فرنوش حقانی پور در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به چهار سبک فرزندپروری، اظهار کرد: والدین به چهار شیوه مقتدرانه، مستبدانه، آسان گیرانه و بی اعتنا می توانند فرزندان خود را تربیت کنند.
وی سبک مقتدرانه را موفق ترین روش فرزندپروری دانست و افزود: در این روش والدین مقتدر، صمیمی و دلسوز هستند و نسبت به نیازهای کودک احساس مسئولیت می کنند. در واقع والدین مقتدر قاطعیت دارند، اما دخالت گر نیستند.
این روانشناس، با بیان اینکه والدین مقتدر شیوه های انضباطی را جایگزین تنبیه می کنند، گفت: در این سبک والدین حامی و مهربان هستند و برای مطیع سازی فرزندان از استدلال و منطق بهره می گیرند و فرزندانی موفق دارند.
حقانی پور، والدین در سبک مستبدانه را سرد و خودرای دانست و تصریح کرد: اینگونه والدین همواره حرف خودشان اولویت دارد و نمایش قدرت آنان بالاست. والدین مستبد قوانین سخت گیرانه دارند و نتیجه سرپیچی فرزندان تنبیه و اعمال زور و ایجاد ترس است، در حالی که ایجاد ترس تنبیه محسوب نمی شود و فقط اضطراب زاست.
وی با بیان اینکه مهرورزی در سبک مستبدانه کم است، اضافه کرد: خروجی تربیتی دو سبک مقتدرانه و مستبدانه فرزندان موفق است، با این تفاوت که در سبک مقتدرانه فرزندان موفق سالم و در سبک مستبدانه فرزندان موفق ناسالم هستند.
این روانشناس، سبک آسان گیرانه را همراه با مهرورزی بیش از حد والدین دانست و خاطرنشان کرد: در این سبک والدین پذیرا و بی توقع هستند و معمولا بر خانواده کنترل ندارد و فرزندان در هر سنی خودشان تصمیم می گیرند، اما در سبک مقتدرانه والدین بر فرزندان نظارت دارند.
حقانی پور، فرزندسالاری را یکی از نتایج نادرست این سبک دانست و ادامه داد: خانواده های آسان گیر اصول نابسامان هستند و قانون و نظم خاصی ندارند و بیشتر به ظاهر فرزندان توجه دارد. اغلب والدینی که در فضای اینستاگرام از ظاهر و پوشش فرزندان خودشان تصاویر منتشر می کنند، در این گروه جای می گیرند. همچنین والدین به جای والد بودن دوست هستند و کمتر اطلاعات صحیح به فرزندان منتقل می کنند؛ این در حالی است که والدین در عین دوست بودن با فرزندان، والد نیز هستند.
وی با ابراز تاسف از افزایش سبک فرزندپروری بی اعتنا در جامعه، یادآور شد: فرزندان در این شرایط با همه مشکلات روحی و روانی مواجه می شوند، زیرا اغلب والدین افسرده هستند و نه تنها انرژی وقت گذاشتن برای فرزندان را ندارند، بلکه حوصله خودشان را هم ندارند و به تامین نیازهای اساسی فرزندان بسنده می کنند.
این روانشناس، از والدین خواست در هیچ سنی از فرزندان نترسند و اظهار کرد: ترس از مسئولیت فرزندپروری همیشه باید وجود داشته باشند، اما والدین باید با ویژگی های روحی و روانی فرزندان در سنین مختلف به ویژه دوران بلوغ آشنا باشند و دست از نصیحت و قضاوت نوجوانان بردارند و پذیرای آنان باشند و فضای خانه را آرام کنند تا فرزندان برون ریزی داشته باشند، زیرا برون ریزی بسیاری از مشکلات روانی را حل می کند.
حقانی پور، با تاکید بر لزوم احترام قائل شدن برای فرزندان، متذکر شد: والدین برای صمیمیت بیشتر به فرزندان دستور ندهند و با استفاده از کلماتی همچون «لطفا» و «خواهشا» و «ممنونم» از آنان بخواهند تا کاری را انجام دهند و قطعا این احترام در آینده به والدین بازمی گردد.
وی همچنین از والدین خواست با فرزندان گفت وگو کنند و همدیگر را ببوسند و آغوش بگیرند و خاطرنشان کرد: نام فرزندان را در جمع با احترام بخوانید و فضای خانه را مملو از آرامش کنید و عاشق همسران خود باشید تا این الگو به فرزندان منتقل شود.
انتهای پیام
نظرات