يك نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي، برگزاري شانزدهمين اجلاس كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در تهران را يك تحول ديپلماتيك بيسابقه براي ايران در طول دوران پس از انقلاب اسلامي توصيف كرد.
حشمتالله فلاحتپيشه در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه غيرمتعهدها به لحاظ كمي دومين سازمان بعد از سازمان ملل متحد را تشكيل ميدهند، تصريح كرد: در متن اجلاس شانزدهم، به طور مشخص نظرات مجموعه هياتهاي نمايندگي غير از سخنراني در قالب دو سند و بيانيه نهايي يعني سند وزراي خارجه و سند سران ارائه ميشود كه سند سران در تهران اهميت زيادي دارد و كشور ما مواضع خود را نسبت به مسائلي كه در طول سه سال گذشته شكل گرفته است و در اوج آن به سر ميبريم در راهكارهايي كه براي سه سال آينده مطرح است، بايد ارائه كند.
وي ادامه داد: جمهوري اسلامي اول بايد در متن اجلاس تلاش كند كه دبيرخانه جنبش عدم تعهد، مجددا تعريف شود.
اين نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي افزود: نبود دبيرخانه و محول شدن امور به مسائل دورهاي در كشورهاي غير متعهد باعث ميشود نوعي خطر انقطاع در رفتارهاي جنبش عدم تعهد به وجود آيد و عدم تعهد تبديل به سازماني فصلي شود كه در شرايط خاص، سران آن جمع ميشوند و تصميماتي اتخاذ ميكنند كه در بلندمدت تبديل به سياست و راهبرد نميشود.
فلاحتپيشه اظهار كرد: بايد سنگ بناي دبيرخانه دائم براي جنبش غيرمتعهدها گذاشته شود تا جنبش بتواند در تحولات مختلف دنيا اثرگذار باشد.
وي با بيان اينكه در نشست سران غيرمتعهدها در رابطه با مسائل مختلف بايد اسناد معتبر و تاثيرگذاري تهيه شود، خاطرنشان كرد: انتظارات از جنبش عدم تعهد در سطح بينالمللي اين است كه نسبت به روابط شمال و جنوب و رابطه نابرابري فعلي مثل حاكميت شمال بر سازمانهاي ملل متحد، بانك جهاني، صندوق بينالمللي پول و روند جهانيسازي نظرات اعتراضي خود را اعلام كنند.
اين نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: همچنين در سطح منطقهيي انتظار ميرود كه غيرمتعهدها با توجه به دخالتهاي خارجي و قدرت هژمون امروز دنيا كه باعث نگراني است، در مورد مسائل اقتصادي، مداخله خارجي، مالكيت ملي كشورها، مباحث دموكراسيخواهي و ... در سند نهايي اجلاس، موضع محكمي اتخاذ كنند.
فلاحت پيشه در ادامه به طرح سياست خلع سلاح منطقهيي اشاره كرد و گفت: اين سياست اگر در قالب سند نهايي جنبش تبديل به سياست عدم تعهد شود ميتواند تقويتكننده ديپلماسي ايران باشد.
وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران ميتواند در رابطه با مساله فلسطين يك بار ديگر بحث رفراندوم در سرزمينهاي اشغالي را مطرح كند، تصريح كرد: اينكه همهپرسي در سرزمينهاي اشغالي شكل گيرد كه در قالب آن فلسطينيها براي آينده خود اعم از يهودي، مسلمان و مسيحي تصميم بگيرند بسيار تاثيرگذار خواهد بود و اين سند نشاندهنده اعتقاد جمهوري اسلامي ايران به آزادي بشريت است.
اين نماينده سابق مجلس همچنين به تحولات خاورميانه اشاره كرد و ادامه داد: بايد در سند نهايي جنبش غيرمتعهدها راهكاري فارغ از استانداردهاي دوگانه ارائه شود كه حقوق مردم سوريه و مردم بحرين را به صورت يكسان ببينند.
فلاحتپيشه با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران در حاشيه اجلاس ميتواند مذاكرات خود را در چند راستا شكل دهد، افزود: ايران بايد از شرايط اجلاس در راستاي تنشزدايي استفاده كند و بين ايران و برخي كشورهاي منطقه تنشزدايي شود. رفتار ايران و مصر ميتواند روند كلي تنشزدايي ايران با اعراب را تحت تاثير قرار دهد.
وي با اشاره به اهميت حقانيت ايران در مسائلي مثل موضوع هستهيي اظهار كرد: جمهوري اسلامي ايران بايد تلاش كند در مذاكرات دوجانبه و ديدارهايي كه در حاشيه اجلاس صورت ميگيرد، ضمن تاكيد بر حقانيت خود استفاده از راهكارهاي دوگانه در اعمال تحريم را محكوم كند.
اين نماينده سابق مجلس در پايان خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران در جريان برگزاري اجلاس غيرمتعهدها ميتواند براي تقويت جايگاه خود در شرايطي كه نظم بينالملل كنوني شرايط ناعادلانهاي را به ايران تحميل ميكند، استفاده كند.
انتهاي پيام
نظرات