• شنبه / ۲۶ تیر ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۶
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 95040114531
  • خبرنگار : 71516

اردوغان؛ خداوندگار ارتش مزه کودتا را چشید!

اردوغان؛ خداوندگار ارتش مزه کودتا را چشید!

"مردی که این سال‌ها برای تقدیس رهبری سیاسی خود در ترکیه دست به هر کاری می‌زد و در همه برخوردها و اظهاراتش رؤیای خود را برای تبدیل شدن به یگانه رهبر ترکیه نشان می‌داد صبح امروز با سرنوشتی نامعلوم روبه‌رو بود. طی چند ساعتی که به کندی می‌گذشت قادر بود چه بسا تغییراتی را در روند امور به وجود بیاورد. این امکان هم وجود داشت که در دست "کودتاچیان" سقوط کند."

به گزارش ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان در تحلیلی درباره پنجمین کودتا در ترکیه نوشت، "وقتی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه از طریق موبایل در صفحه تلویزیون نمایان شد، ترس از کودتاهایی که وی و حزبش را در طول بیش از یک دهه از حکومت دنبال کرده بود ناگهان در چهره‌اش پدیدار شد. او تلاش کرد، بگوید مجریان کودتا هرگز موفق نخواهند شد. اردوغان از شهروندان خواست به خیابان‌ها بیایند. وی در مصاحبه با سی ان ان ترک گفت: من بر این باور نیستم که مجریان کودتا موفق شوند. من همواره رئیس‌جمهور و فرمانده کل نیروهای مسلح خواهم بود و کودتاچیان بهای بسیار سنگینی خواهند پرداخت.

مطمئنا امکان نداشت کسی پیش‌بینی کند که چنین اتفاقی بیفتد. اما چهره آن مردی که با مشت آهنین بر ترکیه حکومت کرد و طی بهار عربی به مکانی برای بسیاری از جنبش‌های اسلامی و به یک مذاکره کننده تبدیل شد که طی ماه‌های اخیر از طریق مساله پناهجویان از اتحادیه اروپا باج خواهی کرد، نزدیک بود که بسیاری از تاریخ این منطقه را از دست بدهد و بار دیگر در رأس کشورهایی قرار بگیرد که شاهد کودتاهایی هستند که مرحله سرنوشت‌سازی را از اواسط قرن گذشته در جهان عرب و منطقه رقم زده‌اند.

زمانی که اردوغان در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۴ پیروز شد این پیروزی را اینگونه توصیف کرد که "حاکم و محکوم را متحد کرده است." مفهوم دموکراسی برای اردوغان تمامی حد و حدود تعیین شده از سوی اقلیت‌ها درباره حاکم یا توازن قدرت یا قانون را نادیده می‌گیرد. اردوغان ترکیه جدید، ترکیه قدرتمند را اعلام و با این اعلام در را به روی گذشته بست. ترکیه جدید او محدود کردن آزادی بیان، سرکوب وحشیانه تظاهرات، زندانی کردن مخالفان و به حاشیه راندن افراد و گروه‌ها در داخل حزبش با این اعتبار بود که او شخصیت پدرسالاری است که چیزی را می‌بیند که مردم ترکیه قادر به دیدن آن نیستند.

این مرد از سال ۲۰۱۱ برای ایجاد رهبری منطقه‌ای تلاش کرد که احتمالا نفوذ خود را از گسترش اخوان المسلمین می‌گرفت. حمید بوزارسلان، یکی از استادان دانشگاه ترکیه قبلا در مصاحبه با الاخبار گفته بود: با رسیدن حزب عدالت و توسعه ترکیه به قدرت و تولید ساختاری که به اصطلاح اسلام را با دموکراسی، لیبرالیسم و قدرت اقتصادی جمع می‌بندد، الگویی برای دیگر جنبش‌های اسلامی در خاورمیانه شده است.

این شهروند ترکیه می‌گوید: آنگونه که رجب طیب اردوغان و احمد داووداوغلو، نخست وزیر سابق ترکیه آرزو می‌کردند استقبال النهضه تونس و اخوان المسلمین از حزب عدالت و توسعه و رهبرش نشان دهنده رغبت آن‌ها برای سلطه ترکیه به عنوان یک کشور یا حمایت این دو از هرگونه طرح توسعه‌طلبانه‌ای نبود. مطمئن نیستم که آیا عدالت و توسعه همچنان الگویی برای دیگر جنبش‌های اسلامی است یا خیر.

به رغم رویکردهای حزب عدالت و توسعه و سابقه آن به عنوان یک حزب محافظه‌کار اما این حزب در داخل ترکیه مقدس شمرده شده است. این یکی از دلایل حوادث امروز است. اما نجم الدین اربکان، نخست وزیر پیشین ترکیه یک روز اردوغان را دانش آموز رفوزه شده‌ای توصیف کرد که از در پشتی مدرسه پا به فرار گذاشته بود. او در اشاره به نادیده گرفتن اصول اسلامی از سوی اردوغان، می‌گوید: درست است اردوغان به مدرسه آمد اما به درس گوش نداد."

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha