• چهارشنبه / ۲۷ آبان ۱۳۸۸ / ۱۲:۴۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8808-00905.136859

وزير امور خارجه در گفت‌وگو با ايسنا: *سوخت 3/5 درصد‌ را از كشور خارج نمي‌كنيم *مبادله همزمان سوخت در داخل ايران را قابل بررسي مي‌دانيم

وزير امور خارجه در گفت‌وگو با ايسنا:
*سوخت 3/5 درصد‌ را از كشور خارج نمي‌كنيم
*مبادله همزمان سوخت در داخل ايران را قابل بررسي مي‌دانيم

منوچهر متكي با اشاره به پيشنهاد آژانس براي معاوضه سوخت رآكتور تهران با بيان اين كه مطمئنا ايران سوخت 5/3 درصدي‌ را از كشور خارج نمي‌كند گفت:« مبادله همزمان سوخت را در داخل ايران قابل بررسي مي‌دانيم.»

منوچهر متكي در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در ارتباط با موضوع سوخت رآكتور تهران گفت:« ايران رويه‌ بسيار روشني در گفت‌وگو با طرف‌هاي خارجي دارد. به ويژه در مذاكرات حساس و موضوعي مانند انرژي هسته‌يي اين مساله مورد توجه قرار مي‌گيرد. ما معمولا موضوعي در دستور كار تعريف مي‌كنيم و قبل از انجام مذاكره در روند تصميم‌سازي در مورد آن بحث مي‌كنيم و مواضع‌مان را نسبت به آن موضوع مشخص مي‌كنيم. ما اين كار را در مذاكرات خارجي انجام مي‌دهيم.»

متكي گفت:« وقتي تيم ما به وين رفت، در شرايطي بوديم كه به آژانس اعلام كرده بوديم سوخت مي‌خواهيم. آژانس به آمريكا و روسيه اين درخواست را منعكس كرد. اين دو كشور به آژانس اعلام كردند آماده‌اند سوخت ايران را تامين كنند. زماني كه آنها اعلام آمادگي كردند آژانس گفت مناسب است كه در اين مورد مذاكره صورت گيرد. ما اين موضوع را بررسي كرديم و تيمي را براي بحث درباره اين مساله تعريف كرديم. اين تيم به وين سفر كرد و آنجا آنها بسته‌اي كه مد نظرشان بود را به هيات ايراني ارائه دادند، نه به صورت مكتوب، بلكه كليت آن را مطرح كردند.»

وي گفت:« آنها اعلام كردند حاضرند سوخت 5/3 درصد ايران را بگيرند، ببرند، غني‌سازي كنند به 20 درصد برسانند و برگردانند. بنابراين ايران كه 116 كيلو سوخت 20 درصد نياز دارد، در ازاي آن بايد 1160 كيلو يعني 10 برابر آن سوخت 5/3 درصد را بدهد كه در تغليظ 116 كيلو مي‌شود. يعني در افزايش غلظت غني‌سازي به 20 درصد اين به 116 كيلو تقليل پيدا مي‌كند.»

متكي ادامه داد:« بنابراين گفته شد كه نياز شما به 116 كيلو سوخت است و اين 116 كيلو برابر است با 1200 كيلو و موضوع 1200 كيلو نيز از اين جا مطرح شد.»

وي افزود:« هيات ايراني در وين از اين اختيارات برخوردار نبود كه اين تصميم را همان جا نهايي كند. حتي رييس سازمان انرژي اتمي نيز در اين هيات حضور نداشت و كارشناس او حضور داشت، بنابراين بسيار روشن است كه ابتدايي‌ترين پاسخ به چنين درخواست و پيشنهادي، اين است كه اين پيشنهاد در تهران بررسي و پاسخ آن اعلام مي‌شود.»

متكي گفت:« آنها اعلام كردند ما تا جمعه منتظر پاسخ شما هستيم. اين پيشنهاد در تهران بررسي شد و به آژانس پاسخ خود را اعلام كرديم. اين كه در رسانه‌ها گفته مي‌شود ايران هنوز پاسخ خود را نداده است و آنها منتظر پاسخ هستند همان جنگ رواني است كه بايد متوجه آن بود. در واقع آنها مي‌خواهند بگويند پاسخي كه ما مي‌خواهيم را بگوييد.»

