• سه‌شنبه / ۱۲ آبان ۱۳۹۴ / ۱۲:۴۸
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 94081207017
  • خبرنگار : 71274

به بهانه 13 آبان و پیرو تاکیدات رهبری؛

بازخوانی اسناد لانه جاسوسی

بازخوانی اسناد لانه جاسوسی

پس از عدم موفقیت سرویس‌های جاسوسی غرب در حفظ شاه و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، این مؤسسات اطلاعاتی، کارشکنی و توطئه بر علیه انقلاب اسلامی را آغاز کردند. در آبان 1358، یعنی دقیقاً 36 سال پیش، دانشجویان پیرو خط امام با تسخیر سفارت آمریکا و کشف اسناد محرمانه موجود در این لانه جاسوسی، توانستند دخالت آشکار ایالات متحده آمریکا در اقدامات خشونت‌بار و توطئه‌های مختلف علیه ایران و مسلمانان منطقه را به اثبات برسانند.

پس از عدم موفقیت سرویس‌های جاسوسی غرب در حفظ شاه و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، این مؤسسات اطلاعاتی، کارشکنی و توطئه بر علیه انقلاب اسلامی را آغاز کردند. در آبان 1358، یعنی دقیقاً 36 سال پیش، دانشجویان پیرو خط امام با تسخیر سفارت آمریکا و کشف اسناد محرمانه موجود در این لانه جاسوسی، توانستند دخالت آشکار ایالات متحده آمریکا در اقدامات خشونت‌بار و توطئه‌های مختلف علیه ایران و مسلمانان منطقه را به اثبات برسانند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) این اسناد گزارش‌های مستندی از نقش آمریکا در طراحی توطئه‌های مختلف - قبل و بعد از انقلاب - ارائه داد. در همان زمان و با همت دانشجویان پیرو خط امام، این اسناد در 74 جلد ترجمه و منتشر شد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی صبح روز سه‌شنبه در دیدار هزاران نفر از دانشجویان و دانش آموزان تاکید کردند: جوان‌های عزیز! اسناد درس آموز لانه جاسوسی را بگیرید و بخوانید،دانشجویانی که آنجا را گرفتند و فهمیدند که لانه جاسوسی است با زحمت زیاد آن را استحصال کردند،این‌ها نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها در هنگام اوج نهضت و پیروزی انقلاب دائم درحال توطئه علیه جمهوری اسلامی بوده اند؛ آمریکا این است.

در همین زمینه یادآوری می‌شود که واحد اسناد مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی مجموعه اسناد لانه جاسوسی را که قبلاً توسط دانشجویان پیرو خط امام در 74 جلد منتشر شده بود بار دیگر منتشر کرده و در توضیح آن آورده است: حرکتی که دانشجویان مسلمان پیرو خط امام در 13 آبان 1358 با تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران آغاز کردند، بی‌تردید در تاریخ مبارزات ملت‌های تحت سلطه نقطه عطف به شمار می‌رود. دانشجویان با داشتن تحلیل دقیق از روند حوادثی که داشت انقلاب اسلامی را به انحراف می‌کشاند و با انجام این حرکت‌، دست به اقدامی زدند که از نگاه امام خمینی(ره‌) انقلابی بزرگتر از انقلاب اول بود.

برای درک این تعبیر لازم است ابعاد پیچیده این حرکت از جنبه‌های مختلف سیاسی‌، امنیتی‌، حقوقی‌، اقتصادی و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد. حرکت دانشجویان تداوم حرکتی بود که از 15 خرداد 1342 آغاز شده و در 22 بهمن 1357 به پیروزی رسیده بود اما انقلاب اسلامی نمی‌توانست بدون خشکاندن ریشه‌های استعمار به حیات خود ادامه دهد و مردم ایران باید مبارزه خود را برای جلوگیری از تکرار تجربه تاریخی 28 مرداد 1332 در داخل کشور ادامه می‌دادند.

هنگامی که اسناد موجود در سفارت به دست آمد و گزارش‌های مستندِ دخالت آمریکا در امور داخلی ایران و طراحی توطئه‌های مختلف قبل و بعد از پیروزی انقلاب آشکار شد همچنین به دلیل حمایت امام خمینی از این اقدام‌، افشاگری درباره سیاست‌ها و روش‌های امریکا در برخورد با تحولات ایران و سایر کشورها آغاز گردید. امام (ره‌) رهبری حرکت دانشجویان را شخصاً برعهده گرفت و مبارزه علیه ریشه‌های نفوذ امریکا در ایران به اوج رسید.

نظر امام خمینی درباره مبارزه همزمان علیه استبداد سلطنتی و سلطه استعماری‌، پس از تصرف لانه جاسوسی به اثبات رسید. با افشای اسناد لانه جاسوسی‌، در عمل مشخص شد که اگر مبارزه تنها با سقوط نظام استبدادی پایان یافته تلقی شود، باز هم امکان توطئه دشمنان و تکرار حوادث تلخ گذشته فراهم خواهد بود و آنچه این نظریه را تکامل می‌بخشد، تحقیق عمیق در اسناد لانه جاسوسی آمریکاست‌.

علاوه بر این‌، حرکت دانشجویان و رهبری صحیح امام‌(ره‌)، اُبهت ظاهری و هیمنه خودساخته آمریکایی‌ها را در جهان فرو ریخت‌. نه آمریکایی‌ها و نه مردم جهان‌، هرگز تصور نمی‌کردند که بتوان 52 گروگان امریکایی را به مدت 444 روز نگه داشت و آمریکا نیز نتواند هیچ‌کاری انجام دهد. تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران‌، به همه ستم‌کشیدگان جرأت داد تا برای رهایی خود از سلطه آمریکا دست به کار شوند. آمریکایی‌ها متوجه شدند که از این پس اعمال و رفتارشان بی‌پاسخ نخواهد ماند و با واکنش ملت‌ها روبرو خواهند شد واکنشی که الزاماً در چارچوب مقررات بین‌المللی نیست‌؛ چراکه رفتارهای سلطه‌جویان حتی در چارچوب همان قوانین خود ساخته‌شان نیز نیست‌. از بزرگترین دستاوردهای این حرکت‌، افشای اسنادی است که در این رویداد به دست آمد. با آن که در بیش از دودهه‌ای که از تصرف لانه جاسوسی امریکا گذشته‌، این اسناد می‌توانست به موضوع پژوهش‌های دانشگاهی در پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترای رشته‌های تاریخ‌، علوم سیاسی و روابط بین‌الملل قرار گیرد، اما متأسفانه نه در ایران و نه در سایر کشورهای جهان‌، آن طور که شایسته است کار درخور توجه‌ای در این زمینه انجام نشده است‌. البته با توجه به نفوذ ایالات متحده در اکثر مراکز دانشگاهی جهان و اعلام ممنوعیت ورود کتابهای منتشره لانه جاسوسی به امریکا، این بی‌توجهی عمدی در غرب دور از انتظار نیست‌، اما غفلت از این موضوع در داخل کشور توجیه‌پذیر نیست‌. اسناد منتشرشده‌، ده‌ها موضوع کوچک و بزرگ را در شیوه‌های اعمال سلطه و نحوه مداخله در امور ایران و سایر کشورها توسط امریکا را نشان می‌دهد.

این اسناد می‌گوید که بین جناح‌های امنیتی (سازمان سیا)، نظامی (پنتاگون‌) و سیاسی (وزارت امور خارجه‌) اختلاف‌نظرها و تحلیل‌های متفاوتی وجود داشته است‌. خاطرات منتشرشده دست‌اندرکاران امریکایی نشان می‌دهد که آنچه در مورد غربی‌ها و به ویژه آمریکایی‌ها درباره برنامه‌ریزی‌های دقیق و بلندمدت تبلیغ می‌شود، عمدتاً اغراق‌آمیز و به دور از واقعیت است‌. اسناد و خاطرات نشان می‌دهد که در امریکا اختلاف‌نظرات عمیقی وجود دارد و گاهی این اختلاف‌ها به حذف طرف مقابل به هر وسیله و شیوه‌ای می‌انجامد. به علاوه‌، این تفکر که ابرقدرتها برای دهها سال آینده برنامه‌ریزی کرده و دیگران تنها مجری سیاست‌های از پیش تعیین‌شده آن‌ها هستند با تردید جدی روبرو می‌شود. اسناد نشان می‌دهد که ابرقدرت‌ها چقدر در برابر اقدام‌های غافلگیرانه ضعیف هستند. این مسأله‌، به ویژه در بررسی مدیریت بحران توسط دستگاه حاکمیت وقت امریکا بسیار قابل توجه است‌. به عنوان نمونه اختلاف نظر سایروس ونس وزیر خارجه و سولیوان سفیر سابق امریکا در تهران از یکسو با برژینسکی مشاور امنیت ملی کارتر و ماندیل معاون رئیس جمهور از سوی دیگر، تا آنجا پیش می‌رود که کارتر به اجبار هایزر را برای اخذ تصمیم دقیق درباره نحوه مواجهه با انقلاب اسلامی به تهران‌ِ پیش از انقلاب اسلامی اعزام می‌کند. در نمونه دیگر، مخالفت سایروس ونس با تجاوز نظامی آمریکا به طبس تا آنجا پیش می‌رود که وی استعفا داده و ادموند ماسکی جای او را می‌گیرد.

***

آن‌چه از این اسناد به صورت PDF بر روی اینترنت منتشر شده است پیرو بیانات روز سه‌شنبه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر ضرورت بازخوانی اسناد لانه جاسوسی در 11 بخش زیر در اختیار مخاطبان محترم قرار می‌گیرد.

بخش اول

بخش دوم

بخش سوم

بخش چهارم

بخش پنجم

بخش ششم

بخش هفتم

بخش هشتم

بخش نهم

بخش دهم

بخش یازدهم

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha