به گزارش ایسنا، رسانههای بینالمللی از چند روز قبل اعلام کردند که سیسی سرلشکر محمد فرج الشحات، مدیر اطلاعات جنگی را برکنار کرده و به جای او رئیس ستاد جنگ، خالد مجاور، فرمانده دوم ارتش میدانی را منصوب کرد.
به نقل از سایت شبکه الجزیره، الشحات در آوریل ۲۰۱۵ به عنوان مدیر اطلاعات جنگی ارتش مصر منصوب شد، او در پستهای فرماندهی نیروهای مسلح مصر ارتقاء درجه یافت و مدتی نیز به عنوان وابسته نظامی مصر در عربستان فعالیت کرد.
در جریان همین انتقالها و جابهجاییها، سرلشکر شریف فهمی بشارة، فرمانده منطقه نظامی غربی به عنوان مدیر آکادمی علوم نظامی "ناصر" منصوب شده، رئیس ستاد جنگ جمال ابواسماعیل، مدیر دانشکده جنگ به عنوان معاون وزیر دفاع تعیین شد و رئیس ستاد جنگ باسم ریاض، فرمانده گارد مرزی به عنوان معاون وزیر دفاع منصوب شد.
روند تغییرات اخیر در مصر به صورت غیررسمی همزمان با نشست صبح یکشنبه سیسی با محمد زکی، وزیر دفاع این کشور در دفتر ریاست جمهوری اعلام شد.
تغییر مهمتر در سال ۲۰۱۸ حدود دو ماه پس از اعلام پیروزی سیسی در انتخابات برای دومین دوره یعنی در تاریخ ۱۴ ژوئن گذشته بود، سیسی در قالب تغییرات بزرگی که در وزارتخانههای اصلی انجام داد، صدقی صبحی، شریک خود در کودتا را برکنار کرده و او را به عنوان معاون خود در امور دفاعی که پستی افتخاری و بدون اختیارات بود، منصوب کرد.
برکناری صبحی جنجال بسیاری به پا کرد به ویژه که برخی اعلام کردند، پست وزیر دفاع طبق یک بند فوقالعاده در بندهای انتقالی موجود در قانون اساسی سال ۲۰۱۴ پستی مصون بود، طبق این بند، تعیین وزیر دفاع با موافقت شورای عالی نیروهای مسلح انجام میشود و احکام این بندها از تاریخ اجرای قانون برای دو دوره کامل ریاست جمهوری قابل اجرا هستند اما برخی دیگر تاکید کردند که این بندها تنها انتصاب وزیر دفاع و نه برکناری او را مشمول مصونیت میکنند.
گرچه برخی گزارشهای مطبوعاتی از نقش سیاسی احتمالی صبحی با چراغ سبز سیسی میگویند اما با بررسی واقعیت موجود باید در صحت این اخبار تردید کرد زیرا تا این لحظه این چهره سیاسی کاملا از محافل سیاسی دور بوده و تنها در برخی مناسبتها دیده میشود.
سیسی در قالب این تغییرات، یونس المصری، فرمانده نیروی هوایی این کشور را برکنار کرده و او را به عنوان وزیر هوانوردی کشور منصوب کرد.
رئیس جمهوری مصر در مارس ۲۰۱۸ عبدالمحسن موسی، رئیس ستاد تسلیحات نیروهای مسلح این کشور را برکنار کرده و به جای او طارق سعد زغلول، رئیس ستاد جنگ را منصوب کرد.
محمد رافت الدش، فرمانده سوم ارتش میدانی مصر نیز در ژوئن گذشته برکنار شده و رفیق رافت عرفات به جای او منصوب شد.
طبق گزارشهای مطبوعاتی در ژوئیه گذشته وحید عزت، رئیس ستاد عملیات برکنار و محمد المصری به جای او منصوب شد.
در تاریخ ۳۰ اوت نیز سیسی با صدور حکمی شریف سیف الدین حسین، مدیر تسلیحات نیروهای پیادهنظام را به عنوان رئیس ستاد نظارت اداری برای یک سال منصوب کرد.
همچنین در اکتبر ایمن عبدالحمید عامر، فرمانده منطقه نظامی مرکزی برکنار شده و عماد احمد الغزالی به جای او منصوب شد.
گزارشهای مطبوعاتی حاکی از حکم انتقال شریف جودة العرایشی از سمت معاونت رئیس ستاد امنیتی شمال شبه جزیره سیناء به پست مشاور نظامی منطقه نظامی دمیاط بودند.
در نتیجه این تغییرات، از اعضای شورای نظامی که در زمان کودتا تشکیل شد، جز سه نفر یعنی محمد فرید حجازی، رئیس فعلی ستاد ارتش که پیش از این دبیرکل وزارت دفاع مصر بود، ممدوح شاهین، معاون وزیر دفاع در امور قانون اساسی و مسایل حقوقی و محمد امین نصر، رئیس اداره امور مالی نیروهای مسلح کسی باقی نمانده است.
نقش شورای نظامی پس از انقلاب ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ به شکل اساسی تغییر کرد و این شورا که پیش از این انقلاب نقش مشخصی نداشت و تنها در سالگرد جنگهای قبلی نشستی برگزار میکرد، کاملا بر محافل سیاسی مصر کنترل یافت.
طبق قانون شماره ۲۰ صادر شده از سوی عدلی منصور، رئیس جمهوری موقت در تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۱۴، شورای نظامی شامل ۲۵ عضو از جمله وزیر دفاع و رئیس ستاد کل ارتش مصر است و سیسی و وزیر دفاع میتوانند اعضای این شورا منصوب کنند و وزیر دفاع تا زمان حضور سیسی در یکی از نشستها به ریاست شورای یاد شده ادامه میدهد.
انتهای پیام
نظرات