• سه‌شنبه / ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ / ۱۵:۳۱
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 98061206574
  • منبع : بوشهر

"رئیس‌علی" ایستاده است

"رئیس‌علی" ایستاده است

ایسنا/بوشهر «خانه ما کوه است و انهدام و تخریب آن‌ خارج از حیطه قدرت و امکان امپراطوری بریتانیای کبیر است، بدیهی است که در صورت اقدام آن دولت به جنگ با ما، تا آخرین حد امکان مقاومت خواهیم کرد»

 این جملات کوبنده و غرورآفرین پاسخ رئیس‌علی به اعلام جنگ مقامات انگلیسی است وقتی در یک نامه تهدیدآمیز به او می نویسند «چنانچه بر ضد دولت انگلستان قیام و اقدام کنید، مبادرت به جنگ می‌کنیم، در این صورت خانه‌هایتان ویران و نخل‌هایتان را قطع خواهیم کرد».

به گزارش ایسنا، پرویز توانایی، نتیجه‌ی رئیس‌علی دلواری درباره جد خود می گوید: "وقتی زمزمه های حمله نیروی متجاوز انگلیس، نگرانی ها و اوضاع نابسامان مردم بوشهر به گوش رئیس‌علی رسید نتوانست خاموش بماند.

به همین دلیل نزد علما رفته و تقاضای حکم جهاد کرد. علما که می دانستند رئیسعلی در اسب سواری، تیراندازی و جنگ آوری... مهارت دارد با درخواست او موافقت کرده و آیت الله بلادی بوشهری بعد از مشورت با یکی از علما به نام آیت الله خراسانی در نجف، حکم جهاد رئیس‌علی را همراه نظام نامه ای شامل ۱۱۰ بند به او تحویل داد.

حکم جهاد شهید دلواری چنین بود: «اگر بکشی ثواب کرده و اگر کشته شوی شهیدی»." رئیس‌علی پس از دریافت فتوای علما نیروهای خود را مجهز کرده و بر علیه نیروهای انگلیس قیام کرد.

«رئیس‌علی» فرزند «رئیس محمد» و زاده‌ی سال ۱۲۶۱ خورشیدی برابر با ۱۸۸۲ میلادی و ۱۲۹۹ قمری در دلوار است. او از پیشگامان مشروطه خواهی و سردار و رهبر قیام جنوب ایران در تنگستان و بوشهر علیه نیروهای بریتانیا در دورهٔ جنگ جهانی اول بود.

مادر رئیس‌علی به نام شهین اهل تنگستان و پدرش زائر محمّد از کدخدایان اهل دلوار بود که بعدها «معین‌الاسلام» لقب گرفت.

با آغاز نهضت مشروطیت، رئیس‌علی ۲۴ ساله از پیشگامان مشروطه‌خواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی را با محافل انقلابی و عناصر مشروطه‌طلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد.

دوران جوانی او همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود و رئیس‌علی در قیام جنوب ایران نقش کلیدی داشت.

هنگامی که مقامات انگلیسی تصمیم قطعی درباره‌ی اشغال بوشهر و پیشروی به سوی شیراز را داشتند، به منظور تطمیع رئیس‌علی، دو نفر از متابعان حیدرخان حیات داودی را به دلوار فرستادند تا موافقت او را با پیاده‌ شدن نیروهای انگلیس در کرانه خلیج فارس و حرکت به سوی شیراز جلب کنند.

نمایندگان حیدرخان ضمن ملاقات با رئیس‌علی متذکر شدند که چنانچه او از قیام علیه نیروهای اشغالگر صرف نظر کند، مقامات انگلیسی چهل هزار پوند به او پرداخت خواهند کرد و رئیس‌علی در جواب می‌گوید: «چگونه می‌توانم بی‌طرفی اختیار کنم در حالی که استقلال ایران در معرض خطر جدی قرار گرفته‌ است؟»

پس از بازگشت نمایندگان حیدرخان، نامه تهدیدآمیزی از سوی مقامات انگلیسی به رئیس‌علی نوشته می شود با این مضمون که: «چنانچه بر ضد دولت انگلستان قیام و اقدام کنید، مبادرت به جنگ می‌نماییم، در این صورت خانه‌هایتان ویران و نخل‌هایتان را قطع خواهیم کرد.»

رئیس‌علی در پاسخ مقامات انگلیسی نوشت: «خانه ما کوه است و انهدام و تخریب آن‌ها خارج از حیطه قدرت و امکان امپراطوری بریتانیای کبیر است. بدیهی است که در صورت اقدام آن دولت به جنگ با ما، تا آخرین حد امکان مقاومت خواهیم کرد.»

رئیس‌علی بعد از تسخیر بوشهر توسط نیروهای انگلیس، به مبارزه با این تجاوزگران پرداخت. پس از اشغال بوشهر، نیروهای انگلیسی عزم تصرف دلوار را می‏ کنند، منطقه ای که پیش از آن، چندین بار سربازان انگلیسی به آنجا حمله کرده و هر بار شکست خورده بودند.

رئیس‌علی همراه با یارانش، در نبرد با اشغالگران انگلیسی، نیروهای متجاوز را شکست می ‏دهد. قیام هفت ساله مردم تنگستان به رهبری رئیس‌علی دلواری با هدف پاسداری از خاک بوشهر و جلوگیری از حرکت نیروهای بیگانه به حریم مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن بوده است.

جنگ دلیران تنگستان به رهبری رئیس‌علی تا شهریور ۱۲۹۴ ادامه پیدا کرد و انگلیسی‌ها نتوانستند او و یارانش را شکست دهند.

رئیس‌علی در سال ۱۲۹۴ در محلی به نام «تنگک صفر» و در زمان شبیخون به نیروهای بریتانیا توسط فردی نفوذی به نام «غلام‌حسین تنگکی»، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در سن ۳۳ سالگی کشته شد. پیکر او نیز بنا بر وصیتش، در جوار حرم علی‌بن‌ابیطالب (ع) در وادی‌السلام –نجف اشرف- دفن شده است.

در سال  ۱۳۸۹ و با مصوبه شورای عالی انقلاب سالروز شهادت رئیس‌علی دلواری برابر با روز ۱۲ شهریور ماه، به نام «روز ملی مبارزه با استعمار» نامگذاری شده ‌است.

به گزارش ایسنا، همه ساله در استان بوشهر سالروز شهادت رئیس‌علی دلواری به ویژه در محل تولد وی گرامی داشته می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha