نوید مقدم در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه بعد از روی کار آمدن ترامپ بیشتر شاهد لفاظیهای او در مورد برجام بودیم و حالا ترامپ وارد فاز عملیاتی در مورد برجام شده است، گفت: از دوران تبلیغات انتخاباتی، ترامپ حملات خود را به شکلی بی سابقه و شدیدتر از هر انتخاباتی متوجه میراث اوباما کرد، او میدانست که کاندیدای دلخواه بدنه جمهوریخواهان نیست و حمله به اوباما و دستاوردهایش وجه سلبی بود که میتواند او را به عنوان فردی بدون اصالت سیاسی به اردوگاه جمهوری خواهان افراطی نزدیک کند.
وی افزود: در این میان توافق نامه آب و هوایی پاریس، نفتا (توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی) و تی پی پی ( قرارداد همکاری ترنس پاسفیک)، نمونه هایی هستند که ترامپ تلاش کرد تا آنها را زخمی کند. این موضوع مختص به حوزه سیاست خارجی نیست و مورد بیمه درمانی اوباما نیز از مواردی بود که همیشه مورد انتقاد او بوده است، اما در مورد آن هم حتی با وجود کنگره جمهوری خواه نتوانست برنامه هایش را پیش ببرد.
این فعال سیاسی خاطر نشان کرد: برنامه ترامپ برای برجام نیز چیزی به جز این مسئله نبود اما دفعات پیش مشاورین و اطرافیان او به علت استحکام توافق و پایبندی ایران به تعهداتش توانستند او را راضی به اعلام پایبندی ایران به برجام نمایند. اما این بار در شرایطی که باز هم سازمانهای مسئول بر پایبندی ایران به برجام صحه گذاشتند، ترامپ که از شکست های پی در پی برنامه هایش مایوس شده بود در حرکتی که البته به نظر میرسید باز هم مشاورانش توانستهاند آن را تعدیل نمایند و با هدف اصلی او که پاره کردن برجام است متفاوت است، ظاهرا برجام را از سر خود باز کرده و آن را به کنگره ارجاع داده است. حرکت ترامپ وارد شدن به فاز عملیاتی نیست، بلکه حرکات موجودی مستاصل است که راه های پیش روی خود را بسته میبیند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا به تنهایی می تواند برجام را لغو کند؟ گفت: آمریکا میتواند از انجام تعهدات خود در توافق چند جانبه برجام استنکاف کند، اما برجام توافقی میان چندین کشور است که شورای امنیت سازمان ملل هم بر آن صحه گذاشته و آژانس بین المللی اتمی مسئول راستی آزمایی و بررسی تحقق تعهدات آن است.
این عضو شورای مرکزی حزب ندا هم چنین اظهار کرد: ترامپ اگر میتوانست برجام را پاره کند قطعا این کار را میکرد، استیصال ترامپ نتیجه اعتماد به کری نیست، بلکه نتیجه سپردن کار به دیپلماتها و حقوقدان های متخصص ایرانی است. سند تنظیمی در صورت پایبندی ایران به تعهداتش راه زیادی را پیش پای آمریکا نمیگذارد، البته ترامپ ظاهرا نشان میدهد که هزینههای انزوا و مخالفت با شرکای آمریکا در این مسئله برایش مهم نیست، اما اگر این موضوع مهم نبود در نطق دیروز شاهد خروج از برجام می بودیم.
مقدم با اشاره به واکنش ایران به ادعاهای واهی ترامپ، گفت: یکی از اهداف ترامپ به عنوانی فردی با سابقه تجاری که چندین بار ورشکست شده و پرونده های متعددی در دادگاه ها به علت مسائل مالی علیه او باز شده، این است که با به اصطلاح دبه کردن، ایران را مجبور به تمکین در سایر موارد خارج از مسئله هستهای کند. واکنش ریاستجمهوری و دستگاه سیاست خارجی ایران تاکنون صحیح و مناسب بوده، ادامه تاکید بر غیر قابل مذاکره مجدد بودن برجام و در عین حال تفویض اختیار بیشتر در سیاست خارجی به دیپلماتهای برجسته دستگاه وزارت امور خارجه میتواند ما را در وضعیت بهتری قرار دهد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر استفاده از ابزار تجارت با شرکت های آمریکایی میتواند در صورت ارجاع موضوع به کنگره بسیار مهم باشد، شرکت های آمریکایی که اکنون با ایران قرارداد بسته اند از توان لابی خوبی در کنگره برخوردارند که میتواند در آن شرایط ابزاری در دست ایران باشد.
مقدم با بیان اینکه کنگره آمریکا پارلمانی حزبی مانند پارلمان انگلیس نیست که تصمیمات از پیش در دفتر احزاب گرفته شده باشند، اظهار کرد: افراد تا حدی از خودمختاری برخوردارند و نگاه فردی بر موضع گیری ها موثر است، نمونه این مسئله را در مخالفت مک کین، جمهوری خواه نام آشنا با لغو طرح بیمه اوباما دیدیم که بر نتیجه نیز بسیار اثر گذار بود، لابی دولت اوباما به عنوان رئیس جمهوری که بعضی از جمهوری خواهان بیشتر از رئیس جمهور فعلی هم حزبیشان به او اعتماد دارند میتواند موثر باشد. در صورت ارجاع مسئله برجام به کنگره آمریکا، نقش دولت قبل و ارتباطات حزبی و شخصی آنها در کنگره می تواند بر روند ها موثر باشد.
انتهای پیام
نظرات