محققان اسپانیایی موفق به ساخت منشور گرافن به ضخامت دو لایه اتمی شدند؛ این منشور که یک نانوآنتن نوری است کاربردهای متعددی در حوزهی الکترونیک نوری دارد.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، پژوهشگران اسپانیایی مرکز علوم فتونیک، فناوری جدیدی مبتنی بر آنتنهای نوری ارائه کردهاند که با استفاده از آن میتوان نور را کنترل کرد. این گروه تحقیقاتی با استفاده از گرافن موفق به کنترل، تمرکز و خم کردن پرتوهای نوری شدند؛ کاری که از اساسیترین فرآیندهای اپتیک قلمداد میشود.
کنترل نور کاری بسیار مشکل است، بطوری که پرتو نور برای گسترش یافتن نیاز به فضایی نصف طول موج خود دارد که این بسیار بیشتر از چیزی است که واحدهای سازنده قطعات الکترونیکی بتوانند پاسخگوی آن باشند. بنابراین، باید بتوان نور را فشرده کرد تا بتواند از مواد نانومقیاس عبور کند.
گرافن ماده مناسبی برای این کار است، نور با گیرافتادن در گرافن میتواند بین 10 تا 100 برابر متراکم شود. با این حال، انتقال نور به درون پلاسمون گرافن کاری چالشبرانگیز است. این گروه اسپانیایی نشان دادند که میتوان از گرافن بعنوان آنتن اموج رادیویی برای حل این مشکل استفاده کرد.
پژوهشگران نشان دادند که نانومیلههای فلزی موجود در سطح گرافن میتواند مانند یک آنتن عمل کرده و پرتوهای مادون قرمز را به پلاسمونهای گرافنی منتقل کند و سپس این امواج رادیویی را به امواج الکترومغناطیس تبدیل کند.
رینر هیلنبراند، رهبر این گروه تحقیقاتی، میگوید: ما فناوری جدیدی مبتنی بر آنتنهای نوری رزونانسی ارائه کردیم که با آن میتوان پخش شدن پلاسمونهای گرافنی را کنترل کرد. این کار گام مهمی در مسیر تولید مدارات پلاسمونیک گرافنی است. برانگیختگی پلاسمونهای گرافنی کاملا نوری است، این سیستم جدید کاملا متراکم بوده و در آن با استفاده از تغییر ساختار هندسی آنتنها میتوان فاز و طول موج پلاسمونهای گرافنی را کنترل کرد. آنتنهای نوری میتوانند برای تولید کامپیوترهای سریع مورد استفاده قرار گیرند.
این گروه تحقیقاتی نشان دادند که پلاسمونهای گرافنی هنگام عبور نور از دولایه گرافنی شبه منشوری، خم میشود. نکته جالب این است که این منشور گرافنی تنها دو لایه اتمی ضخامت دارد. این نازکترین منشور نوری ساخته بشر است.
نتایج این پژوهش در مجلهی Science منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات