به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، ریچارد باتلر، بازرس ارشد تسلیحاتی سابق سازمان ملل گفت: گزارش چیلکات حول محور نقش انگلیس در حمله به عراق در سال 2003 میلادی که روز چهارشنبه در لندن منتشر شد باید درسی برای جامعه بینالملل باشد.
نویسندگان گزارش چیلکات پس از یک تحقیق هفت ساله متوجه شدند که تصمیم دولت انگلیس در سال 2003 میلادی به رهبری تونی بلر برای پیوستن به حمله تحت رهبری آمریکا به عراق بر مبنای اطلاعات و ارزیایهای ناقص و معیوب اتخاذ شده و پیامدهای سنگین و شدیدی داشته که بسیاری از آنها همچنان احساس میشوند.
ریچارد باتلر با نتایج گزارش چیلکات موافق است و تاکید دارد که این اقدام نظامی آخرین راه حل بود.
وی افزود: هانس بلیکس، جانشین من در مکانیسم کنترل تسلیحاتی صریحا اعلام کرده بود که برای تایید ادعاهای آمریکا و انگلیس به زمان بیشتری نیاز دارد و اگر این زمان برای بازرسیها و تحقیقات بیشتر در اختیار او قرار میگرفت، خیلی بهتر میشد. اما آنها این خواسته بلیکس را رد کرده و روز بعد به جنگ رفتند.
باتلر همچنین تائید کرد: ارزیابی تهدیدات به وجود آمده از تسلیحات کشتار جمعی ادعا شده صدام، دیکتاتور سابق عراق نیز نادرست بود، این اطلاعات که آمریکا در مارس سال 2003 میلادی شورای امنیت را از مسائل مطلع ساخته، اشتباه بود.
وی گفت: رهبران کشورهایی که در این عملیات نظامی شرکت داشتند باید مسئولیت اقداماتشان را برعهده گیرند. هم اکنون گروههایی از مردم وجود دارند که با آنها در خصوص احتمال احضار بلر به نوعی دادگاه رای زنی میکنیم. دقیقا نمیدانم که چه نوع دادگاهی یا محکمهای برگزار میشود، اما معتقدم که این مساله باید رخ دهد. این نظر من است در غیر این صورت رهبران سیاسی به طور مناسب پاسخگو نخواهند بود.
البته باتلر اذعان کرد که محاکمه رهبران سیاسی به ویژه رهبران کشورهای بزرگ کار بسیار دشواری است.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس اعلام کرد که نتیجه گزارش چیلکات در نشست آتی پارلمان به بحث گذاشته میشود و انگلیس باید از آنچه در عراق رخ داد، درس بگیرد.
ریچارد باتلر، در این باره گفت: بیشترین توجه باید به استفاده از ارزیابیهای اطلاعاتی به عنوان اساس سیاست یا اقدامات معطوف شود. حتی افرادی همچون تونی بلر و جان هاوارد، نخست وزیر سابق استرالیا که با حمله به عراق موافق بودند نیز در حال حاضر میگویند اطلاعات اشتباه بودند.
انتهای پیام
نظرات