به گزارش ایسنا، شاهنده تمدن چینی را تمدنی کهن خواند و افزود: روابط ایران و چین نیز تاریخچهای کهن دارد که در چهل سال اخیر بیشترین روابط را داشتهاند. به باور این استاد مطالعات چین، چین تنها یک کشور نیست بلکه خاورمیانه کبیر و دومین قدرت اقتصادی دنیا و نخستین کشور توسعهیافته آسیایی و غیرغربی است. تولید ناخالص ملی این کشور به ۲۳ میلیارد دلار بالغ میشود. در جهان امروز، بدون مشارکت چین، هیچ اتفاق مهمی در جهان، چه بهلحاظ اقتصادی و چه سیاسی تحققپذیر نخواهد بود. این در حالی است که تا چهل سال قبل این کشور در جهان جایگاهی نداشت.
وی روابط چین و آمریکا را روابطی دانست که منقطع نخواهد شد و گفت: چین برای توسعه هر چه بیشتر خود و دستیابی به ابرقدرت اقتصادی دنیا به فناوریهای آمریکایی نیاز دارد. امروز، یکسوم دانشجویان شاغل به تحصیل در آمریکا را چینیها تشکیل میدهند که غالب این افراد به کشور خود بازمیگردند. چین برای دستیابی به جایگاه امروزی خود از کمکهای آمریکا بهره بسیار برده است. از سال ۱۹۷۹، آمریکا به چین کمک کرد به بازارهای جهانی دستیابد. امروز، دولتهای آمریکا، چه جمهوریخواهان و چه دموکراتها، افسوس فرصتهایی را میخوردند که در اختیار چینیها قرار دادند و ناگزیر به رقابت با چین شدهاند. نخست، بهنظر میرسید دو کشور در حال همکاری با یکدیگرند، ولی در ادامه این همکاری به رقابت انجامید.
به باور دارد: صرفنظر از اینکه رئیسجمهور آینده آمریکا چه کسی باشد، روابط چین و آمریکا به شکل فعلی خود ادامه خواهد یافت، چنانچه در زمان اوباما نیز چنین بود. آمریکاییان از محصولات محلی چینی استفاده میکنند. اقتصاد آمریکا مستقل از چین عمل میکند و این چینیهای مقیم آمریکایند که صادرات به چین و واردات محصولات محلی خود را به آمریکا بر عهده گرفتهاند. هر زمان که کشوری بر کشور دیگر غلبه یابد، پرهیز از جریانات نقدی اجتنابناپذیر خواهد شد. یکی از این جنبههای غلبه در سالهای اخیر نیاز آمریکا به سویا بود که از طریق چین تأمین شد و گروه کثیری از آمریکاییان شغل خود را از دست دادند. چین امروز از طریق یککمربند یک جاده به موفقیتهای روزافزونی دستیافته است. این مهم با گامهای چین در مسیری محقق شد که شاید چندان مورد علاقه چینیها نبود ولی بر پایه منافع خود حرکت کردند. باوری قالب در جهان بر این پایه استوار است که در جنگ اقتصادی فعلی، آمریکا قادر به شکست چین خواهد بود، ولی در جنگ نرمافزاری و هوش مصنوعی برد با چین است.
دبیر علمی کنفرانس مطالعات چین، افزود در سال ۱۹۷۸ تنها ۱۰ دانشجوی ایرانی در چین مشغول به تحصیل بودند و این رقم امروز به ۱۶۰۰ نفر رسیده است. این تبادل دانشجو میان دو کشور به گسترش هر چه بیشتر شناخت و روابط کمک مؤثری خواهد کرد.
این استاد دانشگاه در مراسم افتتاحیه کنفرانس بینالمللی مطالعات چین از عدمآشنایی فارسیزبانان با آواشناسی زبان چینی و ثبت ناصحیح اسامی چینی در فارسی ابراز تأسف کرد.
شاهنده در خاتمه نشست بر لزوم تسلط دانشجویان به زبان انگلیسی برای بهرهمندی از منابع دست اول تأکید کرد و افزود: ۹۰ درصد منابع علمی دنیا به زبان انگلیسی است. همچنین، ابراز امیدواری کرد که رشته مطالعات چین هر چه سریعتر در دانشکده مطالعات جهان دایر شود که گام بزرگی در راه درک چین خواهد بود.
بهزاد شاهنده همچنین در مراسم اختتامیه کنفرانس بینالمللی مطالعات چین، ضمن ابراز رضایت از برگزاری این همایش و کیفیت خوب مقالات ارائهشده در آن، بهعنوان فردی که سالها درباره چین مطالعه داشته است، نکات آموزنده بسیاری در مقالات عنوان داشت.
وی ضمن تأکید بر بخش تجربهآموزی از چین که در سخنان سجادپور گفته شد، بیان داشت که چین دارای تاریخ معاصر است و گذشته بسیار سختی را پشت سر گذاشته است.
وی خاطرنشان کرد: چین در مقایسه با تاریخ دیگر کشورها، پیشینه بسیار دشواری را طی کرده است و دیگر کشورها از جمله اروپا، آمریکا و ژاپن ستم بسیاری بر این کشور روا داشتهاند.
وی در بیان دیگر نکته مهم مطرح در سخنرانیها افزود: اگر میخواهید چین را بشناسید، باید آمریکا، روسیه و ژاپن را نیز بشناسید. بدون توجه به تاریخچه مشترک این چهار کشور، درک چین ممکن نخواهد بود. روابط آمریکا و چین در بدترین شرایط خود قرار دارد و آمریکا به این قطعیت رسیده است که در برقراری ارتباط با چین اشتباهی مهلک مرتکب شده است و باید درباره آینده روابط خود با چین تغییراتی جدی اعمال دارد.
این استاد دانشگاه موفقیت چین با شرکت هوآوی را موفقیتی مهم خواند که با وجود تلاشهای بسیار آمریکا با مشارکت انگلیس حاصل شد.
به باور این استاد چینشناس: چین امروز به جایگاهی دست یافته است که دیگر نمیتوان آن را انکار کرد. چین انگلستان را آن هم در شرایط خروج از اتحادیه اروپا، تهدید کرده است که اگر نتواند جایگاه خود را در خانه خود حفظ کند، جای او را خواهد گرفت.
شاهنده مجدداً یادآور شد: بدون مشارکت چین، هیچ تغییری در دنیای امروز ممکن نیست. چین کشوری رادیکال نیست، بلکه کشوری سازنده و هوشیار در برداشتن گامهای خود است. چین بارها و بارها بیان داشته است که روابط آن با آمریکا کلید کلیدهاست. گامهای خود را کاهسته و پیوسته برداشته است و روابط خود را با آمریکا در همه حال حفظ کرده و با آن به مدار رفتار کرده است؛ چرا که فناوری مورد نیاز خود را از آمریکا دریافت میدارد. از طرفی، روابط خود را با عربستان نیز گسترش خواهد داد، زیرا سیاست خارجی چین بر پایه اقتصاد و واقعگرایی و دادوستد استوار است.
دبیر علمی کنفرانس در جمعبندی سخنان اختتامیه خود افزود: چین دو چیز را با هم تلفیق کرده است: یکی توسعه اقتصادی و دیگری مشروعیتبخشیدن به جامعه چینی. چین با بازکردن درهای خود رو به جهان، صاحب پیشرفتهای بسیاری شد. چین با پیشرفتهای نرمافزای خود توانست به جایگاه فعلی خود دستیابد. چین در هر حوزهای که ورود کند بهدنبال برد برد خواهد بود و در مروادات آن با پاکستان نیز به عینه دیده شد.
انتهای پیام
نظرات