به گزارش ایسنا، فاجعه منا در ۲ مهر ۱۳۹۴ برابر با ۱۰ ذیحجه ۱۴۳۶ قمری همزمان با عید قربان در مراسم رمی جمرات در خیابان ۲۰۴ نزدیک تقاطع آن با خیابان ۲۲۳ در منطقه منا در شهر مکه عربستان سعودی رخ داد و ازدحام حجاج باعث کشته شدن دستکم ۲۴۳۱ نفر شد که از این تعداد، شهدای ایرانی در این حادثه ۴۶۵ نفر بود. البته همچنان عربستان بر مرگ ۷۶۹ زائر در اثر ازدحام جمعیت اصرار دارد ولی طبق شهادت مقامات حج ایران پس از بازدید سردخانهها و قبرستانهای مکه و منا، شمار این جانباختگان به عدد 7000 نفر نزدیکتر است تا ۷۰۰ نفر مورد تایید دولت آل سعود.
فارغ از بیتدبیریهای حکام آل سعود در برگزاری هر ساله مناسک حج و کشته شدن تعدادی از زوار خانه خدا، در مراسم رمی جمرات سال گذشته حرکت کاروان محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد سعودی، پسر شاه و وزیر دفاع سعودی در مرکز منا و به دنبال آن تغییر حرکت زائران در سرزمین منا باعث ازدحام جمعیت در یک منطقه شد. اتفاقی که بعد از آن هم حکام آل سعود مدیریت درستی نداشته و حتی آب آشامیدنی در اختیار حادثه دیدگان قرار ندادند و با باز نکردن راههای خروجی خیابان به سمت جمرات باعث کشته شدن تعداد بیشتری از حجاج شدند.
اکنون چند روز به عید قربان یعنی سالگرد مرگبارترین رویداد تاریخ حج بعد از حج خونین سال ۶۶ مانده و تاکنون نه تنها عربستان یک ریال غرامت بابت این فاجعه نداده که با انکار کوتاهیها در حج سال گذشته حاضر به مشورت با سایر کشورها برای مدیریت حج نشد. آن هم در شرایطی که جمهوری اسلامی ایران بارها پس از فاجعه منا از عربستان خواست که مدیریت حج را مشورتی کند، اما عربستان با بیاعتنایی به این خواسته کار را به جایی رساند که با تعیین شرایطی ضد ایرانی حجاج ایرانی را از برگزاری مناسک حج منع کند و د رمقابل نسبت به همسو کردن سایر کشورها برای مدیریت حج اقدام نمایند.
حج امسال با تمام فرافکنیهای حکام آل سعود در حالی برگزار میشود که رهبر معظم انقلاب در پیامی روشنگرایانه به مسلمانان جهان و حجاج بیتالله الحرام، حج ابراهیمی را مظهر عزت و عظمت امت اسلامی در مقابل زورگویان بینالمللی خواندند و با اشاره به حوادث تلخ فاجعه منا، خطاب به دولتها و ملتهای اسلامی تاکید کردند: جهان اسلام، اعم از دولتها و ملّتهای مسلمان باید حاکمان سعودی را به درستی بشناسند و بهخاطر جنایاتی که در گستره جهان اسلام به بار آوردهاند، گریبان آنها را رها نکنند و فکری اساسی برای مدیریّت حرمین شریفین و مسئله حج کنند.
همچنین مقام معظم رهبری در دیدار خانواده های شهدای مِنا و مسجدالحرام، کوتاهی و بیکفایتی آل سعود در این حادثه را، اثبات مجدد بی لیاقتی این شجره خبیثهی ملعونه در تصدی و اداره حرمین شریفین خواندند و تأکید کردند: اگر راست می گویند و در حادثه بی تقصیرند، بگذارند یک هیأت حقیقت یاب اسلامی- بین المللی، واقعیات مسئله را از نزدیک بررسی و روشن کند.
حضرت آیت الله خامنه ای همچنین دیدار با خانوادههای شهیدان منا و مسجدالحرام را یادآور حوادث دردناک سال گذشته دانستند و افزودند: حادثه منا و جان باختن حاجیان ایرانی در حال عبادت و با لبان تشنه و در زیر آفتاب سوزان، حادثهای عمیقاً غمانگیز و فراموشنشدنی است، البته این حادثه ابعاد گوناگون و روشنگری از لحاظ سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و دینی دارد که این ابعاد نباید فراموش شوند.
۱۰ نماینده مجلس در گفتوگوهای جداگانهای با خبرنگاران ایسنا به اتفاق ضمن اشاره به بیکفایتی حکام آل سعود در برگزاری مناسک حج بر لزوم تغییر مدیریت واحد حج تاکید کردند. مشروح این گفتوگوها به شرح زیر است:
جاسمی: سازمان کنفرانس اسلامی برای تغییر مدیریت واحد حج ورود کند
قاسم جاسمی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر این که مدیریت حج نباید به صورت انحصاری دست آل سعود باشد گفت: لازم است برای تعیین تکلیف مدیریت حج سازمان کنفرانس اسلامی ورود پیدا کند تا تمامی کشورهای اسلامی دراین موضوع دخیل باشند. چون مکه و مدینه متعلق به تمامی مسلمانان جهان است و نباید مدیریت مناسک حج بر عهدهی دولتی با دیدگاههای سیاسی مبتنی بر ایجاد تفرقه بین کشورهای اسلامی و دست نشانده آمریکا و اسرائیل باشد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه وزارت خارجه و تمام دستگاه های مربوطه باید اهتمام ویژه ای برای اجرایی کردن راهبرد رهبری داشته باشند گفت: دستگاه دیپلماسی باید به عنوان یک عامل محرک این موضوع را با کشورهای دیگر در مجامع جهانی مطرح کند تا مدیریت واحد حج از عربستان گرفته شود.
بیگی: عربستان محور افراطیگری و ایجاد تفرقه در جهان اسلام است
احمد علیرضا بیگی نماینده مردم تبریز در مجلس نیز عربستان سعودی را محور افراطیگری و ایجاد تفرقه در جهان اسلام خواند و گفت که حکام آل سعود حج را به گردهمایی برای ایجاد تفرقه بدل ساخته در حالی که بعد سیاسی و عبادی حج ایجاد وحدت میان مسلمانان است. عربستان سعودی سالها است با همکاری نظام سلطه به دنبال نزاع و برخورد بین فرق اسلامی است و این کشور با توجه به نداشتن یک وحدت درونی و انسجام داخلی به دنبال فضاسازی برای ترسیم دشمن بیرونی برای حل معضل داخلی خود است.
وی با تاکید بر اینکه وحدت در جهان اسلام باید از مردم و امت اسلامی آغاز شود گفت: جهان اسلام باید تلاش خود را برای رسیدن به وحدت و تعامل بر سر نقاط مشترک و دوری از اختلافات قرار دهد و جمهوری اسلامی ایران همواره این نقش را به خوبی ایفا کرده و اگر این اتفاق رخ دهد عربستان سعودی خود به خود منزوی خواهد شد. چرا که تندروی و افراطی گری از حکومت آل سعود سرچشمه می گیرد و امروز جهان و امتهای اسلامی از این موضوع آگاهی پیدا کردهاند و لازم است با برخوردی جدی و وحدت آمیز با هر جریانی که به دنبال ایجاد تفرقه در جهان اسلام است برخورد نماید.
صادقی: ناتوانی عربستان در اداره حج از طریق سازمان کنفرانس اسلامی پیگیری شود
محمود صادقی سخنگوی فراکسیون حقوق بشر مجلس با انتقاد از اینکه عربستان تلاش داشته با انحصار مدیریت حج توسط رژیم داخلی خود برگزاری این مراسم را اداره کنند، گفت: میتوان ناتوانی دولت عربستان در برگزاری حج را از طریق مجامع بین المللی به خصوص سازمان کنفرانس اسلامی مطرح و پیگیری کرد. چون رژیم عربستان در تلاش است تا بیشتر نگاه ملی و داخلی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه هر ساله شاهد حوادثی در ایام حج بودهایم اظهار کرد: به نظر می رسد میتوان از طریق مجامع بین المللی به خصوص سازمان کنفرانس اسلامی بحث ناتوانی دولت عربستان در برگزاری حج را پیگیری کرد؛ ضمن اینکه این ایده هم مطرح بوده که شورایی بین دول اسلامی برای اداره مراسم حج تشکیل شود. چون دولت عربستان علی رغم همه تمهیداتی که هر سال برای انجام حج می اندیشد، از برگزاری منظم حج عاجز است.
رحیمی: وزارت خارجه گزارش فاجعه منا را به کمیته حقوق بشر سازمان ملل بدهد
علیرضا رحیمی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد که وزارت خارجه باید علاوه بر تلاش برای تشکیل اجلاس سازمان همکاری کشورهای اسلامی برای بررسی ابعاد فاجعه منا، گزارش جامع به کمیته حقوق بشر سازمان ملل ارائه کند. جا دارد با تاکیدات اخیر مقام معظم رهبری وزارت امور خارجه محوریت آگاهی بخشی به کشورهای اسلامی با هدف تشکیل جلسه سازمان همکاری کشورهای اسلامی را در دست گیرد تا بتواند با استفاده از ابزار دیپلماسی این موضوع را به خوبی در دنیا روشنگری کند.
وی همچنین با انتقاد از سکوت مرگبار مدعیان حقوق بشر در قبال فاجعه منا گفت: باید سازمانهای بین المللی به خصوص نهادهای بین المللی دفاع از حقوق بشر به فاجعه منا به عنوان فاجعه انسانی نگاه کنند؛ نه این که چون این اتفاق در عربستان رخ داده نسبت به آن سکوت کنند.
نقوی: نهاد فراملی از همه کشورهای اسلامی برای مدیریت حج تعریف شود
سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر اینکه مسلمانان جهان باید فکر اساسی برای مدیریت حج کنند، گفت: باید این موضوع در سازمان کنفرانس اسلامی مورد بررسی قرار گیرد تا با تعریف نهاد فراملی برای اداره حج همه کشورها در آن نقش داشته باشند.
وی با بیان اینکه باید مسئولیت مشترکی برای مدیریت حج ایجاد شود گفت: در این صورت همه کشورها میتوانند در مدیریت حج مشارکت داشته باشند آن هم در شرایطی که رژیم آل سعود در سالهای اخیر نشان داد لیاقت مدیریت حرمین شرفین را ندارد و نمیتواند حج را اداره کند. به طوری که هر سال شاهد بروز اتفاقات ناگوار و به دنبال آن از بین رفتن جان عده زیادی از حجاج هستیم. اکنون وقت آن رسیده مسلمانان جهان فکر اساسی برای مدیریت حج کنند تا از انحصار حکومتی که ناتوان از اداره حج است، در آید.
نقوی حسینی همچنین با تاکید بر لزوم فعال بودن دستگاه دیپلماسی در این موضوع و ایجاد فضای لازم گفت:دستگاه دیپلماسی باید ناتوانی رژیم آل سعود برای مدیریت حج را تبیین کند و از کشورهای اسلامی برای ایجاد فکر اساسی برای مدیریت حج دعوت نماید.
جعفرزاده:خانه خدا در تصرف وابستگان به شیاطین است
غلامعلی جعفرزاده نماینده مردم رشت در مجلس با بیان اینکه خانه خدا در تصرف وابستگان به شیاطین است، گفت: سازمان کنفرانس همکاریهای اسلامی نباید نسبت به اقدامات سعودیها بی تفاوت باشد و رویکرد این سازمان، به ضرر جهان اسلام تمام خواهد شد. چون دولت سعودی یک دولت وابسته به صهیونیسم است و مقامات جمهوری اسلامی به کرار این مسئله را اعلام کردهاند و حتی امام خمینی(ره) فرمودند که اگر از گناه صدام بگذریم، از گناه آل سعود نخواهیم گذشت.
وی ادامه داد: با توجه به بروز حادثه منا، مدعیان و مدفعان حقوق اسلامی و حقوق ملل از جمله سازمان ملل باید ابعاد این حادثه را مورد بررسی قرار میدادند و کمیته حقیقت یابی برای بررسی ابعاد این حادثه تعیین شود که متأسفانه عربستان از تشکیل چنین کمیتهای سر باز زد و این عدم همکاری بیشتر شائبه عمدی بودن حادثه منا را قوت میدهد. اکنون نیز سازمان کنفرانس همکاریهای اسلامی نباید نسبت به اقدامات سعودیها بیتفاوت باشد و این رویکرد این سازمان، به ضرر جهان اسلام تمام خواهد شد. بنابراین در شرایط کنونی تمام کشورهای اسلامی برای مناسک حج باید تدبیر مناسبی را بیاندیشند.
جمالی: کشورهای اسلامی در مدیرت حج سهیم باشند
محمدجواد جمالی عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر اینکه همه کشورهای اسلامی باید در مدیریت حج سهیم باشند گفت: عربستان با عملکردش نشان داد که توانایی مدیریت حج را ندارد به همین دلیل باید این کار به عهده کشورهای اسلامی دارای صلاحیت باشد.
وی با بیان اینکه عربستان حساسیتی نسبت به مرگ حجاج ندارد گفت: فارغ از دلایل بیماری آمار مرگ و میر در مناسک حج نشان دهنده مدیریت ضعیف عربستان در اداره این مراسم است و برخی از کشورهای اسلامی نیز به این رویه عربستان اعتراضی نمیکنند، چون عربستان با داشتن لابی و اعمال نفوذ در سازمان کنفرانس اسلامی نظر اکثر کشورهای اسلامی را به نفع خود جلب میکند.
جلیل رحیمی: عربستان در برگزاری حج به خواست مسلمین تمکین کند
جلیل رحیمی جهان آبادی دبیر کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با اشاره به پیام مقام معظم رهبری به حج امسال ابراز امیدواری کرد که با ایجاد اجماع در جهان اسلام عربستان وادار به تمکین به خواست مسلمین و اصلاح برخی امور در برگزاری حج شود. دستگاه دیپلماسی کشور نیز باید حرف دل مسلمانان که از سوی رهبری مطرح شده به گوش همه برساند تا جهان بداند همه حکام جهان اسلام از ترس غرب و پول های نفتی کشورهای منطقه ساکت نمی مانند بلکه از حقوق مسلمین دفاع میکنند.
وی ادامه داد: اگر حکام سعودی آنقدر که از آمریکا و غرب می ترسیدند از مسلمین هم حساب می بردند و حرمتی برایشان قائل میشدند وضعیت این نبود اما باید به هر حال فشار مضاعف بینالمللی از طرف جهان اسلام و سازمان کنفرانس اسلامی برای رعایت حقوق حجاج و اصولی که برای حرمت حجاج مورد نیاز است به عربستان وارد شود.
عباسی: جهان اسلام باید ماهیت رژیم سعودی را بشناسد
اسدالله عباسی نماینده مردم رودسر مجلس با بیان این که رژیم سعودی در مراسم حج خط و خطوط استکبار را دنبال میکند گفت: باید از طریق بیانات رهبری جهان اسلام را بیدار و متوجه این مساله کنیم تا ماهیت رژیم سعودی را بشناسند. در حال حاضر این رژیم سعودی نیست که انجام مناسک حج را مدیریت میکند، کاملا روشن است که خط و خطوط سیاسی، فرهنگی و مسائل اعتقادی آنها از سوی استکبار دنبال میشود.
عباسی افزود: در شرایطی که سعودیها تمایل دارند تا مناسک حج بدون حضور ایران و یا کشورهایی که ریشه انقلابی دارند برگزار شود، وزارت امور خارجه و سایر سازمانها و نهادها وظیفه دارند که در این مورد وارد عرصه شوند، همچنین گروههای پارلمانی مجلس هم در مراودات و تعاملهایی که با سایر کشورها دارند میتوانند نسبت به ماهیت رژیم سعودی روشنگری کنند.
قمی: حقوقدانان کشورهای اسلامی برای اداره حج فکری کنند
محمد قمی نماینده پاکدشت تاکید کرد: جهان اسلام و حقوقدانهای کشورهای اسلامی وحقوق بشر باید برای اداره حج و روشن شدن ابعاد حادثه منا فکری کنند. چون این اولین باری نیست که آل سعود این جنایات را مرتکب میشود؛ در ادوار مختلف نیز چنین مشکلاتی را برای مسلمانان ایجاد کردهاند. لازم است که جهان اسلام برای این مسأله خیزشی داشته باشند تا انجام مراسم حج به صورت شورایی از کشورهای اسلامی اداره شود.
وی با تاکید بر اینکه باید ابعاد حادثه منا به درستی بررسی شود، خاطر نشان کرد: همانطور که رهبری هم فرمودند باید هیئتی به منظور ارزیابی دقیق مسأله این موضوع را پیگیری کنند که چرا آل سعود بیتدبیری کرده و باید همه کشورهای اسلامی نسبت به این قضیه حساسیت نشان بدهند. البته سکوت علما و فعالان جهان اسلام نسبت به این قضیه تحت تاثیر آمریکا و صهیونیستها هستند ولی آل سعود لیاقت تصدی کعبه را ندارد. جهان اسلام و حقوقدانهای کشورهای اسلامی وحقوق بشر باید برای این مسأله فکری کنند.
انتهای پیام
نظرات