گاهی، برخی از جریانهای خاص با انتشار اطلاعاتی تلفیق شده از واقعیات و توهمات سعی در مهندسی افکار عمومی در راستای دستیابی به مقاصدی خاص و ساماندهی شده دارند که این رسالتی سنگین بر دوش رسانهها و دغدغهمندان برای تمیزدهی انبوه اطلاعات سره از ناسره و اطلاعرسانی صحیح است و بر این اساس ایسنا، پس از انتشار مطلبی در شبکههای مجازی مبنی بر افسانه بودن اصل انتشار ویروسی به نام کرونا در جوامع بشری و تضاد میان منافع سلامت عمومی مردم با دستورالعملهای بهداشتیِ اجرا شده، با دکتر علی پارسا- مدیر شبکه بهداشت شهرستان شاهینشهر و میمه به گفتوگو پرداخت که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
کرونا واقعیت است نه افسانه
مدیر شبکه بهداشت و درمان شاهینشهر و میمه، با اشاره به واقعیات و تأثیرات تلخ و مستقیم شیوع کرونا بر زندگی عموم مردم، اظهار کرد: کرونا یک افسانه نیست، واقعیت سهمگین و تلخی است که جوامع بشری را درگیر کرده و روزانه شاهد جان باختن صدها نفر در دنیا بر اثر ابتلا به آن هستیم.
علی پارسا، با اشاره به توصیه و تأکید دین مبین اسلام بر رعایت نظافت و پاکیزگی، افزود: ضدعفونی دستها تولید بیماری نمیکند و دین اسلام از دیرباز بر شست وشوی دستها برای پیشگیری از ابتلا به عموم بیماریها تأکید کرده است.
وی، با بیان اینکه بشر از دیرباز به گواه تاریخ، شاهد تلفات انسانی بسیاری در جوامع بشری بر اثر بیماریهای عفونی بوده، خاطرنشانکرد: سیستم ایمنی بدن دارای قابلیت مقابله و مبارزه با بیماریهای عفونی است، اما این توانایی در بدن انسان مانند بسیاری از خصوصیات منحصربه فرد بوده و از شخصی به فرد دیگر متغیر است، که تفاوت در شدت و علائم بروز بیماری در افراد نیز متأثر از همین مسئله است.
پارسا، با تأکید بر تأثیر مستقیم استرس و ترس بر میزان و شدت عملکرد سیستم ایمنی بدن انسان، تصریح کرد: رعب و وحشت در کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن در مقابله با بیماری مؤثر است، اما سیستم ایمنی بدن یک قدرت نامتناهی برای مقابله با عموم بیماریها نیست و نمیتواند با همه میکروارگانیسمهای بیماریزا در بدن مقابله کند. به همین خاطر منطقی نیست که یک اپیدمی و همهگیری با تلفات و خطرات بالا را ناشی از ایجاد رعب و وحشت عمومی و تضعیف سیستم ایمنی قلمداد کنیم.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شاهینشهر و میمه، با اشاره به تلفیق واقعیت و توهمات در برخی از مطالب منتشر شده در فضای مجازی، گفت: «سندرم کاوازاکی» مجموعهای از علائم بیماری در کودکان زیر ۱۵ سال ایجاد میکند که یک سندرم نادر بوده و هرگز رشد و جهش هزاران برابری نداشته است.
«آزیترومایسین» تاثیری در درمان کرونا ندارد
پارسا، در پاسخ به این سؤال که «آزیترومایسین» و مصرف آن چه تأثیری در درمان و مقابله با کرونا دارد؟ گفت: وزارت بهداشت و درمان، طبق پروتکلهای سازمان بهداشت جهانی در راستای درمان بیماران مبتلا به کرونا از ۴ رژیم دارویی استفاده میکند که در هیچ کدام از آنها «آزیترومایسین» که یک آنتیبیوتیک بوده و تنها در بیماریهای میکروبی مؤثر است، استفاده نمیشود.
وی، تصریح کرد: کرونا، ویروسی به نام کووید ۱۹ است و آنتیبیوتیکها بیتأثیر در درمان ویروسها هستند اما با بروز علائم عفونت ثانویه میکروبی در برخی از بیماران مبتلا به کرونا از «آزیترومایسین» برای درمان و مقابله با عفونت میکروبی ثانویه استفاده میشود.
تست pcr قابل اعتماد است
مدیر شبکه بهداشت و درمان شاهینشهر و میمه، با تأکید بر حساسیت بالای تست pcr در تشخیص بیماری، افزود: طبق نظر سازمان بهداشت جهانی در کل دنیا pcr، پیشرفتهترین تجهیزات آزمایشگاهی است که ویروس را از نمونههای مخاط جدا میکند، و در کنار سیتیاسکن و نظرات بالینی دارای قابلیت اتکای بالا بوده و نقش مکمل اصلی در تشخیص ابتلا به بیماری را دارد.
وی، با اشاره به وجود شایعه و دروغ پردازی در مورد آمار فوتیها بر اثر کرونا در فضای مجازی، توضیح داد: گاهی این تصور ایجاد شده که هر فوتی در بیمارستانها، روزانه به آمار فوت بر اثر کرونا پیوند میخورد در صورتی که براساس آمارها و پروندههای پزشکی و تاییدیه پزشک برای بستری فرد مبتلا به بیماری کرونا در صورت فوت نام و مشخصات شخصی وی در لیست قرار میگیرد و در اطلاع رسانی تعداد مرگها بر اثر کرونا خطاهای سهوی یا عمدی رخ نمیدهد.
پارسا، با بیان اینکه هیچکس نمیتواند مدعی استریل کردن تمام جوانب زندگی اعم از سطوح محل سکونت، دستها، مواد غذایی خریداری شده و ... باشد، ادامه داد: احتمال ابتلا به کرونا حتی با رعایت کامل موارد بهداشتی امکانپذیر است، اما نمیتوان کل پروتکلها را زیر سؤال برد زیرا احتمال ابتلا به کرونایِ فردی که پروتکلها را رعایت میکند در مقایسه با فردی که سهلانگاری کند بسیار ناچیز اما ممکن است.
افراد سودجو در فضای مجازی حقایق را وارونه میکنند
مدیر شبکه بهداشت و درمان شاهینشهر و میمه، با تأکید بر تلفیق اطلاعات مختصر و غرضورزیهای هدفمند برای نیل به اهداف خاص در فضای مجازی، گفت: برخی افراد سودجو با ترفندهای رسانهای و تلفیق حقیقت و دروغ به دنبال وارونه جلوه دادن واقعیات هستند که رسانهها و فعالان این عرصه نقش مؤثری در تمیز دادن اطلاعات صحیح و ساماندهی شده و نیز اعتماد سازی در بین مردم نسبت به نظام پزشکی و سلامت کشور دارند.
وی با اشاره به طرحِ اجبار استفاده از ماسک در دو هفته اخیر و تأثیر آن بر روند کنترلی بیماری از مردم خواست تا با اعتماد به نظام سلامت کشور، توصیهها و تأکیدات منتشر شده مورد تائید شبکه بهداشت و درمان را پیگیری کرده و از انتشار و آسیب بیشتر این ویروس به خود، خانواده و دیگر افراد جامعه پیشگیری کنند.
پارسا، ابهامات را رفع و اطلاعات کذب را از حقیقت تفکیک کرد، اما هنوز سؤال اصلی به قوت خود باقی است؛ اینکه چه کسانی و با چه اهدافی به تخریب اعتماد عمومی، اغتشاش ذهنی، عادی سازی و سهل انگاری در انتشار و شیوع ویروس کرونا میپردازند؟ چرا که این سمپاشیها علاوه بر آسیبهای جبران ناپذیر جسمی، تأثیرات روحی و روانی گستردهای هم بر بیمار و خانوادهاش و هم بر کادر بهداشت و درمان کشور دارد و مشخص نیست این افراد چه منفعتی از این عمل خود میبرند.
انتهای پیام
نظرات