• شنبه / ۱۳ تیر ۱۳۹۴ / ۱۷:۵۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 94041307509
  • خبرنگار : 71405

پاک آئین از ادامه روند مذاکرات ایران،ترکیه و آذربایجان خبر داد

پاک آئین از ادامه روند مذاکرات ایران،ترکیه و آذربایجان خبر داد

سفیر کشورمان در آذربایجان با تاکید بر مثبت بودن مذاکرات سه جانبه بین ایران، آذربایجان و ترکیه و اهمیت تأمین امنیت منطقه‌ای توسط این سه کشور از ادامه مذاکرات بین آن‌ها در آینده خبر داد.

سفیر کشورمان در آذربایجان با تاکید بر مثبت بودن مذاکرات سه جانبه بین ایران، آذربایجان و ترکیه و اهمیت تأمین امنیت منطقه‌ای توسط این سه کشور از ادامه مذاکرات بین آن‌ها در آینده خبر داد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محسن پاک آئین، سفیر کشورمان در آذربایجان در مصاحبه با خبرگزاری «آپا» به سوالاتی نظیر، وضعیت فعلی مذاکرات هسته‌ای و انتظارات از توافق 7 ژوئن پاسخ گفت.

پاک آئین با بیان این که امروز مذاکره ایران با کشورهای 1+5 مهم‌ترین رویدادی است که مورد توجه همه جهانیان است، گفت: با در نظر گرفتن اهمیت این مسأله برای کشورهای منطقه و جهان، همه کشورها و جامعه جهانی خواهان به نتیجه رسیدن این مذاکرات هستند. در این میان برخی عوامل خواهان به نتیجه رسیدن این مذاکرات نیستند. در این خصوص می‌توان از لابی بزرگ صهیونیسم نام برد. به همین خاطر آن‌ها شایعاتی را مبنی بر صلح‌آمیز نبودن برنامه هسته‌ای ایران منتشر می‌کنند. در حالی که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است.

او ادامه داد: ما هرگز از این راه خارج نشده و انحرافی نداشته‌ایم. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون صدها مرتبه از مکان‌های هسته‌ای ایران بازدید کرده و درباره تلاش ایران برای به دست آوردن سلاح هسته‌ای گزارشی نداده است. در حال حاضر در ایران 17 مرکز هسته‌ای و کشور ژاپن 170 مرکز هسته‌ای وجود دارد، ولی در کشور ژاپن به اندازه ایران بازرسی هسته‌ای صورت نگرفته است. در گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز هیچ گزارشی در خصوص تلاش ایران برای به دست آوردن سلاح هسته‌ای وجود نداشته است.

سفیر کشورمان در آذربایجان با اشاره به فتوای مقام معظم رهبری درباره استفاده از سلاح هسته‌ای، افزود: آیت الله خامنه‌ای، رهبر عالی دینی ایران تلاش برای به دست آوردن سلاح هسته‌ای را حرام دانسته و همه مسلمانان ایران نیز قطعا به این فتوی عمل می‌کنند. با در نظر گرفتن همه این‌ها، می‌گوییم که هدف ایران در برنامه هسته‌ای، صلح‌آمیز است. این برنامه برای پیشرفت علمی بوده و هرگز برای اهداف دیگر نبوده است. مخالفان مذاکرات مطلب دیگری را نیز منتشر و ادعا می‌کنند که ایران به خاطر فشارهای تحریم حاضر به مذاکره با کشورهای 1+5 شده است. در حالی که چنین نیست. ما همواره برای گفت‌وگو و مذاکره آماده بوده و طرفدار گفت‌وگو بوده‌ایم. ما انسان‌های منطقی هستیم. حتی قبل از اعمال تحریم‌ها نیز اعلام کرده بودیم که آماده مذاکره هستیم.

وی ادامه داد: مسأله خیلی مهم در این خصوص آن است که شایعات مربوط به برنامه هسته‌ای ایران توسط رژیمی ساخته و پرداخته و به کشورهای دیگر جهان منتقل می‌شود که خود آن کشور دارای سلاح هسته‌ای است. آن هم اسراییل است. فقط اسراییل است که در منطقه دارای سلاح هسته‌ای بوده و 200 کلاهک هسته‌ای دارد. این رژیم حتی عضو «NPT» (توافقنامه منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای) نبوده و تاکنون هم حتی یک مرتبه از تأسیسات هسته‌ای اسراییل بازدید نشده است. این رژیم در منطقه به هیچ قانون و حقوق بین‌المللی اعتنا نمی‌کند. هر وقت که دلش بخواهد به غزه حمله می‌کند و کشتار به‌وجود می‌آورد و یک رژیم خطرناک برای منطقه و جهان است. بار دیگر باید بگویم که ما طرفدار به نتیجه رسیدن هر چه زودتر مذاکرات هسته‌ای هستیم. اگر طرف مقابل منطقی بوده و به شایعات منتشر شده توسط مخالفان اعتنا نورزد، می‌توانیم به راه‌حل برسیم. توافق خوب زمانی میسر می‌شود که منافع هر دو طرف را در نظر گرفته و عادلانه باشد.

پاک آئین با تاکید بر این که ایران قصد تولید سلاح هسته‌ای ندارد گفت: آماده قانع کردن طرف مقابل هستیم. در عین حال انتظار این است که ما نیز برای پیشرفت کشورمان استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را داشته باشیم. این یک فرمولی است که هر دو طرف در آن برنده خواهند بود. فکر می‌کنیم که اگر طرف مقابل منطقی بوده و زیاده‌خواهی نکند، می‌توانیم توافق خوبی را داشته باشیم. تأکید دو طرف بر ادامه مذاکرات، نشانگر آن است که هر دو طرف به این ادامه مذاکرات نگاه مثبتی دارند. اگر این مسأله مورد حل و فصل قرار بگیرد، ایران می‌تواند در حل مناقشات منطقه بیش‌تر نقش داشته باشد. هم‌چنین توان کشورهای 1+5 نیز در امور دیگر به کار گرفته خواهد شد. هم‌اکنون بزرگ‌ترین خطر برای منطقه و جهان مسأله تروریسم است. ما مشاهده می‌کنیم که انرژی و توان کشورهای جهان برای مسائل غیرواقعی صرف می‌شود و موضوعات اصلی در حاشیه قرار می‌گیرند. اگر این نوع موضوعات غیرواقعی و غیرحقیقی مورد حل و فصل قرار بگیرد، کشورهای جهان برای حل و فصل مسائل حقیقی و واقعی وقت پیدا می کنند.

او ادامه داد: اقتصاد ایران داشتن اقتصاد قوی است و به همین خاطر هم تحریم‌های اعمال شده علیه کشورمان تا کنون تأثیر جدی نگذاشته است. قدرتمند شدن اقتصاد ما در آینده برای کشورهای منطقه نیز مفید خواهد بود. در صورت لغو تحریم‌ها، دست ایران در اجرای طرح‌های منطقه‌یی و همکاری اقتصادی بازتر خواهد شد.

هم‌چنین سفیر کشورمان در آذربایجان در پاسخ به سوالات دیگری در این رابطه که گروه داعش اعلام کرده است که هدف بعدی‌شان منطقه قفقاز است، به نظر شما این گروه برای منطقه چه خطراتی دارد و چگونه می‌توان جلوی آن را گرفت؟ تاکید کرد: داعش توان خود را خیلی تبلیغ کرده و تلاش می‌کند که توان خود را چند برابر نشان دهد. رسانه‌های کشورهای غربی که خود مؤسس داعش هستند، برای بزرگ‌نمایی قدرت آن‌ها تلاش می‌کنند. با وجود ارسال کمک‌های زیاد به داعش، این گروه تروریستی در عراق آن چنان موفق نبوده و می‌توان گفت که در عراق تضعیف شده‌اند. در سوریه هم به اهداف خود نرسیده‌اند. در یمن نیز تحت عنوان «القاعده» فعالیت کرده و می‌توان گفت که بدون کسب پیروزی دچار شکست شده‌اند.

وی ادامه داد: طبعا یکی از اهداف گروه داعش و گروه‌های تروریستی، منطقه قفقاز است. آن‌ها در قفقاز دو هدف دارند: یکی از آن‌ها ایجاد آشوب در منطقه قفقاز شمالی و مناطق مسلمان‌نشین روسیه است. آن‌ها تلاش می‌کنند که با فشار آوردن بر روسیه، موضع این کشور را در مورد سوریه و عراق تغییر داده و به خواسته‌های خود برسند. در واقع امروز داعش در منطقه قفقاز به اهداف غرب خدمت می کند. هدف دوم آن‌ها در منطقه قفقاز، کشور شیعه آذربایجان است. خودشان هم بارها این مطلب را بیان کرده‌اند.البته فکر نمی‌کنم که این‌ها بتوانند در آذربایجان موفقیتی را به‌دست بیاورند. یکی از علل آن قدرتمند نبودن داعش در این منطقه است. دولت آذربایجان نیز برای مقابله با داعش جدی است و جلوی گسترش روحیه افراط گرایی دینی را می‌گیرد.

پاک آئین خاطرنشان کرد: من فکر می‌کنم که مبارزه با داعش تنها کار یک کشور نیست. بلکه باید کشورهای منطقه‌یی در این زمینه به صورت مشترک مبارزه کنند. باید همه کشورهای منطقه متحد شده و با جلوه‌های نوین تروریسم به نام «داعش» و «القاعده» به مبارزه برخیزند. کشورهای غربی نیز به خاطر حمایت از داعش، اعتبار خود را از دست می دهند و به خاطر همین امر، کمی محافظه کار شده‌اند. هم اکنون میان کشورهای غربی درباره حمایت از داعش اختلاف نظر وجود دارد. این هم فرصت خوبی را برای مبارزه با داعش در منطقه به‌وجود آورده است.

وی در رابطه با تاریخ تأسیس کمیسیون دفاعی مشترک بین جمهوری آذربایجان و ایران و هدف از تأسیس این کمیسیون نیز این طور توضیح داد که اصولاً هر دو کشور با تأسیس کمیسیون دفاعی مشترک موافق هستند. دو طرف در آینده نزدیک اعضای این کمیسیون را اعلام و این کمیسیون شروع به فعالیت خواهد کرد. هدف از تأسیس این کمیسیون همکاری بین دو کشور در زمینه دفاعی و امنیتی و نیز همکاری برای برقراری امنیت منطقه‌یی است.

موضوع حل و فصل مناقشه قره باغ نیز از دیگر مباحثی بود که پاک آئین در گفت‌وگو با خبرگزاری «آپا» این طور به آن پاسخ گفت که به نظرم، اگر گروه مینسک فعال‌تر باشد و وظیفه خود را اجرا کند، حل مناقشه چنان دور از دسترس نیست. بنا بر اخبار منتشره، پس از بازی‌های اروپایی در باکو گروه مینسک مجدداً باید فعالیت خود را افزایش و مذاکرات را ادمه دهد. به نظرم، اگر کشورهای عضو گروه مینسک در مذاکرات فعال‌تر باشند و قانون‌های بین‌المللی در رابطه با حل این مناقشه را رعایت کنند، می‌توان به نتیجه مثبتی رسید. ایران طرفدار ادامه مذاکرات بین باکو و ایروان و حل مسالمت آمیز این مناقشه است.

او در رابطه با آتش‌سوزی‌های بوجود آمده در آذر بایجان و تاثیر آن بر محیط زیست ایران گفت: ما دلایل اصلی این آتش سوزی را دقیقاً نمی‌دانیم. دو مورد آتش سوزی مشاهده شده و ایران نیز در روند مهار حریق در جنگل‌های واقع در مناطق مرزی شرکت کرده است. آتش سوزی عوارضی برای زراعت ما ایجاد کرده است.

سفیر کشورمان در پاسخ به سوال دیگری مبنی براین که پس از بازی‌های اروپایی نوبت به بازی‌های همبستگی اسلامی رسیده است. به نظر شما، این بازی‌ها در چه سطحی برگزار خواهد شد و مشارکت ایران در این بازی‌ها در چه سطحی خواهد بود؟ نیز خاطرنشان کرد: برگزاری بازی‌های اروپایی در جمهوری آذربایجان را مثبت ارزیابی می‌کنم. به نظرم، این بازی‌ها به طور موفقیت‌آمیز برگزار شد. برگزاری این بازی‌ها در وهله اول از لحاظ معرفی جمهوری آذربایجان به جهان مهم بود. برگزاری این بازی‌ها نشان داد که جمهوری آذربایجان می‌تواند مسابقات ورزشی و فرهنگی بین‌المللی را در سطح بالا برگزار کند. شرکت ورزشکاران 51 کشور جهان، هم‌چنین گردشگران و طرفداران ورزش در این بازی‌ها نشان داد که ملت‌های اروپایی نیز برگزاری این بازی‌ها در جمهوری آذربایجان را مثبت ارزیابی می‌کنند. هدف دیگر از برگزاری مسابقات ورزشی گرایش مردمان و فرهنگ‌ها به یکدیگر است. در این زمینه نیز نتایج مثبتی حاصل شده است. فکر می‌کنم که کشورهای مسلمان برگزاری بازی‌های همبستگی اسلامی را مثبت ارزیابی خواهند کرد. ان‌شاء‌الله ایران نیز حضور فعالی در این بازی ها خواهد داشت.

وی ادا مه داد: به نظرم، کشورهای غربی به خاطر برگزاری این بازی ها در جمهوری آذربایجان باید از جمهوری آذربایجان قدردانی کنند. زیرا جمهوری آذربایجان اولین دوره بازی ها را با تامین بودجه سنگین برگزار کرد. خود کشورهای غربی به دلیل بحران اقتصادی برای برگزاری این بازی ها آماده نبودند. مسأله نقض حقوق بشر علیه جمهوری آذربایجان در حال حاضر به عنوان ابزار فشار سیاسی استفاده می شود. چرا آن کشورهایی که باصطلاح حامیان حقوق بشر هستند، چیزی در مورد دفاع از حقوق افرادی که در حال حاضر در یمن به قتل رسانده می شوند، نمی گویند؟ آن رسانه هایی که جمهوری آذربایجان را متهم می کنند، چرا نمی خواهند "داعش" را به عنوان گروه تروریستی بشناسند. مگر جرایم "داعش" جرایم ضد بشر نیست؟ در برخی از کشورهایی که از داعش حمایت می کنند، حقوق بشر وجود ندارد. زنان در این کشورها از ابتدایی ترین حقوق خودشان محروم هستند. چرا به آنها اعتراض نمی شود؟ ایران نیز همواره با چنین اتهاماتی مواجه می شود. معمولاً کشورهایی که سیاست مستقلی دارند، با این قبیل مسایل مواجه می شوند. به نظرم، ما باید مردمان اروپا را از رهبران کشورهای اروپایی جدا کنیم. مردمان اروپا از این بازی‌ها حمایت و ابراز رضایت از برگزاری این بازی‌ها کردند.

پاک آئین با اشاره به دیدارهایی بین رییسان پایانه مرزی ایران و جمهوری آذربایجان که به زودی برگزار می‌شود تاکید کرد: خدا را شکر، مرزهای کشورهای‌مان مرزهای دوستی و امنیت است. فرماندهان مرزی دو کشور در تهران، باکو و اخیراً در نخجوان دیدارهایی برگزار کردند. هدف از این دیدارها تأمین امنیت در مرزهاست. با ورود غیرقانونی از مرز، قاچاقچیان مواد مخدر و قاچاقچیان انسان به طور مشترک مبارزه می کنیم.

احداث خط ریلی آستارا – رشت نیز از دیگر موضوعاتی است که سفیر کشورمان در آذربایجان در مصاحبه با خبرگزاری رسمی آذزبایجان به آن اشاره کرد و گفت: مذاکراتی بین شرکت های راه آهن ایران و روسیه و جمهوری آذربایجان در این خصوص ادامه دارد. پس از حصول توافق احداث خط ریلی از رشت تا آستارا آغاز خواهد شد. برای احداث این قسمت خط ریلی مزبور مذاکراتی با شرکت های آسیایی انجام می شود و نتایج خوبی حاصل شده است. امیدوارم که احداث خط ریلی مذکور در آینده نزدیک شروع شود و این خط ریلی که کریدور شمال - جنوب محسوب می‌شود، راه‌اندازی شود.

او هم‌چنین در مورد تاریخ تقریبی دیدار دوره‌یی بین وزیران خارجه ترکیه، جمهوری آذربایجان و ایران و سطح این دیدار نیز خاطرنشان کرد: همان‌طور که می‌دانید، وزیران خارجه هر سه کشور مشغله زیادی دارند. وزیر خارجه ما مذاکراتی در وین و ژنو انجام می دهد، انتخاباتی در ترکیه برگزار شده است. به همین دلیل، زمانی برای انجام مذاکرات سه جانبه نبوده است. ولی در آینده این مذاکرات دوباره آغاز خواهد شد. امروز تفاهم خوبی برای انجام مذاکرات سه جانبه، به ویژه اقتصادی بین هر سه کشور وجود دارد. هر سه کشور در راستای تأمین امنیت منطقه‌یی نیز به راحتی به تفاهم می‌رسند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha