي زرين تاريخ اين كشور است كه در نهايت با هماهنگي و همراهي مردم، طي آن استبداد به زانو درآمد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر محمدرضا پورمحمدي، طي سخناني در مراسم بزرگداشت نهضت مشروطيت كه در دانشگاه تهران برگزار شد، افزود: انقلاب مشروطه پيام وحدت مردم ستمديده ايران از اقصينقاط كشور ـ تهران، كرمان، رشت، انزلي، اصفهان، بختياري و تبريز ـ بود، اما مردم رشيد و فهيم آذربايجان در پيروزي مشروطيت و بازگشايي مجلس از جايگاه ويژهاي برخوردارند.
وي گفت: تاريخ، شاهد اين مدعاست كه در همه سالهاي نهضت مشروطيت تا انقلاب اسلامي چگونه كانونهاي آزاديخواهي با قوه قهريه و با شركت بدنه عوامل داخلي و خارجي استبداد و استعمار آماج حملات بود، جريان فكري و انديشه استقرار حكومت مردم بر مردم، ولو گام به گام مسير خود را ادامه داد اما با آن مقابله شد و نمونه بارز آن جنگهاي يازده ماهه تبريز با قواي محمدعلي شاه قاجار است كه مردم تبريز فعاليت ميكردند و دست به دامان علما و اقشار ديني شدند.
وي با بيان اين كه در واقع قهرمانان انقلاب را افرادي از جمله ستارخان، باقرخان و شيخ محمد خياباني شامل ميشدند، خاطرنشان كرد كه انقلابهاي اينان همه و همه تلاشهايي براي روشنايي كار مردم بوده است و بس.
پورمحمدي اظهار داشت: در يكصد سال گذشته سالها شمع مشروطه خاموش و يا بسيار كمسو بود، اما مشروطه تعطيلبردار نبود. همان چنان كه مشروطه پس از به توپ بستن مجلس شوراي اسلامي، در واقع در تهران ورافتاد و نماند در شهرها نشاني از آن مگر در تبريز، در تبريز نماند جز كوي اميرخيز و نوشتهاند در كوي اميرخيز نيز كوچهاي نماند مگر سنگر ستارخان كه بر آن سنگر علم يا ابالفضل بود و توسل به الله كه پيوستگان و جويندگان آن در كنارش پيوسته افزونتر و برق آن همواره برافراشتهتر تا نسيم آن بار دگر در فضاي آسمان ايران زمين وزيدن و مشروطيت بار ديگر جان گرفت.
رييس دانشگاه تبريز گفت: در دوره اخير نيز پس از سالها فراموشي، بار ديگر شعلههاي آن، ولو كمسو از همين شهر تابيدن گرفت، عاملي كه روزي ستارخان، سردار ملي از همان خانه به برانداختن پرچمهاي سفيد تسليم برخاسته بود، بار ديگر موجب شد از همان خانه ـ كه امروز خانه مشروطيت نام گرفته است ـ روح مشروطيت صادر شد. اما تبلور فراگير آن از اواخر سال 1380 شروع شده است.
وي در ادامه با اشاره به تلاشهاي دكتر سبحانالهي، استاندار آذربايجان شرقي براي تشكيل ستاد برگزاري همايشهاي مشروطيت به صورت علمي و اقدامات درخور وي يادآور شد: سه همايش و كنگره مهم بين سالهاي 81 و 83 با هدف بررسي ريشهها و زمينههاي پيدايش انقلاب مشروطيت و زمينههاي آن در شئون مختلف سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي به ايجاد زمينههاي مناسب براي وفاق و وحدت ملي و انتقال تاريخ و فرهنگ مشروطه به نسل جوان منجر شد كه با اقبال كم نظيري مواجه گرديد.
رييس دانشگاه تبريز خاطرنشان كرد: نقطه عطف اين همايشها حضور و سخنراني جناب آقاي خاتمي رياست محترم جمهوري اسلامي ايران؛ اين مرد علم و دانش و نداگر قانون و قانونمداري و يادآور آرمانخواهي مشروطه در 14 مرداد سال گذشته بود كه با اقبال غير قابل وصفي مواجه شد.
پورمحمدي اقدامات ديگر را در تبريز با هماهنگي استانداري، دانشگاه تبريز، سازمان ميراث و فرهنگي ايرانگردي، اداره كل ارشاد اسلامي و سازمان اسناد ملي شمالغرب كشور به اين شرح دانست:
ـ چاپ ويژهنامهها و خلاصه مقالات و اصل مقالات همايشهاي سالهاي 83ـ81
ـ برگزاري نمايشگاههاي مختلف از عكسهاي مشروطيت، اسناد مشروطه، نامهها و نمايشنامهها و اطلاعات نويافته
ـ برگزاري جشنهايي درباره مشروطيت در منزل شخص حاج مهدي كودكناني توسط سازمان ميراث فرهنگي و ايرانگردي استان و جشنهاي مشابه در فرمانداريهاي شهرستانها
ـ احداث آرامگاه باقرخان در يكي از پاركهاي تبريز
ـ تشكيل انجمن براي پيگيري بازسازي آرامگاه سردار ملي در تهران
ـ بازسازي روستاي سردارد كندي محل تولد ستارخان
وي سخنان خود را با اين شعر به پايان برد:
زندگي صحنه يكتاي هنرمندي ماست
هركس نغمه خود خواند و از صحنه رود
صحنه پيوسته به جاست
خرم آن نغمه كه مردم بسپارند به ياد
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات