رییس مجلس شورای اسلامی با بیان این که اسنادی داریم که روشن میکند آنها غنی سازی ایران را قبول کردند گفت: در مورد تحریمها، تحریمهای اتحادیه اروپا، قطعنامهها و رئیس جمهور آمریکا بر اساس نص صریح برجام لغو می شود.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا، علی لاریجانی در جلسه شورای اداری استان چهار محال بختیاری به روند مذاکرات هستهای طی سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: اینقدر در این زمینه بحث و گفت و گو شده و ما اسنادی داریم که روشن میکند آنها غنی سازی ایران را قبول کردند .
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که چند سنخ تحریم از جمله تحریمهای اتحادیه اروپا سازمان ملل آمریکا و رئیس جمهور آن و کنگره وجود دارد گفت: در مورد تحریمهای اتحادیه اروپا، قطعنامهها، تحریمهای رئیس جمهور آمریکا نص صریح برجام است که لغو می شود و آقایانی که در این موضوع نظراتی دارند باید بگویم که در ضمائم نکاتی وجود دارد که باید برطرف شود، اما چه دلیل دارد که به نص برجام رجوع نکنیم و آن را مورد توجه قرار ندهیم؟
لاریجانی با اشاره به شرایط منطقهای اظهار کرد: شاید بعد از جنگ جهانی تا این اندازه شلوغی در منطقه ندیدهایم. یک مقدار به این دلیل است که تقسیم بندیهایی به همریختگی و گسیختگی ایجاد کرد، اما از طرف دیگر بیداری در منطقه به وجود آمده است، اما این تقسیم بندیها تصنعی بوده است اما یک راهزنهایی هستند که کار خودشان را میکنند و آشفتگی ایجاد میکنند تا تسلط صلابت مردم به درستی انجام نشود و ما همه این نوع رفتارها را از نظر سیاسی در منطقه داریم.
لاریجانی افزود: بعید میدانم به هم ریختگی که به لحاظ امنیتی و سیاسی در منطقه به وجود آمده به سادگی حل شود؛ زیرا جریانهای تروریستی ریشه دواندهاند و مبارزه با آنها مجاهدت و پشتکار میخواهد.
وی افزود: اخیرا دیدهام مسئولان آمریکایی گفتهاند که روسها بیخودی دخالت کردند و حالا گروههای دیگری میخواهند فعال شود و این بدین معناست که میخواهند به تروریستها امکانات دهند.
رئیس قوه مقننه با تاکید بر این که جمهوری اسلامی ایران استراتژی درست و منطقی را دنبال کرده است گفت: همه میدانند جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه با تروریسم مبارزهاش واقعیست؛ تصنعی و تبلیغاتی نیست.
وی افزود: این چالش منطقه گرچه در ظاهر به ضرر این کشورهاست اما به هر حال چالشی است که نیاز به طراحی و فکر کردن دارد.
لاریجانی ادامه داد: بحث مشاجرات بینالمللی از دیگر مباحثی است که پس از پیروزی انقلاب بوده است، اما رنگهایش عوض شده است و در این فاصله مساله هستهای از چالشهایی بوده که با آن مواجه شدهایم و ایران خوب مقاومت و پایداری کرد و صاحب یک فن و تکنولوژی در این زمینه شده است.
وی گفت: اما هزینههایی را بخاطر رفتار بلاوجه غربیها دادهایم، با این حال خوشبختانه استقامت ملی نتیجه داد و فکر میکنم آنها تقاضای مذاکرات داشتهاند که از آن طریق فشار نمیتوانند مساله را حل کنند به مذاکره روی آوردند.
وی تصریح کرد: اما در مذاکره برخی از خواستههای ایران تامین شود. البته ضعفهایی وجود دارد که باید به آن توجه کنیم و ما همواره اصرار داشتیم که فعالیتهای صلح آمیز و تحقیق و توسعه باید وجود داشته باشد. برخی شبهه دارند که غنی سازی در ایران را نپذیرفتند. وقتی پذیرفتند 6000 سانتریفیوژ داشته باشیم و تحقیق و توسعه کنیم معنایش چیست؟
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: این مساله یک عقبه تاریخی دارد. فقط این سند نیست تا حدی بحث و گفت و گو شده که حتی ما اسنادی داریم که روشن میکند آنها غنی سازی ایران را قبول کردند.
لاریجانی در ادامه با اشاره به این که لغو تحریمهای اتحادیه اروپا قطعنامه سازمان ملل و رئیس جمهور آمریکا نص صریح برجام است که لغو میشود گفت: چه دلیلی وجود دارد که به نص رجوع نکنیم و پایه دلیل قرار ندهیم. این مجموعه چیز کم ارزشی نیست .
لاریجانی با بیان این که ضمنا همکاریهایی را در زمینه اقتصادی و فنی و حتی هستهای با ایران انجام میدهند گفت: در جاهایی ما محدودیتهایی را پذیرفتهایم. آیا این محدودیتها لطمهای به کیان و دانش هستهای ما میزند یا خیر؟ بنده با سوابقی که داشتم و پیگیریهایی که داشتم به نظرم هیچ کدام از این محدودیتها لطمهای به دانش هستهای ما نمیزند، اما ما از ترس مرگ نباید خودکشی کنیم. خدا عقل و شعور و تدبیر داده است.
وی خاطر نشان کرد: در مجلس و دولت و شورای عالی امنیت ملی در این زمینه بررسیهای لازم را انجام میدهند. برخی میگویند چون نقص وجود دارد باید رد کنیم، اما ما می توانیم این چالشی را که وجود دارد به دقت مورد بررسی قرار داده و پیگیری کنیم.
وی گفت: باید از محاسن سند در خصوص هستهای استفاده کنیم و ضعفها را تفسیر درست کنیم. مثلا در زمینه نظامی و موشکی میگویند محدودیتی برای ایران ایجاد شده اما در طرحی که در مجلس است دولت و نیروهای مسلح موظف میشوند در همه زمینهها اعم از دفاعی و موشکی فعالیت کنند و محدودیتی نداشته باشند.
وی خاطر نشان کرد: فکر میکنم کشور در مرحله بسیار مهمی در این قضیه قرار دارد دستاوردی که در این دو سال و اندی در مذاکرات صورت گرفته باید از منافعش استفاده کرده و اشکالات را برطرف کرد.در مجلس هم نمایندگان با دقت آن را بررسی میکنند.
لاریجانی افزود: لذا فکر میکنم طراحان طرحی که اکنون در خصوص برجام در دستور کار مجلس است این دغدغه را داشتند که از دستاوردها و نقاط مثبت این سند استفاده شود من جمله مسائل نفوذ که رهبری هم نکاتی در این زمینه بیان کردهاند.
به گزارش ایسنا، رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرد: بنابراین باید برای این مساله علاجی کرد. البته دولت یک وظیفه دارد، مجلس هم وظیفه خودش را، وظیفه مجلس این است که راه و نقشه راه را برای جلوگیری از نفوذ ایجاد کند و ما در این طرح تعیین کردیم که دولت و بخشهای حاکمیتی موظف هستند راههای نفوذ اقتصادی، سیاسی و امنیتی را مورد توجه قرار دهند.
رییس قوه مقننه خاطرنشان کرد: البته در همین راستا شورای عالی امنیت ملی بالاترین جایگاهی است که منافع ملی را درنظر میگیرد و در این 12 سال هم مساله هستهای را شورای عالی امنیت ملی پیگیری میکرده است و همچنین بسیاری از حوادثی که در داخل و خارج رخ میدهد را همین شورا بررسی میکند. شورایی است که در قانون اساسی هم آمده، همه مصوبات آن باید به تایید رهبری برسد و این جایگاه منطقی و عقلایی بهترین جا است.
لاریجانی خاطرنشان کرد: البته بدان معنا نیست که مجلس وظیفهاش را تفویض میکند. رییس مجلس به ریل گذاری میپردازد و این چالشی است که ما با آن مواجه هستیم و فکر می کنم این چالش هستهای دارد به سرانجامی میرسد؛ چه زمانی که ایستادگی کردیم و چه الان که تصمیم گرفتیم با مذاکره موضوع را حل کنیم، فکر می کنم ایران با عزت مذاکره کرد.
رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت اقتصادی درونی کشور گفت: اگر بخواهیم جایگاهمان را در منطقه و در عرصه بین الملل تقویت کنیم نیازمند بنیه اقتصادی قوی هستیم و نظام پایدار انقلاب اسلامی از رهبری هوشمند هم برخوردار است و مدیران ما از یک تجربه خوب برخوردار شدهاند.
رییس قوه مقننه با تاکید بر اینکه فکر می کنم خیلی از ظرفیتهای کشور هنوز به فعلیت نرسیده است گفت: قانونی در مجلس تصویب شد که قانون خیلی مهمی است و دولت هم در این خصوص لایحهای را ارائه کرد اما بحث ما در مجلس این بود که زمینه سرمایهگذاری فراهم شود و ما وظیفه مهمی در این زمینه داریم.
لاریجانی خاطرنشان کرد: در قانون بودجه در دو سال اخیر هم به دولت اجازه دادهایم تا طرح های عمرانی را به بخش خصوصی واگذار کند و وقتی این همه طرح کلنگ زده وجود دارد باید به بخش خصوصی واگذار شود تا طرحها اجرایی گردد و در اینجا عزم جدی باید باشد.
وی افزود: البته بخش خصوصی ما الان آسیب پذیرفته، وقتی قیمت ارز از 1000 تومان به 3000 تومان افزایش مییابد به بخش خصوصی فشار وارد میشود و ما باید تلاش کنیم که زمینههای تسهیل تولید را در کشور فراهم کنیم. در واقع 10 سال باید مجاهدت کنیم تا تولید در کشور رونق یابد.
لاریجانی همچنین خاطرنشان کرد: در زمینه مسایل بین المللی و منطقهای و همچنین اقتصادی باید فضای عاقلانه همگرایی در کشور وجود داشته باشد. اگر اختلاف نظر همه جا هست اما اگر تبدیل به مشاجره و دعوا شود انرژی ما را مستهلک میکند.
وی ادامه داد: جامعهای که انسجام داشته باشد نفوذ در آن به سادگی انجام نمیشود و ما میتوانیم با انسجام ملی جلوی نفوذ در ابعاد مختلف را بگیریم و در صحنه بین المللی هم قوی ظاهر شویم.
رییس قوه مقننه در پایان همچنین اظهار کرد: دانستن انسجام داخلی هم در سطح کلان کشور و هم در استانها امر ضروری است و مسئولان میتوانند مسایل را از طریق انسجام حل کنند. اما باید توجه داشته باشیم که موضوع همگرایی سیاسی و مصرف کردن توانها امروز یک مساله مهم است.
به گزارش ایسنا علی لاریجانی با توجه به دغدغهها و مسایلی که نمایندگان استانی و استاندار در جلسه شورای اداری مطرح کردند ابراز امیدواری کرد: در قانون برنامه ششم بتوانیم ظرفیتهای جدیدی را خلق کنیم. البته اینها هم میتوانند راهکارها و پیشنهادهایی را ارائه دهند.
انتهای پیام
نظرات