«رضا کریمی» از نویسندگان و روزنامهنگاران قدیمی در شهرستان میبد طی یاداشتی مینویسد: قیام عاشورا و واقعهی عظیم محرم سال ۶۱ هجری از نمونه درسهای منحصربفرد آزادی و آزادگی است که بزرگداشت آن از ۱۲۰۰ سال پیش تاکنون باعث شده تا مکتب تشیع پویاتر از قبل آن را زنده نگه دارند و برای یادبودش مراسمهایی فراخور برگزار کنند؛ مراسمهایی که هرچند در نفس، واحد ولی در رسومات مختلف برپا و باعث شور و شعور مکتب عاشورا میشود.
وی به آمادگی دستجات و هیئات مذهبی چند روز مانده به محرم اشاره و اضافه میکند: در این ایام، چه ثروتمند و فقیر و چه دارا و ندار، همگی در هر سن و سالی که هستند، بر خود واجب میدانند که حق خود را در قبال این واقعه ادا کنند و همین باعث شده تا تمام این مقدمات در دهه اول محرم نمود بیشتر و خاصتری در عرصه جامعه برخوردار باشد.
کریمی برگزاری مراسمهای نخل برداری، علم گردانی، حرکت کاروانهای واقعه عاشورا و اسرای کربلا، پرسهزنی، راهاندازی دستههای شاخشاخی، بستن کتل، آب و جارو کردن مسیر حرکت دستهی معروف «شاه حسن، شاه حسین»، پختن آش گندم نذری، برپایی موکبهای پذیرایی و نذر چای و دمنوش، دستههای جُلی و جغجغهزنی و سیاهپوش کردن حسینیهها و تکایا و معابر منتهی به آنها قبل از ماه محرم را همگی نشان از عشق مردم به صاحب قیام عاشورا میداند.
وی با تاکید بر این باور که هر قدمی که برای زنده نگهداشتن یاد عاشورا و جذب جوانان، کودکان و خردسالان به مراسمهای مذهبی و خصوصاً عاشورا برداشته شود قابلتقدیر و مستلزم اجر دنیوی و اخروی است، میگوید: خوشبختانه با وجود برخی انحرافات در این حوزه بازهم یک از این مقولهها، از عشق و اردات مردم به امام حسین(ع) نکاسته و بر خود فرض میدانند با پیروی از این مکتب، راه روشن و مسیر درست را به دیگران نیز نشان دهند و فلسفه عاشورا را تبیین کنند و باعث تنویر افکار عمومی شوند.
این نویسنده میبدی در ادامه یادداشت خود با اشاره به واقعه ناخواسته و اپیدمی همگانی ویروس ناشناخته کووید 19 در سالجاری و محرم 1442 هجری قمری که تار و پود زندگی افراد را چه در زندگی خصوصی و چه در زندگی اجتماعی تحت تاثیر قرار داده است، تاکید میکند: با توجه به گریزناپذیر بودن تاثیرپذیری مراسم محرم و عاشورا حسینی، تدوین راهکارهای مناسب برای زنده نگه داشتن عاشورا و فلسفه وجودی این رویداد با روشهای جدیدی که سلامت مردم نیز حفظ شود، امری مهم و ضروریست.
وی یکی از بهترین راهکارها را در این رابطه را بهرهگیری از ظرفیتهای فضای مجازی خوانده و اظهار میکند: پخش آنلاین مراسمها با در نظر گرفتن فواصل اجتماعی مُصَرَح شده در پروتکلهای بهداشتی یکی از روشهایی است که مسئولان شهرستان میبد به آن تاکید فراوان دارند، همچنین بسط و توسعه عزاداریها در قالبهای کوچکتر با فاصله گذاری بیشتر در محلات، عزاداری در منازل و جمع خانواده نیز از دیگر روشهای توصیه شده در این رابطه است.
وی معتقد است که هرچند علما و صاحباننظر ارجح هستند اماشاید ویروسکرونا هم حکمتی از جناب ایزدمنان است تا بفهمیم که در این جهان همیشه، در به روی یک پاشنه نمیچرخد و شاید خداوند میخواهد بندگانش به ویژه شیعیان را از این طریق بیازماید تا بداند نفس عزاداری را رعایت میکنند یا نه.
کریمی در پایان یادداشتش با یادآوری این باور شخصی که تکرار موضوعات مختلف باعث غلبه فرع بر اصل میشود و به همین دلیل امسال که قطعاً با وجود شیوع کرونا، تکرار مراسمها در قالب سالهای قبل امکانپذیر نیست باید سعی کنیم اصل را بیشتر مبنا قرار دهیم، تصریح میکند: و محرم رسید، یادمان باشد؛ اول نماز حسین، بعد عزای حسین. اول شعور حسینی، بعد شور حسینی. محرم و صفر زمان بالیدن است نه فقط نالیدن، بساطش آموزه است نه موزه و تمرین خوب نگریستن است نه فقط خوب گریستن.
انتهای پیام
نظرات