وي گفت: « بنابراين ما اين موضوع را بررسي كرديم. ملاحظاتي نسبت به آن داريم و اولين ملاحظه اين است كه ما خود را محصور در اين پيشنهاد نمي‌كنيم. گزينه اول اين است كه سوخت 20 درصد غني شده را خودمان توليد كنيم. گزينه دوم اين است كه خودمان بخريم و موضوع مطرح شده، گزينه سوم است و به همين دليل ما آن را بررسي مي‌كنيم. آنها چون روي گزينه سوم تاكيد داشتند ما خواستيم امكاني براي آنها در بررسي اين گزينه باز كنيم. ايران قطعا بايد اين گزينه را از ابعاد مختلف فني و اقتصادي بررسي كند كه بررسي نيز كرده است، ما حتما سوخت 5/3 درصدي‌مان را از كشور خارج نمي‌كنيم. مفهوم اين حرف اين است كه مبادله همزمان سوخت را قابل بررسي مي‌دانيم آن هم در داخل ايران. همچنين كارشناسان فني ما بايد اين موضوع را بررسي كنند كه چه اندازه اين سوخت جابه‌جا شود. نظراتي كه آنها داده‌اند براي كارشناسان ما قابل قبول نيست و كارشناسي‌ها ادامه دارد.»

متكي افزود:« اين تبليغات كه از سوي غربي‌ها مي‌شود مطابق با واقعيت نيست و رسانه‌ها داخلي در اين زمينه بايد هشيار باشند.»

وي گفت:« ما اعلام كرده‌ايم كميته فني نشست وين دوباره تشكيل شود و ما ملاحظات‌مان را در آن نشست خواهيم گفت. هنوز اين نشست تشكيل نشده است.»

وزير امور خارجه كشورمان گفت:«‌ ديپلماسي صفر يا 100 نيست؛ بنابراين اظهارات خانم كلينتون كه گفته است ايران فقط بايد همين پيشنهاد را بپذيرد، حرفي غيرديپلماتيك است.»

متكي در بخش ديگري از اين گفت‌وگو در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا درباره برخي مطالب مطرح شده در رسانه‌هاي هند، گفت:« معمولا در هند سنت رسانه‌اي تعريف شده‌اي وجود دارد كه بسيار هماهنگ با سياست‌هاي مورد نظر كشور بسترسازي مي‌كنند در موضوعاتي كه مورد علاقه كشور است و كشور به آن توجه دارد و معتقد است كه بايد اين مباحث جدي گرفته شود و يا اينكه جدي گرفته نشود. بنابراين معمولا وقتي هيات‌هاي خارجي به هند مي‌روند اگر رسانه‌هاي هند را قبل و يا بعد از سفر رصد كنيد خواهيد ديد كه تقريبا مي‌توان گفت در هند چه اولويت‌هايي وجود دارد.»

وزير امور خارجه كشورمان درباره خط لوله صلح و حضور هند در پروژه خط لوله صلح گفت:« بايد پرسيد آيا اين پروژه محقق مي‌شود؟ بايد گفت حتما اين پروژه محقق مي‌شود؛ چرا كه بيش از 100 كيلومتر اين خط لوله كشيده شده است و خط لوله انجام مي‌شود. ما توافق دوسويه و دوجانبه‌اي در اين مورد با پاكستان داشته‌ايم و هر وقت هند در اين مورد آماده شد، مي‌تواند به اين توافق بپيوندد.»

متكي تاكيد كرد:« ‌در مجموعه ديدارها در هند در مورد خط لوله صلح، هم نخست وزير و هم وزير امور خارجه بدون اينكه من به اين موضوع اشاره‌اي كرده باشم آن‌ها اين موضوع را طرح كردند و اعلام كردند ما درباره اين موضوع علاقه‌مند و مصمم هستيم. اين موضوع نشان دهنده اين است كه آنها نمي‌خواهند از اين پروژه دور بمانند.»

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha