نمایندگان مجلس شورای اسلامی بعد از بررسی پیشنهادات مختلف در مورد چگونگی حضور یکی از نمایندگان مجلس در هیات اجرایی انتخابات ریاستجمهوری، مصوب کردند که یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخاب نمایندگان و بدون حق رای در این هیات اجرایی حضور داشته باشد.
به گز ارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (سهشنبه)، ادامه بررسی جزئیات طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاستجمهوری را در دستور کار داشتند که بخشی از ماده 4 این طرح در مورد تعیین ترکیب هیات اجرایی مرکزی انتخابات مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بعد از بررسی، پیشنهادات متعدد در مورد چگونگی حضور یکی از نمایندگان مجلس در هیات اجرایی مرکزی انتخابات، سرانجام نمایندگان مصوب کردند که یکی از اعضای هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با انتخاب مجلس بدون حق رای در هیات اجرایی مرکزی انتخابات حضور داشته باشد.
در ابتدای بررسی پیشنهادات، قاضیپور نماینده مردم ارومیه پیشنهاد حذف کل بند مربوط به حضور یکی از اعضای هیات رییسه مجلس در هیات اجرایی مرکزی انتخابات را مطرح کرد.
مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مخالفت با این پیشنهاد حذف، گفت: نمایندگان مجلس، افراد مورد اعتماد و منتخب مردم هستند که مطمئنا حضور یکی از آنها در هیات اجرایی، سطح مشارکت را افزایش میدهد و ضریب اطمینان را بالا میبرد.
وی افزود: در این طرح پیشبینی شده است که از سه قوه در هیات اجرایی حضور داشته باشند از این رو قرار داشتن دادستان کشور به عنوان یک عضو هیات اجرایی و نبود نمایندهای از قوه مقننه در این هیات، ترکیب این هیات را نامتوازن میکند. از این رو ضروری است که برای افزایش اعتماد مردم و برطرف شدن شبهات در مورد انتخابات، نمایندگان با پیشنهاد حذف عضو هیات رییسه از ترکیب هیات اجرایی انتخابات مخالفت کنند.
در ادامه حجتالاسلام مهدی موسوینژاد نماینده مردم دشتستان در موافقت با این پیشنهاد حذف با بیان اینکه «حضور یکی از اعضای هیات رییسه در هیات اجرایی با اصل 58 قانون اساسی مغایرت دارد»، اظهار کرد: اگر از قوه مقننه یک نفر به عنوان عضو هیات اجرایی حضور داشته باشد، این بدان معناست که قوه مقننه شانیت اجرا پیدا کرده است که خلاف قانون اساسی است.
وی افزود: اینکه ما معتمد مردم هستیم بدان معنا نیست که میتوانیم در هر حوزهای ورود پید کنیم نقش مجلس تنها تقنین و نظارت است که این کارها نیز باید در جهت منافع و جلب اعتماد مردم انجام شود از این رو از نمایندگان درخواست دارم که برای برطرف کردن تمامی شائبههایی که حکایت از عزم مجلس برای دخالت در انتخابات دارد با این پیشنهاد حذف موافقت کنید.
بعد از توضیحات پیشنهاددهنده، موافق و مخالف حذف یکی از اعضای هیات رییسه از ترکیب هیات اجرایی انتخابات و موافقت دولت و مخالفت کمیسیون شوراها با این پیشنهاد حذف، نمایندگان با 85 رای موافق، 93 رای مخالف و 20 رای ممتنع از مجمع 238 رای به این پیشنهاد رای مثبت ندادند.
علیرضا زاکانی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس، پیشنهاد حذف هیات رییسه را از متن ماده 4 مطرح کرد.
وی در توضیح پیشنهاد خود گفت: در این ماده آمده است که یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخاب رییس مجلس در هیات اجرایی مرکزی انتخابات حضور داشته باشد که پیشنهاد بنده، حذف عبارت «هیات رییسه» است؛ چراکه ما اعضای هیات رییسه را به واسطه مسوولیت خطیر اداره مجلس انتخاب میکنیم که این مسوولیت دارای ظرفیتهای بسیار بالایی است که وقت عزیزان را میگیرد؛ لذا با توجه به اینکه در هیات اجرایی مرکزی انتخابات باید فردی حضور داشته باشد که کار و تلاش مضاعف را انجام بدهد، بهتر است که این فرد از اعضای هیات رییسه نباشد.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: با توجه به معین بودن کارکردهای هیات رییسه، نمایندگان هر سال انتخاباتی برای تعیین هیات رییسه برگزار میکنند از این رو الزامی بر وجود این اعضا در هیات اجرایی وجود ندارد و میتوان ظرفیتی را فراهم کرد تا سایر نمایندگان بتوانند در هیات اجرایی حضور پیدا کنند.
این عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس همچنین خاطرنشان کرد: از طرف دیگر حضور یکی از اعضای هیات رییسه زمینه مشارکت سایر نمایندگان را برای حضور در هیات اجرایی از بین میبرد که برای جلوگیری از این اتفاق، پیشنهاد من حذف عبارت «هیات رییسه» است با این توضیح که نماینده مجلس عضو هیات اجرایی باید با رای صحن علنی به عضویت این هیات درآید.
در ادامه قسیم عثمانی نماینده بوکان در مخالفت با این پیشنهاد حذف، گفت: اعضای هیات رییسه افرادی هستند که اکثریت آراء را از نمایندگان مجلس کسب میکنند از این رو در ترکیب هیات اجرایی باید فردی از قوه مقننه حضور پیدا کند که وزن او همطراز سایر اعضای هیات اجرایی باشد. مطمئنا اگر این طرح از ویژگی عضویت در هیات رییسه برخوردار نباشد نمیتواند نقش خود را به خوبی در هیات اجرایی ایفا کند.
طباطبایی نماینده نائین نیز در موافقت با این پیشنهاد حذف، اظهار کرد: طبق اصل 66 قانون اساسی، هیات رییسه وظایفی را عهدهدار است و نمیتوان گفت که امتیاز ویژهای با سایر نمایندگان دارد. باید فردی در هیات اجرایی از قوه مقننه عضویت پیدا کند که از تجربه کافی برخوردار باشد که این موضوع هیچ ارتباطی با عضویت او در هیات رییسه ندارد.
نمایندگان بعد از استماع این پیشنهاد و نظرات مخالفان و موافقان، با 116 رای موافق، 66 رای مخالف و هشت رای ممتنع از مجموع 234 رای، با این پیشنهاد نیز مخالفت کردند.
سومین پیشنهاد در بررسی این بند از سوی موید حسینیصدر نماینده مردم خوی مطرح شد که او در توضیح پیشنهاد خود، گفت: در متن طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری آمده است که یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخاب رییس مجلس به عنوان عضو هیات اجرایی مرکزی انتخابات حضور داشته باشد که نفس حضور نمایندگان در هیات اجرایی خوب است اما پیشنهاد من این است که این عضو با انتخاب مجلس صورت گیرد و این انتخاب به عهده رییس گذاشته نشود.
کاظم جلالی رییس مرکز پژوهشهای مجلس در مخالفت با این پیشنهاد، اظهار کرد: اعضای هیات رییسه با رای اکثریت قاطع نمایندگان انتخاب میشوند که تجربه نشان داده تمامی این اعضا از رفاقت و صمیمیت خاصی در بین یکدیگر برخوردارند از این رو بهتر است که رییس مجلس انتخاب عضو هیات رییسه برای عضویت در هیات اجرایی را به عهده بگیرد.
وی افزود: در مواردی همچون انتخاب رییس کمیسیون اصل 90 در این دوره تنها یک نفر کاندیدا شد که برخی میگفتند چرا فقط یک نفر کاندیدا شده است ممکن است این رویه در مورد انتخاب یک نفر از اعضای هیات رییسه برای عضویت در هیات اجرایی نیز رخ بدهد. برای جلوگیری از تمامی این اتفاقات معقولتر این است که رییس مجلس آن عضو هیات رییسه را که قرار است در هیات اجرایی عضویت پیدا کند را انتخاب کند.
سیدحسین نقویحسینی نماینده مردم ورامین نیز در موافقت با این پیشنهاد حذف گفت: بهتر است برای اعمال اراده مجلس، نمایندگان عضو هیات رییسه را برای عضویت در هیات اجرایی انتخابات را تعیین کنند و این اختیار به نمایندگان داده شود.
بعد از این توضیحات، نمایندگان با 129 رای موافق، 49 رای مخالف و 15 رای ممتنع از مجموع 233 رای، با این پیشنهاد موافقت کردند که بر این اساس مقرر شد که یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخاب مجلس در ترکیب هیات اجرایی مرکزی انتخابات حضور داشته باشد.
به گزارش ایسنا، بعد از این مصوبه، محمد دهقان عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در اخطاری گفت: قرار است ما قانونی را به تصویب برسانیم که شورای نگهبان نیز با آن موافقت کند. ما بنا نداریم که این طرح به مجمع تشخیص برود چون مطمئنا روال بسیار طولانیتر خواهد شد.
وی افزود: تجربه نشان داده است زمانی که عضوی از مجلس در هیاتهای اجرایی عضویت پیدا میکند اگر قید عبارت "ناظر" نوشته نشود آنگاه شورای نگهبان با آن مصوبه مخالفت میکند چون که طبق قانون، شورا تشخیص میدهد که شان مجلس، قانونگذاری و نظارت است نه اینکه شانیت اجرایی داشته باشد.
رییس مجلس شورای اسلامی با وارد دانستن این اخطار گفت: برای مقابله با ایراد شورای نگهبان بهتر است که عضو هیات رییسه که قرار است به عضویت هیات اجرایی مرکزی درآید حق رای نداشته باشد تا اینکه به عنوان ناظر تلقی شود.
علی لاریجانی از نمایندگان خواست که رای خود را در مورد این اخطار اعلام نمایند که نمایندگان نیز با 137 رای موافق، 37 رای مخالف و 19 رای ممتنع از مجموع 230 رای، این اخطار را وارد دانستند.
به گزارش ایسنا، مذاکرات نهایی مجلس به اینجا ختم شد که یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخاب مجلس و بدون حق رای در ترکیب هیات اجرایی مرکزی انتخابات قرار گیرد.
گفتنی است که طبق ماده 4 طرح اصلاح قانون انتخابات، هیات اجرایی مرکزی انتخابات از وزیر کشور، یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخاب مجلس و بدون حق رای، دادستان کل کشور، وزیر اطلاعات و هفت نفر از شخصیتهای دینی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به عنوان معتمدان مردمی تعیین میشوند که تاکنون مجلس در مورد عضویت وزیر کشور و یکی از اعضای هیات رییسه در این هیات اجرایی تعیین تکلیف کرده است و مابقی بررسیها به جلسه بعدی موکول گشته است.
انتهای پیام
نظرات