به گزارش ایسنا، احد آزادیخواه در جلسه علنی صبح امروز (دوشنبه) مجلس و در جریان طرح سوال خود از وزیر جهاد کشاورزی در خصوص علت فقدان برنامه عملیاتی و اجرایی برای کشت محصولات کشاورزی که به صورت غیر استاندارد آب مصرف میکنند، گفت: از ۱۰۰ درصد منابع آب در اختیار، ۸۰ درصد در حوزه کشاورزی هزینه میشود و این مسئله بسیار حائز اهمیت است. اگر ما بخواهیم بر کم آبی غلبه کنیم باید از کشاورزی شروع کنیم. اصلاح الگوی کشت هم یکی از مواردی است که باید به آن توجه شود. متاسفانه در حال حاضر از آبی که در بخش کشاورزی استفاده میشود ۵۶ درصد هدررفت است. اگرچه به سمت استاندارد شدن پیش میرود ولی نیاز به تلاش بیشتری در این زمینه داریم و راندمان سالانه باید ۰.۷ درصد افزایش یابد.
وی یادآور شد: اگر شما بخواهید ۴۰ تن هندوانه بکارید باید تا ۱۷ هزار متر مکعب آب مصرف کنید یا خیلی از محصولات دیگری شبیه به این چنین وضعیتی دارند. با کنتورهایی که وزارت نیرو نصب کرده شاهد این بودیم که خیلی از کشاورزان جریمه شدند، دادگاهی شدند و یا بازداشت شدند زیرا از چاه مجاز آب مطالبه کرده بودند.
آزادیخواه با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی اصلاح الگوی کشت را اجرایی نکرده ادامه داد: تا زمانی که برنامه محور نباشیم وضعمان همین است.
وزارت جهاد کشاورزی باید در زمینه گندم، جو، شلتوک، ذرت، حبوبات، کلزا، سویا و خیلی از اقلام کشاورزی اقداماتی انجام دهد تا به خودکفایی برسیم. ما امروز وارد کننده برنج هستیم و خرید تضمینی ما از ۹ میلیون تن در سال ۹۷ به هشت میلیون تن در سال ۹۸ رسیده که این نشان میدهد در محصولات استراتژیک با مشکل مواجه هستیم.
این نماینده مجلس یکی از راهکارهای مبارزه با حاشیه نشینی را رونق کشاورزی عنوان کرد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی موظف شده حداقل ۸۵ درصد هزینهها را برای کمک بلاعوض آبیاری نوین اختصاص دهد اما در یک جا هم این رقم به ۸۶ درصد نرسیده، اگرچه وزارتخانه این اختیار را داشته است و خیلیها یک سال است برای آبیاری نوین در نوبت هستند.
آزادیخواه با بیان اینکه برخی موارد در زمینه آبیاری محصولات کشاورزی به وزارت نیرو بر میگردد و در این باره هم سوالی از وزیر نیرو طرح کرده گفت: برابر سند پنج ساله ششم توسعه وزارت جهاد کشاورزی موظف است سالانه ۵۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی را آبیاری نوین کند ولی این معدل وجود ندارد. همچنین لزوم توجه به کشت گلخانهای وجود دارد چرا که خیلی از جوانان با ایجاد گلخانه کارشان را انجام میدهند و این نوع کشت مدیریت سامان یافته و علمی دارد. علاوه بر این اجرای الگوی کشت باید با تاکید بر محصولات راهبردی انجام شود. جوانان مستقر در روستا هم علاقمند به کشاورزی هستند. کشت آب بر را به آنها یاد دهید تا یار شما شوند و روند اشتباه استفاده از آب مدیریت شود و به سمت کشاورزی نوین برویم.
نماینده مردم ملایر در مجلس در پایان از وزیر جهاد کشاورزی خواست در جلسه کارشناسی موضوعات مطرح شده در این سوال را به سرانجام برساند.
انتهای پیام
نظرات